Евакуираните от Китай българи нямат коронавирус

Те са приети във ВМА в добро здравословно състояние
Обновена: 3 фев 2020 09:14 | 3 фев 2020 08:06, Елка Василева
55

Двамата българи, които снощи се прибраха от китайския град Ухан през Франция, са приети във Военномедицинска академия в София в добро състояние, съобщиха от медицинското заведение. От там допълниха, че тестовете не са установили наличие на коронавирус.

„Тази сутрин са в добро състояние, усмихнати и настанени в стаи с контролиран достъп – с отрицателно налягане, с хепа филтри, за да се избегне предполагаемо заразяване на пространството. Днес продължаваме с новите изследвания“, уточни полк. Георги Попов.

Още по темата
Малко след 21,30 снощи военния самолет ''Спартан'' с двамата студенти на борда, придружени по време на полета от екип на Военномедицинската академия, кацна на летище София.

Сега двамата българи са настанени в Катедрата по инфекциозни болести на ВМА. Те са настанени в стаи със специален достъп, като няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период от две седмици, предаде Bulgaria ON AIR.

"Болните са приети в добро здравословно състояние. От физикалния преглед не се установиха отклонения от нормата. Направеният тест, който излезе в късните часове на нощта, е отрицателен за новия коронавирус. Продължаваме новите изследвания, те са контролирани да прекарат 14-дневния карантинен период", каза доц. д-р Георги Попов.

Д-р Ангел Кунчев добави, че се очакват още сънародници да пристигнат, както и хора, които изпълняват бизнеса си, но потокът е сравнително намалял.

Екипи от медицински специалисти има и на летището във Варна и Бургас.

"Важно е системата на здравеопазване в една страна да е в състояние навреме да хване такива случаи, да ги изолира, да намери контактите, да си изследва, за да не се допусне вътрешно предаване на вируса. Има много неизвестни около короносавируса, въпреки че има нови данни от Ухан, все още не е ясно кой е животинският вид, от който е тръгнал", допълни д-р Кунчев.

Той посочи, че начинът на предаване също се е променил: "В началото беше доста труден за предаване директно по въздушно-капков път, но последните данни от Китай са, че може да се предава."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВМА СЕ ПОДЧИНЯВА НА ГЕРБ!!!АКО ГЕРБ ИМ НАРЕДИ ДА ЛЪЖАТ ТЕ ЩЕ ЛЪЖАТ КАТО РАЗПРАНИ!!ВМА Е ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА!------------ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ЛЪГАНЕ Е ДА НЕ СЕ ВСЯВА ПАНИКА СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО И НАЙ-ВЕЧЕ ДА НЕ СЕ ВРЕДИ НА ВСЕ ОЩЕ ЗАКОННИЯ РЕЖИМ БОРИСОВСКИ!!!--------И ДА СА БОЛНИ НЯМА ДА ПОСМЕЯТ ДА ГО ОБЯВЯТ ЩОТО ТОВА ВРЕДИ НА БОРИСОВ !
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествени - нека да страдат хората. Някои направил грешка и осъден. Освен ако не е мутра с парички и познат. Тогава ревете ...
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16Дължали по 500к на държавата? Ти добре ли си бе! Дано ти падне тъпата държава на главата тогава!!!!!!!!!!!
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"НЕ ЗНАМ КАКВИ ТЕСТОВЕ СА ПРАВИЛИ НО НА ГЕРБ ДОВЕРИЕ НЯМАМ НИКАКВО!!!!"На теб ако ти направят IQ тест вероятно ще излезе отрицателен, Хайде у лево, червенушки и чебурашки.За копейки душите си продават!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Мълчи! Стига приказва глупости.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Клеции ДвеСакън, да не е от Младост 12 или Надежда 17 ... какъв човек е, ако не е роден в София?
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не сте допълнили новината, че 36 от тези, които са били в самолета са с положителни проби и вместо да сложат всички пътници под карантина още на летището, са ги разпратили по държавите , от които са, включително и болните ?
21
2
 
2
 
! Отговори
Пич преди 4 години
"НЕ ЗНАМ КАКВИ ТЕСТОВЕ СА ПРАВИЛИ НО НА ГЕРБ ДОВЕРИЕ НЯМАМ НИКАКВО!!!!"На теб ако ти направят IQ тест вероятно ще излезе отрицателен, Хайде у лево, червенушки и чебурашки.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ ЗНАМ КАКВИ ТЕСТОВЕ СА ПРАВИЛИ НО НА ГЕРБ ДОВЕРИЕ НЯМАМ НИКАКВО!!!!ТЕСТОВЕТЕ НЕ СЕ ПРАВЯТ ОТ ГЕРБ!ТЕСТОВЕТЕ НЕ СЕ ПРАВЯТ ОТ ГЕРБ!
19
1
 
5
 
! Отговори
Нерез преди 4 години
Момиче и момче, студенти, 14 дни в карантина двамата тия ще се разцепят. Да са живи и здрави младите.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14 Много просто - хората по служба, освен че са принудени да си изкарват хляба, обикновено пътуват по утвърдени маршрути, спазват график и са по-информирани за текущото положение. Екскурзиантите отиват някъде да си веят шапката и не са длъжни да се отчитат пред никого, което ги прави по-опасни.
17
0
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ОТ НАЦИОНАЛНАТА ЛАБОРАТОРИЯ ОБЯВИХА, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНА ВИРУСА ПОРАДИ ЛИПСА НА КОНСУМАТИВИ!!!!НЕ ЗНАМ КАКВИ ТЕСТОВЕ СА ПРАВИЛИ НО НА ГЕРБ ДОВЕРИЕ НЯМАМ НИКАКВО!!!!
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези двете пикли сега дължат 500000лв на държавата за частната разходка на Спартана да ги прибира от Франция. Кози. А народния ансамбал от 40-50 човека как можа да се прибере на време а тези не? С какво са по специални. Кози.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двама? Па аз лично познавам поне 10 души емигрирали в Китай. Откакто пламна тоя измислен вирус, поне 3ма се връщаха и заминаваха. Хиляди с а пътувалите. Да ненказвам, колко народ лети от други летища и сигурно ВЪОБЩЕ не е отчетен. Ама сега нали си правим ПР ...
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Не разбирам защо наричаш хората овци осем ако ен било по работа. Каква е разликата, според теб?
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не са заразени за какво са харчили толкова пари да ги карат чак от Китай, да докарат няколко заразени китайци за да могат да се правят експерименти с тях.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ансамбълът от Петрич никой не го изследва. Това бяха 45 човека.Всичко е ПР - да оправдаят откраднатите пари за тестовете.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам на некадърнниците от ГРОБ.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наскоро се снабдихме с тестовете, имаше новина за това. Лошото е, че тези тестове не са толкова сигурни, колкото е карантината. Тези двамата ще ги гледат под лупа, което е добре. Притеснителни са онези, които се връщат от тук и таме без да се съобразяват с обстоятелствата и без да сигнализират на здравните власти. На някои овце им е трудно да ограничат пътуванията до минимум, изключвам разбира се хората на които това им е работата.
9
0
 
5
 
! Отговори
Току що Кунчев преди 4 години
каза, че по нищо не могат да определят вида на вируса. Определя се вида, по това от къде идва болният.