Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия

Проучването е сред хора, живеещи повече от 5 години извън България
13 юни 2019 19:10,
404
Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия
Снимка: BulFoto

Социологическата агенция "Маркет Линкс" и неправителствената организация ДНК, създадена от телевизионните продуценти Иван и Андрей, представиха данните от мащабно проучване сред българите, живеещи в чужбина. Целта на изследването е да се разбере какво би накарало българите да се приберат в България и какви са пречките при вземане на решението да се върнат обратно.

Данните показват, че 35% от анкетираните българи обмислят да се върнат в България. Желаещите, сред установилите се извън страната за повече от 5 години да се завърнат са почти толкова, колкото тези, които са емигрирали по-скоро.

"Най-значимите три условия за завръщане, които представят българите живеещи в чужбина, са по-високите доходи, стандарта на живот и борбата с корупцията", коментира социологът Добромир Живков от Маркет Линкс.

Още по темата
По думите му, намирането на работа се очертава като най-същественото предизвикателство, посочено от над 2/3 от респондентите или цели 76%, пред евентуално връщане в България.

"При положение, че нашият пазар на труда има нужда от толкова много хора, това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените, които са настъпили в България", изтъква Живков.

Според него, много от нашите сънародници смятат, че положението в страната е същото като преди 10 години.

Друг любопитен факт, който социолозите открояват, е, че 63% от обмислящите завръщане биха избрали дестинация за постоянно пребиваване, различна от София. Преобладаващият брой от тях (34%) биха се насочили към другите големи градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Като позитивна тенденция може да се отчете факта, че 49% от участвалите в проучването поддържат пряка връзка с България, завръщайки се поне веднъж годишно.

Изследването показва, че по-голямата част от българите, които искат да се завърнат, биха  използвали услугите на платформа посредник между тях, българския бизнес, централната и местна администрация.

Услугите, които провокират значителен интерес са помощ при намиране на работа и административна помощ при евентуално завръщане.

"Това ни дава увереност да искаме подкрепа най-напред от бизнеса, след това от местна власт и държавата като партньори по новия мащабен проект", допълва създателя на ДНК, телевизионният продуцент Андрей Арнаудов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
предателите винаги някой нещо им е взел , някой ги е ограбил , и някой им дължи по нещо.. Някой им пречи да се реализират ...
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ша стани ама иска огън, кръв, смърт и разруха .. за да пчне новуту.
95
0
 
11
 
! Отговори
бай Тоше преди 5 години
А банене има ле в РБ дрогарке и дрогаре, банане има ле?
94
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За лошия материал няма работа никъде по света .. Така че по-добре си седете в новата родина , не се връщайте , за да не се налага да ви храним като ромите.. роми номер две не ни трябват..
93
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 милиона пенсионера и под 2 милиона работници и от тях 1 милион на държавна хранилка.
92
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Именно, за това 2 милиона миете улиците, слугувате и просите на Запад, иначе щяхте да си стоите в България.
91
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Предателя най-мрази своя народ - на него тука всичко му е криво.. Винаги ще се намери накой да му пречи да изяви таланта си - мутри , милиционери , комунисти , хан Аспарух.."Когато мутрите ти взема новта кола, а бившият партиен секретар ти вземе бизнеса, който ти позволява да живееш добре и за който си дал 7 години от живота си, ще те питам пак ... Ама е лесно, ако нямаш нищо и си се закотвил в някое офисче ...
90
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия анкети са поръчани от СДС или ГЕРБ.Работа няма даже и в София. За 1 място се състезават по 100 човека. ГЕРБ и ОП искат да внесат и чужденци и бежанци и още повече българи ще избягат.
89
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Те на запад работят мениджъри 2 милиона българи, щото в Бългаия не могат да търпят комунистическата тирания, на запад не слугуват, на Запад 2 милионя българи са все меринджей."В България има далеч повече "бедстващи" българи, отколко има в чужбина ...
88
1
 
6
 
! Отговори
избирател преди 5 години
До Анонимен 83Всеки път,когато пиша за Европа,подчертавам.че съм служител на българска компания.Просто работата ми е свързана с Европа от много години и мога да дам адекватно мнение.Иначе изцяло съм си свързан с България.Заплата си не споменавам от такт.
87
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не вярвам Българи да мразят своя народ толкова много .. Това надолу сигурно го пишат войнци и шпиони на САЩ от посолството или някоя база в Косово..
86
0
 
12
 
! Отговори
Роби на времето преди 5 години
Душевността, с която древните са се отнасяли към живота, определяла неговия смисъл. Сега смисълът на живота се свежда до оцеляване, постигането на материални блага за сметка на изземването им от другите, придобиване на банкови сметки и увеличение на комфорта за своето съществуване.
85
1
 
26
 
! Отговори
Efo преди 5 години
"Според него, много от нашите сънародници смятат, че положението в страната е същото като преди 10 години."Положението в страната е по-зле от преди 10 години
84
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам за германците, но българските айтита работят само на ишлеме на западни клиенти, нямат собсвени проекти и нивото им е доста ниско, повечето са завършили разни съмнителни школи по програмирание, които са им взели куп пари, но за такава работа да доработваш чужди проекти, тест, поддръжка не се иска кой знае колко знания и висше образование по инрофматика и компютри, а заплатите са 2-3 пъти над средните за България и 4-5 пъти по ниски от съответните на Запад.
83
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Божественият рожденик направи шеметна кариера в България. Това е ясен индикатор какви качеста са необходими за живот в тази държава. Очевидно напусналите българи не ги притежават.
82
0
 
11
 
! Отговори
Роби на времето преди 5 години
Времето на всички е еднакво запълнено, еднакво ангажирано с работа, с производство. Обществото оправдава своето съществуване с производството на блага за хората, но изведнъж се оказва, че тези хора са дотолкова заети с производството на благата, че просто не им остава никакво време да се възползват от тях.
81
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България на добра заплата му викат когато можеш да си погасяваш сметките и разходи за живот. 1500лв в София били добра заплата - имаш 700лв наем за апартамент, имаш гориво, храна (която не е по-евтина отколкото на Запад, но за сметка на това е много по-некачествена), възможност за развитие и увеличение на заплатата - нулев
80
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига глупости кой нормален човек ще се върне тука ? това тук е най ментаджийската държава създавана някога !
79
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работя на запад оператионал оперейшънъл просесър на пъблик реструум чейн, никога няма да се върна в България да търпя тиранията.
78
1
 
8
 
! Отговори
Роби на времето преди 5 години
Свобода привидно има. Всеки, може да се занимава с каквото иска на теория. Може да свирите на *** флейта или да пътувате където поискате, да спортувате каквото искате, да изучавате какъвто език искате. На теория можете всичко това. Но на практика?