Голям мерак за нотариуси - 10 души за една бройка в конкурса

52 са обявените места, кандидатите към 600
7 юни 2024 08:52, Петър Бойчев
16
Голям мерак за нотариуси - 10 души за една бройка в конкурса
Снимка БГНЕС Последният конкурс за нотариуси през 2018

562-ма души са подали документи за участие в конкурса за нотариуси. 300 кандидати обаче не са изпипали документите си и засега не са допуснати до участие. Те имат 7 дни, броени от 5 юни, за да отстранят нередностите. Ако не го сторят, няма да участват в конкурса, пише "Лекс".

Списъкът с проблемите в заявленията на кандидатите е впечатляващ и поставя под съмнение сериозността на намерението им да участват в конкурса. Много, например, не са приложили документ, удостоверяващ идентичност на лице с различни имена. Други не са подали документи, че имат изискуемия 3-годишен юридически стаж.

Трети не са подали декларация, с която да удостоверят, че нямат друго гражданство освен българско, на страна от ЕС, Европейското икономическо пространство, или Швейцария. Четвърти не си направили труда да представят актуален документ за месторабота, а други пък нямат актуално удостоверение, че не страдат от психическо заболяване.

Писменият изпит на допуснатите кандидати ще е на 25 август. От обявените за запълване 52 места 42 са вакантни, а 10 - новооткрити. 4 от новите места са в София, а по едно във Велинград, Девин, Момчилград, Радомир, Сливница, Царево.

Последният конкурс за нотариуси беше през 2018 г. В началото на 2023 г. тогавашният служебен правосъден министър Крум Зарков обяви проект за конкурс за общо 52 места, но последваха куп жалби на нотариуси, заради които конкурсът остана на трупчета. Едва година по-късно Върховният административен съд (ВАС) го "пусна". Следващото, което трябваше да бъде направено е той да бъде обявен. Това така и не беше сторено по времето на кабинета "Денков" от министър Атанас Славов. Направи го приемникът му - служебният министър и бивш зам.-главен прокурор Мария Павлова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: конкурснотариусимерак
Още от Общество
Валери и Валерия празнуват имен ден днес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 седмици
Напълно е възможно нотариуската да е права! И аз съм имал такива казуси-на практика вие сте минали сделката но това не я прави напълно законна - тоест тя е оспорима(ако някой подаде аргументирано жалба) или примерно сте купили имот но с тежест-тоест сделката е наред но самия имот е проблемен.Примерно сградата има акт16 но еркерчето е в нарушение на ЗУТ.И ако има жалба-ще проверят точно това и може да се окаже че е в нарушение нищо че има разрешение за ползване.Тогава ще поискат промени в еркера
15
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
5000 лв за прехвърляне на апартамент от баба на внучка как няма да се натискати искат всички документи ти да ги намериш и да занесеш папката разнасят сенот актове и егн на поразия по различни гишета а това трябва да го прави електроннонотариусът за минути
14
0
 
6
 
! Отговори
жорето преди 3 седмици
Ами че той да си намери печата в чекмеджето - такса 2Кр да го вдигне - 2К, да го сложи - 2к. Затова
13
1
 
8
 
! Отговори
A1 преди 3 седмици
Десет кандидата за едно място тук,а в градския транспорт един желаещ за десет свободни места като шофьор!
12
0
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 седмици
Всички нотариуси за кратко време стават многократни милионери. Гледат си работата през пръсти, кашата е пълна в РБ.
11
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
В България най-голямата далавера е държавен хрантутник в правосъдната система, то бонуси, то 13-14-15 заплати, то служебни коли, то банкети, 3к за дрехи на година, заплата от 4к за човек току-що проходил в тая система! А тоя дето им вади парите - 1200лв в завод! Това ако е справедливо...
10
0
 
10
 
! Отговори
Алов преди 3 седмици
Нали се сещате как е конкурса? Наш човек - да, не наш -не айдеее
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много доходоносна работа се оказа тази на нотариуса. Примерно жената на Рашков е нотариус и сега имат доста апартаменти купени с нейните пари.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
... Накара ни да отидем в Общината и да питаме какви документи още са необходими. Там ни се изсмяха и ни обясниха, че след като сградата е получила разрешение за ползване, значи всичко е узаконено и то повече от 20 г. Г-жа нотариус обаче заяви, че не била убедена, че този отговор е правилен, ами да сме намерили архитекта, който е проектирал сградата и после е издействал разрешение за промяната му. Вместо това ние отидохме при друг нотариус и там сделката беше изповядана без затруднение.
7
0
 
9
 
! Отговори
Случи се да купувам преди 3 седмици
недвижим имотв сграда, по чиято фасада са направени промени още докато е била в строеж. Хората направили нов проект, заверили го в общината, така че имаше едно еркерче вповече в сравнение с първоначално одобрения проект. Изповядвахме сделката при млада жена нотариус, която веднъж е получавала награда за най-добър нотариус на годината или нещо подобно. Представихме всички документи, но госпрожата не успя да проумее как така е било възможно да сепромени фасадата и реши, че ни липсват докименти....
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
... малко променила това име, за да звучи по-модерно. И понеже беше вече много възрастна и немощна, наложи се моите близки да тичат и да уреждат събирането на документите, чрез които се доказва, че става въпрос за едно и също лице.
5
0
 
5
 
! Отговори
Да ви кажа преди 3 седмици
Относно събирането на документите, потвърждаващи идентичността на лице с различни имена. Имайте предвид, че това отнема до два месеца.Мои близки уреждаха купуването на магазин в София. Старицата, която го продаваше, в кръщелното си свидетелство има едно име, но когато е била гимназистка и е наследила този магазин, в нотариалния акт са я написали с умалителното име, с което всички се обръщали към нея. Това е било преди 9-и септември. След 9-и, когато си вадила нов паспорт, малко променила това...
4
2
 
16
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 седмици
нищо не правиш - назначаваш си няколко асистента които да ти вършат цялата работа а ти си кешираш яко парички за нищо правене от виоски такси и други разни п онякой път незаконни дейности ... познавам 2ма такива нотари !
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Блага и доходоносна службичка, пък и далаверки можеш да въртиш с имотната мафия.
2
0
 
18
 
! Отговори
Алов преди 3 седмици
Ето тука е голямата далавера
1
1
 
31
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 3 седмици
Нотариусът трябва перфектно да знае законите и правилата, за да си върши перфектно работата. Но цели 300 мераклии не са били в състояние да проумеят дори изискванията, според които трябва да подготвят собствените си документи за един най-обикновен конкурс. И ние ще чакаме от тях гаранции за перфактно изпълнени важни сделки, нуждаещи се от нотариална заверка!