Хлябът скочи с 10%, зеленчуците и те, месото поскъпна с над 7%

Само плодовете и маслото сме купували на по-ниски цени
Обновена: 17 сеп 2019 09:21 | 17 сеп 2019 09:16, Камелия Цветанова
283
Хлябът скочи с 10%, зеленчуците и те, месото поскъпна с над 7%
Снимка: Pixabay

Годишната инфлация към края на август е 2,9%, колкото беше и към края на месец юли, сочат данните на НСИ.

Основната причина за това е поскъпването на храната.

Още по темата

В рамките на година цените на храните и безалкохолните са нараснали с 5,2%. Най-съществено е поскъпването на хляба и зърнените храни – с 10,3%. Съществено е нарастването и на цените на зеленчуците – с 9,7% за година, пише "Труд".

Месото и месните продукти пък са поскъпнали със 7,2%.

Цените на минералните води, безалкохолните напитки и соковете също вървят нагоре – с 3,4% за година. През август бирата е била с 3,6% по-скъпа от същия месец на миналата година, цените на вината са нараснали с 3,3%, а на спиртните напитки – с 2,1%.

Понижение на цените в рамките на година сред хранителните стоки има само при плодовете – с 1,4%, и при маслото и мазнините – с 3,7%.

При нехранителните стоки най-съществен ръст на цените за година има при парното, което е поскъпнало с 13%, както и при пътническия и въздушен транспорт – с 10,7%. Обувките обаче са поевтинели с 1,4%.

Годишната инфлация е по-висока от лихвите по банковите депозити, които са под 0,3%. Така инфлацията реално топи спестяванията в банките. Затова много хора започват да търсят алтернативни възможности за инвестиции като покупката на имоти например.

Само за месец август инфлацията е 0,1%. По-съществено през месеца се поскъпнали зелето – с 6,6%, ябълките – с 4,7%, цитрусовите и южни плодове – с 3%, каймата – с 2,1%, и телешкото месо – с 1,9%.

През август са се понижили цените на дините и пъпешите – с 15,3%, редица зеленчуци като зелен фасул, тиквички и патладжан – с 13,3%, картофите – с 6,8%, морковите и червеното цвекло – с 5,5%. Поевтинели са и дрехите – с 2,4%, и обувките – с 5,1%. През август понижение на цените има и при бензина и дизела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АйТи спецКажете нещо и за айтитата, колко зимат и могат ли да си похарчат парите от заплатата.Ми ще ти кажа за IT-тата.Един познат от детските ми години караше Алфа Ромео 147.Не знам от къде се извъди такъв специалист момчето, но го гледам последно време с Ауди Ку5.Разбирам и, че има апартамент в София а до преди 2-3 години си личеше, че живее бедно.Майка му се хвали из наше село, че сина й станал IT специалист.
176
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Проблемите В България1. Бизнеса като цяло(освен най-големите компании които плащат на консултанти) НЕ МОЖЕ ДА СИ СМЕТНЕ РАЗХОДИТЕ дори за една година напред - това води веднага до ИЗКРИВЕН(Най-малкото) БИЗНЕС ПЛАН2. Няма никакво защитно законодателство за предпазване на най-големите работодатели - ДРЕБНИЯ И МАЛЪК Бизнес (Понеже в България няма реално индустрия Едри Работодатели са Държавната администрация и електро и комуникация фирми) този бизнес става жертва на международните корпорации.
175
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До това е резултата- от скупата втечнена Американска газ дето си я купуваме през гърция за 1600$ 1000 кубикаПинко, ходи се прегледай!
174
2
 
1
 
! Отговори
Работник преди 4 години
Да ни дойдат едни работодатели да ни свалят заплатите двойно и евреиските банки и корпорации на секундата ще ни свалят цените и лихвите и ще купуваме евтино и ще живеем добре.
173
1
 
