Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия

Проучването е сред хора, живеещи повече от 5 години извън България
13 юни 2019 19:10,
404
Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия
Снимка: BulFoto

Социологическата агенция "Маркет Линкс" и неправителствената организация ДНК, създадена от телевизионните продуценти Иван и Андрей, представиха данните от мащабно проучване сред българите, живеещи в чужбина. Целта на изследването е да се разбере какво би накарало българите да се приберат в България и какви са пречките при вземане на решението да се върнат обратно.

Данните показват, че 35% от анкетираните българи обмислят да се върнат в България. Желаещите, сред установилите се извън страната за повече от 5 години да се завърнат са почти толкова, колкото тези, които са емигрирали по-скоро.

"Най-значимите три условия за завръщане, които представят българите живеещи в чужбина, са по-високите доходи, стандарта на живот и борбата с корупцията", коментира социологът Добромир Живков от Маркет Линкс.

Още по темата
По думите му, намирането на работа се очертава като най-същественото предизвикателство, посочено от над 2/3 от респондентите или цели 76%, пред евентуално връщане в България.

"При положение, че нашият пазар на труда има нужда от толкова много хора, това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените, които са настъпили в България", изтъква Живков.

Според него, много от нашите сънародници смятат, че положението в страната е същото като преди 10 години.

Друг любопитен факт, който социолозите открояват, е, че 63% от обмислящите завръщане биха избрали дестинация за постоянно пребиваване, различна от София. Преобладаващият брой от тях (34%) биха се насочили към другите големи градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Като позитивна тенденция може да се отчете факта, че 49% от участвалите в проучването поддържат пряка връзка с България, завръщайки се поне веднъж годишно.

Изследването показва, че по-голямата част от българите, които искат да се завърнат, биха  използвали услугите на платформа посредник между тях, българския бизнес, централната и местна администрация.

Услугите, които провокират значителен интерес са помощ при намиране на работа и административна помощ при евентуално завръщане.

"Това ни дава увереност да искаме подкрепа най-напред от бизнеса, след това от местна власт и държавата като партньори по новия мащабен проект", допълва създателя на ДНК, телевизионният продуцент Андрей Арнаудов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Около Щутгард има развойни центрове на intel , IBM в Берлин на NVidia.. Тези будали германците също работят иншлеме...
76
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е чудесно място за дебел, татуиран милиционер, избутал с мъка шести клас, със селски произход и опел капка пред панелката.
75
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чиновник"Избирател, от 7-8 год. насам всеки, който е квалифициран и не е мъpляч в работата си, получава добра заплата в България."Олеле бойкйелеле малее ... Ти на 1760 лева в София, след 7 години учене, 1 години неплатен стаж и 2 години "начална" позиция, добра заплата ли му викаш?
74
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз направих грешката да се завърна но вече съм още по отвратен от всичко тук и най-вече от хората. Затова сега ми предстои заминаване за Австралия и втори пък крака ми в тази "държава" няма да стъпи. Тук няма никакво бъдеще.
73
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма икономика, и няма работа за кфалифицирани. Има работа за ИТ около 30-40 хил. специалисти които работят на ишлеме по западни проекти, на това му казват ИТ сектор, и заплатите са много добри, хората сами се образоват за да почнат работа там и добре се справят, пример, чебългаринът в способен, но няма работа за специалисти в дригит сектори, България е страна от третия свят, кой ще ти позволи да произвеждаш, като може да внасяш от Германия и ЕС.
72
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не се лъжете да се връщате! Ще съжалявате ужасно. Всеки завърнал се ще стане жертва на множество престъпления преди да са изминали и шест месеца от стъпването му на българска земя. Пребиваването тук е сериозен и най-важното напълно ненужен риск за живота и здравето! На адекватна помощ от някакви държавни или здравни органи не може да се разчита. Вероятността да бъде пребит човек при скандал с друг шофьор е огромна.
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те на запад работят мениджъри 2 милиона българи, щото в Бългаия не могат да търпят комунистическата тирания, на запад не слугуват, на Запад 2 милионя българи са все меринджей.
70
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жилище тристаен хубав апартамент- 800евро, гараж - 40евро,гориво за колата 150 евро, храна - 200евро.заплата 3150 евро и 2100 евро за жена ми, общо взето 5250 евро,. Всеки може да смята колко остават. Карам чисто ново Ауди А 6,или не не е ново вече стана на 1 г и половина. Позволявам си неща като почивки във Франция Испания Италия и т.н.Еми колкото и да ме изкарват материалист и едва ли бе предател, няма как да се върна в България.
69
15
 
