Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу

Свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори
Обновена: 19 дек 2020 09:28 | 19 дек 2020 09:26, Елка Василева
289
Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

"Преди бяхме на долната врата, сега се качихме доста нагоре, видяхме какво пише на нея - че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. И това е правилната посока“. Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Нова тв.

„Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре. Ще видим какво ще стане с активните случаи“, обясни математикът.

Още по темата

Той посочи, че смъртността все още е висока, ще почне да спада, но не толкова бързо. А свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори - че вероятно народът е доста болен. И това трябва да се погледне като свърши тази пандемия, каза Витанов.

„Сравнението с другите държави обаче е добро, виждате какво става в Турция, Сърбия и то си има причини да става това. По добра е ситуацията като брой нови случаи в Северна Македония, Гърция. В Западна Европа обаче не е добра ситуацията, във Франция тази сутрин базовото репродуктивно число отново е над 1, в Германия също има над 30 000 нови случая на ден. От тази гледна точка ние сме добре", обясни математикът.

„В математиката ваксината срещу COVID-19 не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече той намалява”, заяви проф. Николай Витанов.

„При два милиона ваксинирани ще започне да се усеща ефектът от ваксината. При три милиона и половина започваме да си решаваме проблемите”, каза още той.

По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките, тъй като броят на активните случаи е висок.

„Това е нещото, което трябва да намалее. Когато те паднат под 50 000, компетентните лица могат да се замислят за отпускане. В момента активните случаи са 88 000 и намаляват с около 1 000 на ден”, посочи математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
1 МИЛИОН УЧЕНИЦИ ОТ 7 ДО 19 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ БЯХА СПРЯНИ ДА СЕ УЧАТ!!!ТО Е ЯСНО, ЧЕ ЩЕ ИМА НАМАЛЕНИЕ----------А ТОЯ МАТЕМАТИК ОТ ЩАБА ОСВЕН ДА ЛЪЖЕ И ВЪЗХВАЛЯВА ГЕРБ ДРУГО НЕ ЗНАЕ!
98
10
 
6
 
! Отговори
До натематик преди 3 години
Кой пък си ти бе платена от мутрите ТВ-АР ? Майтапчийски е клоун шут в най лош вариант За нищо не е прав, просто увеличихте пръскането с отрови от самолетите да ни плашите. Това е , 1400 години живеем по една линия и изведнъж тея мизерии и гнусотии от 12 години насам от както диктатора в на власт смъртноста в Бг се увеличи с 50 % -СЛУЧАЙНОСТ ?Безработицата мина 45% реално Кво ни правите ба глу-пациВие убивате българите а не някъв вирус
97
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Една от причините за високия брой на новите случаи е нарастването на относителния дял на най-възрастните сред заразените. Това започна от началото на ноември и важи за всички възрастови групи над 50 години - 50-59, 60-69, 70-79, 80-89 и 90+ години. Например дела на хората на възраст 70-79 години беше 7,08%, а сега е 9,55%.
96
5
 
6
 
! Отговори
асо преди 3 години
Ваксината е най-лесния и бърз начин да ни довършат. Никой не гарантира какви болести ще отключи в бъдеще. Само времето ще покаже, но със сигурност не е изпипана добре за толкова кратко време.
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93Оу.Ама ти не си спал от 3 дни за да търсиш решение с което да угодиш на всички ли?Горкичкият.Не търси. Няма такова решение.Който ще умира - ще се справи и без твоя помощ.
94
9
 
2
 
! Отговори
ЗАМЕСТНИК преди 3 години
От вдин грип направиха невиждан фарс и цирк. Лошото е че нито един от тези мръсницци няма да се ваксинира, но нас ще ни задължават. Някой по-надолу спомена че Божието наказание ще ги настигне. Аз мисля да помогна малко на Бог че много се размножиха гадовете напоследък.
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауА така.А щом си потенциален разпространител, значи маската е задължителна.
92
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карантина - още две години.Само на работа ще се ходи при спазване на мерките.Кината не са нужни в момента и трябва да получат субсидии за преструктуриранеАко има действащ контрол на авторското право в интернет - и театрите могат да си работят онлайн.Ако си публика и толкова искаш да си покажеш тоалета в театъра - платформа за споделяне. Дори е по- интересно.Продажбите са онлайн. Това си работи.Здравеопазването има нужда от обслужващ персонал - санитари така че там има работни места
91
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де,не искате ваксини,не искате мерки.Или ако искате мерки-докога така?Единият репресиран от мерките,другият-слаби били.Хайде,кажете вие какво предлагате.То най-лесно да мрънкаш и критикуваш от своята камбанария,но когато имаме три различни мнения, долу-горе еднакви по пропорционалност в обществото,как се намира баланс ? Дайте да ви видя ,капацитети.Предложете решение изгодно за всички ! Ще предложите,когато козата роди лъв ! Пууу...аман от философи и егоисти !
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 88Що да е тъпо?Показателен случай.Депутатът е отишъл навреме, спортен тип е бил, уж са го излекували, след излекуването 3 дни е имал сили пак да спортува и краен резултат летален.
89
8
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 89то 40000 - 11. Прав си ще съм разпространител. :D Антителата не чупят краката на вируса, а го УБИВАТ. Ох ...
88
2
 
8
 
! Отговори
pipo преди 3 години
Математика, не знам каква математика е научил, ама може да си завре някъде. А хората не умират защото са били болни, а е ефект от мизерия и скапано здравеопазване. На политиците никак не им пука за нашето здраве, просто се грижат най-добре по този начин за себе си. Докато ние умираме в мизерия, те ограбват и последния лев отпуснат за нас!
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауТой е чел.Ти не си чел.Точно за резултатите от пфайзерската ваксина пише, че 11 човека от истинската група са се заразили, но са го карали леко или безсимптомно. Но са заразявали през това време.
86
2
 
8
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
Точно за това говоря. Ходи се на лекар, когато е късно. Пушиш, пиеш, не спортуваш, не се грижиш за себе си, ядеш като *** и накрая искаш от лекаря да направи чудо. Е, ама не става. И какво е това сравнение дето си дал. Т..ъпо е
85
5
 
7
 
! Отговори
До 68 преди 3 години
Защо си измъчваш мозъка с прогнози за починали.Да не е атомна бомба.Хората умират и в дома сиБолничният престой средно беше десет дни, а сега е поне 15.Хората,млади или стари, се борят по 1-2 месеца с болестта и усложненията й преди да се предадат.Не забравяйте,че след грип, както и след Ковид, поради увреда на съдовете в кратък срок след ,, изчистване,, на инфекцията може да настъпи фатален инфаркт или инсулт.Карантината трябва да продължи.
84
4
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До Ванкатаглупости ... Толкова си чел за ваксините :D
83
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауТвоето IQ е под 40.Приятна ваксинация.
82
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
За истинските размери на епидемията не може да се съди по официалните данни за новите случаи и броят на починалите, които не са верни. Косвено може да съдим по други данни - общият брой на починалите в България, броя на приетите в болниците, общия брой в интензивните отделения. До 19 ноември беше официалния пик на новите случаи, но в болница бяха 5878, от които 344 в интензивното, Сега, когато официално има спад, на 17 декември в болница са 6900 човека, от които 567 в интензивното. Няма спад.
81
7
 
10
 
! Отговори
Стилист Фъканофф преди 3 години
Единственото за което е прав генерал Муфтаджийске е това че няма коса. Сега от ваксината може и да му порасне.
80
3
 
0
 
! Отговори
До ха-ха-ха преди 3 години
Коя фабрика си купи ? Я кажи ! Ти от къде знаеш ?