Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия

Проучването е сред хора, живеещи повече от 5 години извън България
13 юни 2019 19:10,
404
Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия
Снимка: BulFoto

Социологическата агенция "Маркет Линкс" и неправителствената организация ДНК, създадена от телевизионните продуценти Иван и Андрей, представиха данните от мащабно проучване сред българите, живеещи в чужбина. Целта на изследването е да се разбере какво би накарало българите да се приберат в България и какви са пречките при вземане на решението да се върнат обратно.

Данните показват, че 35% от анкетираните българи обмислят да се върнат в България. Желаещите, сред установилите се извън страната за повече от 5 години да се завърнат са почти толкова, колкото тези, които са емигрирали по-скоро.

"Най-значимите три условия за завръщане, които представят българите живеещи в чужбина, са по-високите доходи, стандарта на живот и борбата с корупцията", коментира социологът Добромир Живков от Маркет Линкс.

Още по темата
По думите му, намирането на работа се очертава като най-същественото предизвикателство, посочено от над 2/3 от респондентите или цели 76%, пред евентуално връщане в България.

"При положение, че нашият пазар на труда има нужда от толкова много хора, това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените, които са настъпили в България", изтъква Живков.

Според него, много от нашите сънародници смятат, че положението в страната е същото като преди 10 години.

Друг любопитен факт, който социолозите открояват, е, че 63% от обмислящите завръщане биха избрали дестинация за постоянно пребиваване, различна от София. Преобладаващият брой от тях (34%) биха се насочили към другите големи градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Като позитивна тенденция може да се отчете факта, че 49% от участвалите в проучването поддържат пряка връзка с България, завръщайки се поне веднъж годишно.

Изследването показва, че по-голямата част от българите, които искат да се завърнат, биха  използвали услугите на платформа посредник между тях, българския бизнес, централната и местна администрация.

Услугите, които провокират значителен интерес са помощ при намиране на работа и административна помощ при евентуално завръщане.

"Това ни дава увереност да искаме подкрепа най-напред от бизнеса, след това от местна власт и държавата като партньори по новия мащабен проект", допълва създателя на ДНК, телевизионният продуцент Андрей Арнаудов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да се махне диктатора мутра
36
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност България е доста далече от фалита - има най ниския държавен дълг в ЕС и със и без БГ емигрантите в страната има достатъчно приток на работна ръка от държави като Украйна, Молдова, Македония и Русия. В някои региони населението става английско. В нашата фирма си има емигрирал американец дори. Така че който иска и може успява в БГ.
35
1
 
22
 
! Отговори
Може Може преди 5 години
То клетите украинци като барнат личната карта и бегат без да гледат на зад кво останало некой от 5 години на запад с добра работа и сред да се върне ще стане ако спечели джакпота.Ама не е сигурно Гошка дето спечели 70 милиона евро в едно Испанско село и си остана там....
34
1
 
26
 
! Отговори
и аз преди 5 години
И аз искам да се върна в БГ. Остана ми една къща наследствена там само да я продам, че няма на кого да направя пълномощно...
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Има Ай Ти сектор които непрекъснато търси хора като са толкава къдърни да дойдат и работя има заплати по 4000лв. но има и по 12000лв. кой колко може.."Еквивалента на 4000 лева в България, са около 17-8000 е другите страни, без бонусите.А тези с 12000 лева (ако ги има в България, изобщЕ), са със седем цифрени суми в банката...
32
0
 
43
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Стига глупости бе хора.Прибрах се днес,от Люксембург през Германия,Австрия,Унгария,Сърбия.....Не съм гастербайтер.Въпреки това работата ми е свързана с Европа и по голямата част от времето си съм там.Познавам много хора устроени в Европа,никой не иска да се връща.Изброих държавите за да Ви кажа,че България изглежда потискаща,депресираща!!!Пътищата/ГОРДОСТТА НА ВОЖДА/,са просто под всякаква критика. Въпроса е решен със ограничения и полиция. Странно решение!!!
31
15
 