7
 
! Отговори
se преди 5 години
Не е редно напусналите БГ да имат претенции .Претенциите се показват тук на избори с ясен знак към политическата ни класа ,че няма да се търпи лъжата която ни представят за истина.И така уважаеми българи по света първо си елате у нас ,поживейте вижте как ние живеем и тогава като имате виждане и идеи да подобрите живота на народа от който сте и вие се включете активно в изграждането на модерна държава като помогнете с вашия опит натрупан в чужбина да премахнем партийна мафия завладяла България
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки пети клошар в България е с висше образование или висококвалифициран с дългогодишен опит.
67
2
 
24
 
! Отговори
Хммм преди 5 години
В грешка си мой човек. От България избягаха хората които не могат да търпят тиранията и мизерията.
66
1
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Ох, дайте нещо за Чернобил как при мракобесния социализъм хората рупали радиоактивни марули и после се раждали деца с 6 пръста и заешки уши. Или поне дайте нещо за глада във Венецуела или Северна Корея няма екзекуции в Северна Корея при мракобесния комунизъм, това демократична медия ли е или какво!
65
18
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До избирателИзбирател, от 7-8 год. насам всеки, който е квалифициран и не е мъpляч в работата си, получава добра заплата в България. Иначе за берачи на ягоди и миячи на чинии, наистина няма търсене в България, съответно се предлагат и мижави заплати. А 80% от емигриралите през последните 10 год. са именно такива. Те затова и не искат да се връщат, щото си знаят възможностите.
64
0
 
26
 
! Отговори
Според мен преди 5 години
Като стане минималната заплата около 2000 лева може и да се върнат 30-40% от емигрантите които са Европа. Но една голяма част (най вече тези в САЩ) никога няма да се върнат при никакви условия защото те вече са се устроили добре на запад, имат там хубави жилища и добри професии или бизнеси. А децата им пък са асимилирани от тамошната култура и реално не са българи. Те никога няма да се върнат. Много от тях даже не са родени в Бг.
63
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да се върнеш от чужбина в БГ означава че трябва да свалиш нивото, очакванията и стандарта си на живот. Единствената причина поради която човек би го направил е патриотични подбуди, които обаче много бързо биват изпепелени само след няколко седмици като видиш какъв е манталитета на злoбнитe, изпpocтели хорица в бегето, а пък работодателите за тях думи нямам - ще ти се наложи да се адаптираш тук към разни български механизми и ceлcки тapикатлъци
62
1
 
16
 
! Отговори
Петров от Норвегия преди 5 години
Бих се върнал с удоволствие,ако няма: Партии,анти-български сдружения,масонски ложи,Хелзинкски комитет,криминална престъпност,бюрокрация,чужди военни бази и проблеми с "малцинства" - турци,роми и др.съграждани т.е. искам да се чувствам като в моята си държава... Бих се върнал в БГ ако има добре платена работа, достойни пенсии,качествено строителство,развита лека промишленост и селско стопанство,ако се обърне радикално внимание на Природата,ако ред и хигиена бъдат издигнати на висота,ако се подоб
61
1
 
23
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Според него, много от нашите сънародници смятат, че положението в страната е същото като преди 10 години.Не е същото, много по - зле е!
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най-мyтpoмилиционерската престъпна и репресивна "държава" в ЕС!На кое място бяхме по свобода на словото, че не помня?Който е млад и нормален и няма баща или майка в ОПГ Гроб да се изнася незабавно!Който остане в този ад ще съжалява, рано или късно.
59
0
 
16
 
! Отговори
Край преди 5 години
Върнал се мъжага от Канада - 45 годишен. 18г. изкарал там. Съчувствам му. Наново е емигрант и е аут от всичко тук.
58
0
 
4
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Е моите извинения тогава,щом взимаш 3200 лев в София!!!