Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу

Свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори
Обновена: 19 дек 2020 09:28 | 19 дек 2020 09:26, Елка Василева
289
Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

"Преди бяхме на долната врата, сега се качихме доста нагоре, видяхме какво пише на нея - че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. И това е правилната посока“. Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Нова тв.

„Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре. Ще видим какво ще стане с активните случаи“, обясни математикът.

Още по темата

Той посочи, че смъртността все още е висока, ще почне да спада, но не толкова бързо. А свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори - че вероятно народът е доста болен. И това трябва да се погледне като свърши тази пандемия, каза Витанов.

„Сравнението с другите държави обаче е добро, виждате какво става в Турция, Сърбия и то си има причини да става това. По добра е ситуацията като брой нови случаи в Северна Македония, Гърция. В Западна Европа обаче не е добра ситуацията, във Франция тази сутрин базовото репродуктивно число отново е над 1, в Германия също има над 30 000 нови случая на ден. От тази гледна точка ние сме добре", обясни математикът.

„В математиката ваксината срещу COVID-19 не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече той намалява”, заяви проф. Николай Витанов.

„При два милиона ваксинирани ще започне да се усеща ефектът от ваксината. При три милиона и половина започваме да си решаваме проблемите”, каза още той.

По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките, тъй като броят на активните случаи е висок.

„Това е нещото, което трябва да намалее. Когато те паднат под 50 000, компетентните лица могат да се замислят за отпускане. В момента активните случаи са 88 000 и намаляват с около 1 000 на ден”, посочи математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
2
 
! Отговори
Глупав преди 3 години
А какво ще правим в месеците след падане на ограниченията и преди да сме усетили ефекта от ваксинирането?
78
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69Умрелият депутат от вчера нали е оришъл на лекар.и?
77
3
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
До БауВаксинирането не те освобождава от носенето на маска - ти пак ще си разпространител, ако си заразен, но няма да боледуваш... евентуално... може би.
76
4
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Тоя си купи фабрика през септември. Затова ще ги приказва такива.Някои хора осребриха лъже пандемията сериозно.Разбира се, никой няма да им потърси съдебна отговорност.От Божието възмездие обаче няма да избягат !
75
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мръсен въздух,токсична храна,заразена вода,наркотици,алкохол,цигари,стероиди,радио вълни и др.Те се хванали за ваксината,че мястото се зачервило,почувствал временно неразположение или се изпотил.Ама трябвали три години за изпитания,еми то до скоро пътувахте 6 часа до морето,сега за три.Убивали ги,чипосвали ги,следели ги...Глупости върховни!След 2световна война конспираторите са смятали телевизора с кинескоп за изобретение на Хитлер с цел да ги облъчи и изтрепе.
74
1
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 3 години
Ти какво образование имаш. Малко трудно ми е да повярвам, че ерудирана личност, разсъждава по този начин
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един *** от Щаба защитава друг *** от Щаба - това видяхме
72
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българи много съм разочарован от вас. Ако вярвате на числото 88000 АКТИВНИ без да проверите, значи си заслужавате ГРОБ. Значи сте от хората, които чакат да ги оправят и ще ви оправят: политици, телефонни измамници, съмнителни пенсионни схеми със закриване на частни партиди за да се хвърлят в бездънната яма на държавната дупка НОИ и т.н.
71
9
 
5
 
! Отговори
Нематематик преди 3 години
Мутафчиев е прав. Умрелите от Ковид ще намаляват, а ние за да не го разпространяваме ще стоим още няколко месеца вкъщи. Но умрелите от глад и други болести ще се увеличат. Поне правителството ще падне от ескалиращото напрежение.
70
6
 
7
 
! Отговори
Директна корелация преди 3 години
Колкото повече хора умират - толкова повече ще се увеличават пачките и кюлчетата!
69
7
 
5
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Витанов ти *** ли си? Спряхте учениците, децата, ресторанти и други, какво се промени -нищо. Просто спряхте да правите тестове за да икономисате пари да да преживее НОЩ добре празниците. Ако продължавате по този начин трябва да Ви съдим за геноцид.
68
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че българина е немърлив към своето здраве. Ходи на лекар само в краен случай и много често, когато вече е късно. Който твърди, че държавата е виновна за високата смъртност изобщо в България, не е сериозен. Имаме лошия навик да търсим вина в някой друг май, а? Малко повече отговорност към себе си и към обществото
67
6
 
9
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Кое точно е познал. Един емоционален изблик на неуравновесен човек, който повече звучеше като клетва.Избрахме верния подход, допреди мерките и случаите почнаха да влизат в плато преди да бъдат предприети. Точно както ни го описаха в моделите навън. А реалните ни случаи бяха около 20 000, сега са 15. Само балъците ходят на ПСР. Причината да имаме сравнително повече смъртни случаи са 3:- Имаме реално много повече случаи и сме близо до края- Лошо здраве- Пародия на здравеопазване и лекари
66
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауКажи де, това ли е тайната? Ваксина и махаме маските?Аз и сега не нося, да измислят нещо друго.Проблема е, че мина много време (една година) и никой не се разболя от коронавирус. Хората спяха да вярват и ако още малко се бавят с терора, нищо няма да постигнат.Не зная защо не направят директно задължителна ваксинацията? Видя се, че хората са овце и носят намордници по команда и без причина, значи са достатъчно страхливи за да приемат и отровата.
65
2
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Не знам какво е познал и какво не, но броят на новозаразените не е тръгнал надолу, въпреки че според официалната статистика е така от 13-19 ноември досега. Ако беше тръгнал надолу, то и починалите щяха да намалеят с известно закъснение, но вече месец след официалния пик на новите случаи, те не намаляват. По-скоро не се тестват хоратам които трябва да бъдат тествани.
64
5
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 66мдаамм. IQ 50 tops :D Няма смисъл наистина.
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауТова ли била тайната на маските? Ваксина против неносене на маска? ха-ха
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хомодружината от щаба се подкрепя взаимно, туй значи, че здраво са се ос рали и си мислят, че никой няма да им търси отговорност. Една лъжа повторена 100 пъти става истина, аха пръц. Колко жени има във щаба какво стана със заповедите от ЕС да има равенство, а хомодружина ?
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ужасена 58А ти ще доджнеш гробищата и никога няма да умреш след като се ваксинираш. Дори след ваксината ще си говориш с Господ и той ще ти даде супер сили.
60
8
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 56Аз ще се ваксинирам, за да не нося маска. Даже да го изкарам леко - не мерси. Искам да съм здрав, за да работя. Не да ме тръшне за няколко дни. Клипче мога и сега да ти направя. Имам празна спринцовка. Мога да ти направя и как летя из стаята? :D Явно ако на "клипче" е 100% истина ...