4
 
! Отговори
Един от село преди 5 години
*** скоро, ще фалира окончателно...Така, че с тия и без тия, все тая... Процеса е необратим... Вече... Така, че лъскайте кенефите по юропата...
30
1
 
34
 
! Отговори
Един там преди 5 години
Всеки има право на избор в България, дали да я напусне или да остане. Не разбирам за какво се карате и спорите!? Всеки си е прав за себе си, аз реших отдавна да напусна България и нямам никакво желание да се връщам. Чест и почитание към тези които са избрали да живеят в България!
29
3
 
37
 
! Отговори
Сметачев преди 5 години
Мухлясъла панелка 65 кв в Софийски квартал струва колкото тристаен тухлен в Антверпен обзаведен с истински мебели.Кредитите са с по -ниски лихви.Да дойдат в София и да плащат половин заплата за квартира и другата половина за ток,парно и вода зимата -оферта....
28
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Но да си оправим собствената си къщичка хем е страшно хем не ви се помръдва пръстченцето."Последния път, когато тръгнах да си оправям къщичката, получавах заплахи от "активисти" на една сравнително популярна партия и прекарах 48 часа в ареста.Дядо ми е бил на редовни посещения в едни стаи, дето никой не иска да е от грешната страна на масата, защото ти набиват шамари, заради оплаквания от директора на цеха, който е и пръв партиец. А тълпата (ТИ) седеше и овцееше.
27
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кадърните хора навсякъде по света живеят добре.
26
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак пропаганда.Няма промени в Бг. Няма търсене на раб. ръка. Търсят се сезонни работници.Доходите са все същите- най- ниските в ЕС.Трудът не се цени. Назначенията са по роднинска и партийна линия.
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всеки трети българин в чужбина готов да се върне, но има условия"Това заглави ми излекува запека ...
24
2
 
34
 
! Отговори
Ови преди 5 години
Правилно смятат-положението е същото, както преди десет години. Заплащането се е повишило с 10 %, а разходите - с 40%. Без социологическо проучване съм си сметнал.И конкретно в сферата ми на работа-2009г. - 40 лв надник. 2019г. 34 лв. надник. В провинцията, защото България не е само София.Като за тия десет години добих много опит, извън страната. Сега тоя опит пак ще го изнеса навън. Там ще съм по-полезен на себе си.
23
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Емигрантите да правят каквото щат - никой не го интересува какво мислят...
22
2
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Истината е, че всеки трети българин е готов да замине в чужбина, защото няма условия.
21
3
 
9
 
! Отговори
Агенция Боко преди 5 години
Всеки втори, не трети
20
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следя от близо положението в Китната Мутроландия, положението се е влошило поне 5 пъти за тези 10 години. Имам роднини с които постоянно си кореспондирам. Вярно че заплатите са мръднали в посока на горе но и цените не са стояли на едно място. Ако преди 10 години можехте да живете с 300 лв на месец то в момента и 1000 лв са ви малко. Едно най икономично пазаруване ви излиза над 20 лВ. Ако решите да напазарувате и да сте задоволени няма да ви стигне заплатата. Тока скъп парно скъпо вода скъпа
19
1
 
55
 
! Отговори
14 преди 5 години
Парите не са основното. В Бантустана няма ред. От това бягат хората. Явно не си си показвал носа извън ***, щом ги пишеш тези неща. Ред и спокойствие - това иска нормалния човек. Това го има в Западна Европа и го няма в Бантустана. А и какво да очаква човек от държава, която се управлява 10 години от член на мутренска организация?????
18
3
 
24
 
! Отговори
Бежанец от БГ преди 5 години
Северна Корея произведе смартфон, Тесла ще произвежда подводен автомобил. БГ да произведе заглушители за чалга и да си ги завре отзад.