Корупция ли? 42% българи си затварят очите за нея

Само 20% от българите биха съобщили на полицията
13 юли 2018 20:39, Екип на Investor.bg
36
Корупция ли? 42% българи си затварят очите за нея
Снимка: Dnes.bg

Близо 42 на сто от българските граждани не биха подали сигнал за корупция. Това сочи проучване на тема "Обществени нагласи относно противодействието на корупцията през 2018 г.", представено от Асоциация "Прозрачност без граници" и фондация "Фридрих Еберт", пише Investor.bg.

Гражданите биха подали сигнал, ако станат свидетели на корупция или имат информация за такава, до медиите – 24,5%, полицията – 20%, Комисията за противодействието на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) - 13,5 на сто, контролен орган – 10,2 на сто и прокуратура - 10,1 на сто.

Най-голям процент от участниците в изследването – 71,2%, смятат, че противодействието на корупцията трябва да работи в насока разследване на корупцията на най-високо политическо ниво. Според 63,7 на сто трябва да се разследва корупцията в местната власт, а 58,5 на сто искат да се разследва корупцията сред служителите в централната администрация.

Проучването сочи още, че 19,7 на сто от гражданите смятат, че трябва да се провеждат информационни кампании сред населението, за да се противодейства на корупцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАГАТО НЯМАТ ПРОФЕСИЯ НЕ СА В ПРОДУКТИТЕ И УСЛУГИТЕ. ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ С КОЛЕКТИВА СЕ РАЗВИВА КОРУПЦИЯТА.АДМИНИСТРАТОРИ, СЛУЖИТЕЛИ, ЧИНОВНИЦИ.НЕМОГАГ БЕЗ КОРУПЦИЯ.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много е просто за резултатите и двете страни имат интерес. Ако се промени закона, ако хванат даващия или приемащия подкуп и двамата в затвора, както и пълни данъчни ревизии. Ако някой поиска/предлага подкуп, а другия не уведоми властите става съучастник.
7
0
 
11
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
От тоя народ, ако стане народ *** ке ***!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли ли има по-корумпирана и безполезна структура от полицията.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само 20 % биха съобщили на полицията.Много са кой би потърсил тези бездарници?
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупцията е част от пейзажа в България !Планини ,морета ,обезлюдени села ,мизерия ,задминаваме в аварийната лента по магистралата ,Европредседателство,бездомни кучета ,които нападат беззащитни хора ,странни шофьори .!Европа ,ръиш ли ?!Комплексарски изпълнения !Опитваме се да бъдем нещо ,което ни се иска да бъдем !И се получава ...трагедия !
3
0
 
9
 
! Отговори
Граовец преди 5 години
Точно е иследването!42 процента са корумпетата,а 38 процента са съучастници!Евала на оня Професора ...***,кой го слуша и него?! :-)
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какъв е смисълът да съобщаваш в полицията?Само да си навличаш неприятности. Резултатът ще е нулев. Какъв е резултатът да ходиш в полицията ако ти разбият вратата на апартамента? Същият. И без това нищо няма да открият, само ще ти дигнат кръвното от разпити и разкарвания. Вече никой не вярва на полицията.
1
1
 
2
 
! Отговори
Kaper преди 5 години
Hm, a 58 procenta si zatvariat zavinagi ochite, ulucheni sa savsem tochno, savsem navreme i savsem nespasiaemo...kato nagli muhi...