Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия

Проучването е сред хора, живеещи повече от 5 години извън България
13 юни 2019 19:10,
404
Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия
Снимка: BulFoto

Социологическата агенция "Маркет Линкс" и неправителствената организация ДНК, създадена от телевизионните продуценти Иван и Андрей, представиха данните от мащабно проучване сред българите, живеещи в чужбина. Целта на изследването е да се разбере какво би накарало българите да се приберат в България и какви са пречките при вземане на решението да се върнат обратно.

Данните показват, че 35% от анкетираните българи обмислят да се върнат в България. Желаещите, сред установилите се извън страната за повече от 5 години да се завърнат са почти толкова, колкото тези, които са емигрирали по-скоро.

"Най-значимите три условия за завръщане, които представят българите живеещи в чужбина, са по-високите доходи, стандарта на живот и борбата с корупцията", коментира социологът Добромир Живков от Маркет Линкс.

Още по темата
По думите му, намирането на работа се очертава като най-същественото предизвикателство, посочено от над 2/3 от респондентите или цели 76%, пред евентуално връщане в България.

"При положение, че нашият пазар на труда има нужда от толкова много хора, това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените, които са настъпили в България", изтъква Живков.

Според него, много от нашите сънародници смятат, че положението в страната е същото като преди 10 години.

Друг любопитен факт, който социолозите открояват, е, че 63% от обмислящите завръщане биха избрали дестинация за постоянно пребиваване, различна от София. Преобладаващият брой от тях (34%) биха се насочили към другите големи градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Като позитивна тенденция може да се отчете факта, че 49% от участвалите в проучването поддържат пряка връзка с България, завръщайки се поне веднъж годишно.

Изследването показва, че по-голямата част от българите, които искат да се завърнат, биха  използвали услугите на платформа посредник между тях, българския бизнес, централната и местна администрация.

Услугите, които провокират значителен интерес са помощ при намиране на работа и административна помощ при евентуално завръщане.

"Това ни дава увереност да искаме подкрепа най-напред от бизнеса, след това от местна власт и държавата като партньори по новия мащабен проект", допълва създателя на ДНК, телевизионният продуцент Андрей Арнаудов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предателя най-мрази своя народ - на него тука всичко му е криво.. Винаги ще се намери накой да му пречи да изяви таланта си - мутри , милиционери , комунисти , хан Аспарух..
16
0
 
45
 
! Отговори
ПРАВИЛА НА УСПЕХА преди 5 години
1. НИКОГА НЕ СЕ СЪВЕТВАЙ С ХОРА ПО-ПРОСТИ ОТ ТЕБ.2. НИКОГА НЕ РАЗЧИТАЙ НА ПРОСТИ ХОРА.3. НИКОГА НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙ НА ПРОСТИ ХОРА.4. НИКОГА ГЛАСУВАЙ ЗА ПРОСТИ ХОРА.
15
3
 
49
 
! Отговори
:) преди 5 години
Искат да се върнат тези, които нямат добра работа в чужбина.Ако си живял 5+ години и имаш относително сигурна и добре платена работа, изобщо не си и помисляш за България. Просто е несравнимо. България е загубена кауза - правителство на мутри, милиционери и национални предатели, корупция, тотална анархия, държавната администрация пълна с некадърни Калинки, милицията прави само далавери... трагедия. Ако имате мозък в главите, бягайте, докато още можете. Ще става само по-зле!
14
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четете коментарите и изхождайте от правилото : Предателя най-мрази своя народ"Предателите да не се връщат повече , да си седят в новата родина да си мият кенефите.. Има Ай Ти сектор които непрекъснато търси хора като са толкава къдърни да дойдат и работя има заплати по 4000лв. но има и по 12000лв. кой колко може..
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАТЕ БОЙКО ПОСТРОИ МАГИСТРАЛИ ЗА ДА СЕ ВЪРНАТ ХОРАТА, АМА КАКВО СЕ ОКАЗА? АМИ ТО И ТАМ СИ ИМАЛИ МАГИСТРАЛИ...
12
2
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
И аз имам условия ! Да ми плащат 5000 лв. заплата като кенефомияч , връщам се веднага ! Но предварително сключвам договорнаправо с правителството на България , ако ме излъжат дължат ми обезщетение от 5 милиона лв. !
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирам, хората трябва да се върнат за да работят за стотинки за един фотограф със средно образование от Ямбол, един съветски шапкар от Димитровград и един да не казвам какъв че сами се сещате. Да работят и да гласуват за хора далеч по-прости, невъзпитани и аморални от тях самите. И защо да го правят?
10
1
 
26
 
! Отговори
фанетиМазаКуро преди 5 години
И да работя на червенитеСвини за хиляда кинта?!Тц, мерси
9
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно ли е необходимо проучванe ?, Туй означава, че цялата държава не е наясно с това какво става в държавата. Cамо се повтаря доходи, работа хахаха, идеоти. Човешина немааа човещинаа. Диоген е ходил с една лампа и е казвал търся човеци. ХоPата отидоха на Запад за да попаднат на себеподобни и да жиеят в мир, не да се трепят на всяка кpачка с деградирали полухора.
8
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е верно има пазар има нужда от хора и то за добри пари..
7
1
 
43
 
! Отговори
Хах преди 5 години
"При положение, че нашият пазар на труда има нужда от толкова много хора, това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените, които са настъпили в България", изтъква Живков.Тук просто спрях да чета. В момента се търсят миячи , готвачи , сервитьорки и продавач-консултанти за по 1000 лв при 12 часа гърч на ден. Точно образованите българи в чужбина ще си зарежат квалифицирана и в пъти по-добре платена работа да мият чинии в ресторанта на някой с IQ 80
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе нали оня социалната министърска обясняваше как имало едва ли не километрични опашки от българи, завръщащи се да работят у нас?
5
41
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
предателите да не се връщат да со останат в новата .. В ИТ сектора има достатъчно високи заплати , като са големи специалисти да са дошли да работят.. Не може некъдърници и кенефочистачи да ни поставят условия..
4
0
 
43
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Ами нЕкой ще се върнат след време.Да си харчат европейските пенсии в маФиотската ***.
3
3
 
43
 
! Отговори
за 2 преди 5 години
До АнонименНЕ, НЯМА! ХОРАТА НЕ ВЯРВАТ НА НИКОГО ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ВРЕМЕ. НА НИКОГО. ХОРАТА ЩЕ ЕМИГРИРАТ И ТОЗИ ПРОЦЕС ЩЕ СЕ ЗАСИЛВА. НИКОЙ НЕ ИСКА ДА СЕ ВРЪЩА ЗА ДА РАБОТИ ЗА СТОТИНКИ ЗА БИВШОТО БКП И НЕГОВИТЕ КЛОНОВЕ.
2
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Най-значимите три условия за завръщане, които представят българите живеещи в чужбина, са по-високите доходи, стандарта на живот и борбата с корупцията""Значи няма да се случи завръщането по Боково време.
1
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАК ИСКАТЕ ОТ ЕДНИ ХОРА НА КОИТО КОРУПЦИЯТА ИМ Е В МАНТАЛИТЕТА ДА ПРЕБОРЯТ КОРУПЦИЯТА? В БЪЛГАРИЯ ПРИСВОЯВАНЕТО, КРАДЕНЕТО, ПОВЗЕМВАНЕТО СА ОТЧЕ НАШ НА ВСИЧКИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПОКОЛЕНИЯ. ТОВА ЗА ТЯХ НЕ Е ПРОБЛЕМ А НЕЩО НОРМАЛНО.