Почина големият художник Светлин Русев. Поклон!

Той беше и общественик, и колекционер на произведения на изкуството
Обновена: 26 май 2018 12:46 | 26 май 2018 12:14, Елка Василева
86
Почина големият художник Светлин Русев. Поклон!
Снимка: архив, Булфото

На 84-годишна възраст почина големият български художник, общественик и колекционер на произведения на изкуството Светлин Русев.

Светлин Русев е издъхнал тази сутрин в 9 часа вследствие на масиран инфаркт, съобщиха от Съюза на българските художници.

България загуби един голям автор и човек. И като човек, и като художник беше велик, сърдечен, любезен, прекрасен, каза Марин Маринов от СБХ.

Русев е завършил живопис при професор Дечко Узунов. Той беше председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия, два пъти депутат.

Светлин Русев е роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис в ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов.

Преподава във ВИИИ „Н. Павлович“ – професор (1975). Председател на Съюза на българските художници в периода 1973 – 1985 г. Между 1982 и 1984 г. е първи заместник-председател на Комитета за култура. От 1985 до 1988 г. е директор на Националната художествена галерия. В периода 1976 – 1988 г. е член на ЦК на БКП.

Светлин Русев е народен представител в редица Народни събрания до 1989 г. и с листата на БСП в Седмото Велико народно събрание през 1990 г. По това време е член на Висшия съвет на БСП. Действителен член (академик) на Българската академия на науките от 2003 г.

Член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин (1983). Почетен председател на АИАП в Париж (1982). Почетен член на „Ника-Кай“, Япония (1984). Почетен член на „Кюнстлерхаус“, Виена (1985).

Поклон пред паметта му!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: Светлин Русев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
41
 
! Отговори
До До 2 преди 6 години
Известно ли ти е как се организираха "откупки" от фондации, регистрирани в чужбина? Ама кой ги е регистрирал, няма откъде да знаеш. Нито имаш представа откъде са парите на тези фондации. После, като купят картините, даряват много от тях на различни музеи, които, разбира се, приемат с благодарност подареното.После тук оревават медиите, на какви "откупки" се радва творчеството на еди-кого-си.Така ни проглушаваха ушите и когато ни осведомяваха на колко много чужди езици е преведен Тодор Живков!:)
8
21
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лакей на партията, който получаваше оргазъм от речите на бай Тошо. Хора като него и Левчев решаваха кой може да е художник и писател и кой не. Колеха и бесеха. Отвратителни картини.
7
25
 
43
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Комунистите-мерзавци не заслужават да бъдат споменавани дори след смъртта си. Дано историята затрие бързо това червено петно и да се появи ново поколение, което не е обременено от шуро-баджанашките художници, актьори, писатели, и всякакви други комунистически лакеи, които си поживяха добре за сметка на много други талантливи хора. Да му викнат някоя пророчица на опелото ... този не беше дори християнин.
6
14
 
53
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Сега ще има да дава обяснения пред всички онези художници, чиито вдовици ограби, за да си направи колекцията!Отиде си един от унищожителите на изкуството в България и осакатител на млади таланти в изобразителното изкуство! Ще го запомним, като истинска фурнаджийска лопата в политическия живот у нас. От член на ЦК. до дисидент. Господ да му прощава, аз не мога!
5
11
 
53
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Светлин Русев, може и да е голям художник, но не е иконописец - такава гротеска е оставил в църквата на Вангелия Гущерова, че съм потресен! Сигурно такъв ефект са търсили, защото в тази църква няма нищо свято!
4
24
 
24
 
! Отговори
Теа преди 6 години
Има един гений и той се нарича Пикасо.Поклон пред него!
3
17
 
39
 
! Отговори
Задушница преди 6 години
За мъртвите или добро или нищо!Днес е ден за душите.Светла му памет!
2
25
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОКЛОН ПРЕД ГОЛЕМИЯ ХУДОЖНИК! СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ.
1
40
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон! Беше голям художник.