Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров

PCR тестове само за хора, които са болни, поиска доцентът
23 юли 2020 22:52, Красимир Ангелов
310
Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров
Снимка: БГНЕС

PCR тестовете трябва да бъдат прилагани само за хора, които са болни, но не и за лица, които са клинично здрави, смята доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника към Инфекциозна болница – София.

Във Велико Търново той посочи, че в статистиките се посочва броят на PCR тестовете за новия коронавирус, но не и броят на хората които са тествани. Според него така не става ясно колко са новозаразените и колко хоспитализираните.

Още по темата
По думите му този тип диагностика, открита през осемдесетте години на миналия век, продължава да дава около 70 процента достоверност, заради което се налага неколкократно повтаряне на тестовете за положителните случаи, което излиза скъпо.

"Не мога да се съглася, че сме огнище на зараза, защото PCR-тестовете не са показател", посочи доц. Мангъров, цитиран от БТА.

Инфекционистът подчерта, че задължително трябва да се спазват всички мерки за лична хигиена и дистанция, но хората, които са клинично здрави трябва да ходят на работа и на училище. По думите му трябва да се преустанови практиката личните лекари да диагностицират и лекуват хората по телефона и отново да започнат да ги преглеждат истински по правилата на медицината.

Не е нужно да се измислят нови епидемиологични правила, коронавирусните инфекции съществуват от десетилетия, човечеството ги е преодоляло по естествен път и е продължило да съществува, уточни специалистът.

Според доц.д-р Георги Кючуков - началник на Клиниката по неврохирургия в МБАЛ "Света Анна" във Варна в България няма реален скрининг на населението, защото се изследват само контактните лица на заразени с COVID-19. Реален скрининг е направен само в Пловдив и в Бургас, което е показало, че около 1-2 процента от населението е дало положителни проби.

Според специалистите затварянето на икономиката заради новия коронавирус е нанесло сериозни щети, но от медицинска гледна точка смъртността от коронавирус в България е под един процент.

Кризата в икономиката и в обществото се дължи на насадения страх и на опитите от този вирус да се прави политика и бизнес, подчерта доц. Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
4
 
! Отговори
до 28 от славянин преди 3 години
''Имаше един случай в САЩ, на мъж който тръбял навсякъде, че Covid-19 било лъжа и отишъл на Covid-19 party (за да докажел, че е лъжа), заразил се и на десетият ден умрял! Дано доктор Мангъров "не" последва неговата съдба!''Един случай и то при положение че наистина е достоверен! И този един случай според такива като теб явно е доказателство за епидемия - сащ са 330 милиона!
32
3
 
10
 
! Отговори
ХА, ХА, ХА преди 3 години
От мерак да се изяви, да го показват по медиите като циркаджийска мечка, Магъров изговори една бърканица "експертни" мнения, които дори си и противоречат. Този вече е изветрял за лекар, но се пъне и не проумява защо не го величаят
31
1
 
4
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
В България не знам (понеже е малка страна) или защото са малко заразените няма обикновени хора които да разкажат какво са преживели. Аз понеже съм двуезичен (турски - български) и You tube ми излиза на турски и гледам турски потребители които са прекарали болестта и качват клипове за състоянието си.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре ли си?! Звучиш като човек с по сериозен ментален, от лъжедокторът! Потърси помощ!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Писиар теста има точност 70 процента и после се получава че има хора посани за болни пък то на повторен тест от частна лаборатория се оказват здрави.
28
2
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Какво ще сме ако светът ни затвори? Не огнище, а център на заразата ще сме. Балканските китайци. Не е смешно макар да напира усмивка. Крива усмивка ще е тази...
27
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак за тези му твърдения получава добри пари и затова донякъде е резонно да говори глyпоcти...
26
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече знаем кой ще е министър на здравеопазването, като изчистим мафията. Трябва да се отблагодарим на човека,че още не се е продал.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Два дни по късно и РСR теста не е верен. Та за това е против. А на гърците логиката не можеш я схвана никога. Вече 9 години се опитвам.
24
4
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Имаше един случай в САЩ, на мъж който тръбял навсякъде, че Covid-19 било лъжа и отишъл на Covid-19 party (за да докажел, че е лъжа), заразил се и на десетият ден умрял! Дано доктор Мангъров "не" последва неговата съдба!
23
10
 
7
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Св.нете не могат да си намерят място от яд че Мангъров е прав! Ако не бяха масмедиите никой нямаше да разбере нито за този вирус, нито за ''епидемията/пандемия''! Ама някой го бил преболедувал тежко! Е, и, това не е критерий за наличието на епидемия/пандемия, има си съвсем ясни медицински критерии за наличието на епидемия - 200 души БОЛНИ, СЪС СИМПТОМИ, на 10 000 души население - това го няма в нито една държава на планетата, следователно никъде няма епидемия по медицинските критерии!
22
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е че хабим много пари за да открием хора които са носители на вируса но нищо им няма.
21
2
 
2
 
! Отговори
do 9 преди 3 години
Да не хабим нашия афторитет за локални проблеми, само за СЗО е. Скоро директорът ще подаде оставка под натиска на САЩ, Бразилия и т.н. И тогава предлагаме наш Танас, с Тръмп много ще си допаднат и той ще възстови парите на СЗО. За какво да го хабим тук, като може да реши проблема на света
20
9
 
15
 
! Отговори
Тъй тъй преди 3 години
И тоз псиxoпат е шеф на болница!
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днеска беше в Търново
18
1
 
12
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
До 14Е, да гърците се справяха много успешно със заразата докато не дойде туристическия сезон. Прави са да искат PCR тест от всеки. Но мисля че вече закъсняха.
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя от самото начало се е заял с тоя PCr тест.Какво му е насъбрал толкова, не стана ясно.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клинично здрави да ходят на работа.В каква връзка го казва.Те и сега го правят.Може би искал да кажеза безсимптомно протичащите случаи.А какво знаем за щедрите заразоносители, които заразяват най- много хора ( без да знаят)?
15
3
 
5
 
! Отговори
Е,бравос преди 3 години
А аз съм убеден,че Жокера трябва да бъде свален! От ефира...Понеже взе да дава фира!
14
4
 
15
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Той и Тръмп тъй говореше, но американците като почнаха да *** като мухи, почна да обвинява Китай!