2
 
! Отговори
Пф преди 4 години
До РаботникСърказма не ти е силна страна! Марш на село да се правиш на шеф!
172
1
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
КАРМЕЛИО , ВСЕКИ ОТ НАС / ПРОИЗВЕЖДАЩИТЕ СТОЙНОСТТА НА ПАРИТЕ/ ПАЗАРУВА ВСЕКИ ДЕН И ЗНАЕ ТОЧНО -КОЕ И С КОЛКО РАЗЛИКА !!! 60 % ОТ НАС ПРОИЗВЕЖДАТ "ЗИМНИНА" . "ДЯВОЛЪТ СЕ КРЪСТИ -С КЬОПАВИТЕ ПРЪСТИ -ЗА ЛЕСНАТА ДНЕШНА ЖУРНАГЪЗТИКА " !!!!!!!!!!!!!
171
1
 
12
 
! Отговори
Овчи Мозък преди 4 години
До Работникако ти вдигнат заплата да кажем двойно, евреиските банки и корпорации на секундата ще ти вдигнат цените и лихвите и ти пак едвам ще връзваш двата края !докато не се национализират евреиските банки и корпорации,докато цените не бъдат определяни и регулирани от държавата НИКОГА няма да изплуваш от дълговото блато - така евреите те държат в подчинение, робе !!!
170
2
 
4
 
! Отговори
Работник преди 4 години
Да ни дойдат работодатели с широки души, имтелигентни и с висока култура и мироглед, да развиват бизнес и да работят без печалба без да си купуват коли и айфони, а всичко изкарано от бизнеса да дават на работниците за големи заплати.
169
4
 
20
 
! Отговори
това е резултата преди 4 години
- от скупата втечнена Американска газ дето си я купуваме през гърция за 1600$ 1000 кубика- от убийствените еко-данъци които ни налага ЕС за измисленото глобално затопляне- от убийствените лихви който плащаме за дълга - около 1.3 милиарда долара на година- от новите санкции и глоби които ни налага Европейската комисия- от 300-та милиарда долара повече които поиска Тръмп от васалите си от НАТО (за това платихме 2 милиарда долара за 8 40 годишни бръкми) - на нас НАТО ни вдигна налога с 2 милиар
168
3
 
8
 
! Отговори
Е преди 4 години
Е личи си дори тук, на елементарно ниво, в коментарите на дададената медия....Личи си простащината на работодателя! Съжалявам ви,бедни души с ниска култура и мироглед стигащ до колата,"айфона",къщата и дебелия търбух! Не говоря за всички,но огромен процент сте такива! Има и готини, и там текучесво няма.Слава богу имах късмет!
167
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм на осем хилки, пласмет, даже някога над 10 стигам, взимам 4 пъти повече от айти.
166
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айтита няма в България, това са кол центрове които работят по западни проекти и поръчки дорабване, тестване, поддръжка, заплатите им са няколко пъти по ниски от западните, но за България са добри.
165
7
 
1
 
! Отговори
Работник преди 4 години
Не ги ли е срам работодателите да правят печалби и да си купуват скъпи беенвета вместо да работят без печалба и всичко да дават на работниците за заплати да живеем добре и да си купуваме западна техника и нови коли и айфони и да се радваме на живота!
164
1
 
7
 
! Отговори
АйТи спец преди 4 години
Кажете нещо и за айтитата, колко зимат и могат ли да си похарчат парите от заплатата.
163
1
 
6
 
! Отговори
Зидаро-мазач преди 4 години
Напишете нещо и за зидаро-мазачите, колко зимат, как живеят, какво си купуват, стига ли им заплатата да си купуват хубави неща?
162
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е, че българите не карат тротинетки и не са енвайрънбентъл!
161
3
 
3
 
! Отговори
Работник преди 4 години
Да изгоним червените бандити работодатели и да ни дойдат чесни капиталисти за работодатели да работят без печалба и всичко което изкарва фирмата да дават за заплати на работниците.
160
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
проблемът е че повечето пари на българите в % отношение отиват за храна, т.е. след като си купиш насъщния ти остават далече по-малко пари .... не е само минус 3% ..
159
2
 
17
 
! Отговори
Лл преди 4 години
Напишете нещо за РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ! Какво си купуват те?
158
10
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 4 години
Гледам доста работовзиматели се изказват и дават мнение. Ниски ли са ви заплатите? Ами заминавайте на Запад да ви дават големи заплати, там няма рецесия, ще минете няколко кръга интервюта на няколко места за няколко месеца и като убедите работодателя че сте по добри от местните ще взимате големи заплати. Успех!