Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу

Свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори
Обновена: 19 дек 2020 09:28 | 19 дек 2020 09:26, Елка Василева
289
Математик: Видяхме, че ген. Мутафчийски е прав, сега тръгваме пак надолу
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

"Преди бяхме на долната врата, сега се качихме доста нагоре, видяхме какво пише на нея - че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. И това е правилната посока“. Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Нова тв.

„Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре. Ще видим какво ще стане с активните случаи“, обясни математикът.

Още по темата

Той посочи, че смъртността все още е висока, ще почне да спада, но не толкова бързо. А свръхсмърттността над 120 души на ден се дължи и на други фактори - че вероятно народът е доста болен. И това трябва да се погледне като свърши тази пандемия, каза Витанов.

„Сравнението с другите държави обаче е добро, виждате какво става в Турция, Сърбия и то си има причини да става това. По добра е ситуацията като брой нови случаи в Северна Македония, Гърция. В Западна Европа обаче не е добра ситуацията, във Франция тази сутрин базовото репродуктивно число отново е над 1, в Германия също има над 30 000 нови случая на ден. От тази гледна точка ние сме добре", обясни математикът.

„В математиката ваксината срещу COVID-19 не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече той намалява”, заяви проф. Николай Витанов.

„При два милиона ваксинирани ще започне да се усеща ефектът от ваксината. При три милиона и половина започваме да си решаваме проблемите”, каза още той.

По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките, тъй като броят на активните случаи е висок.

„Това е нещото, което трябва да намалее. Когато те паднат под 50 000, компетентните лица могат да се замислят за отпускане. В момента активните случаи са 88 000 и намаляват с около 1 000 на ден”, посочи математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще видим какво ще стане с активните случаиГадател, а не математик!
18
7
 
11
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Виде се, че у герберастката ***, нема ни доктори ни здравеопазване...Айдук до айдука...
17
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е прав за всичко хомогенерала,настоявам той да е първия ваксиниран в тази държава....КАЗАХ!!
16
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носете маски, носете маски, носете маски. Как през маските се придобиват антитела защо вземате кръвна плазма сега от нас дето не носехме маски и ни глобявахте ?
15
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основен фактор в заразяването и смъртността е ходенето на училище. В домашна среда ковида е в кърпа вързан, докато на работа не е съвсем сигурно, камо ли в кръчмата или мола. В началото бяхме отличници само заради неходенето на училище. Тогава условията не бяха леки - имаше бая връщания на заразени от чужбина, но до такива трагедии като сегашната не се стигна.
14
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски не позна нищо! Той имаше предвид пролетта, но нищо подобно не се случи, докато сега не дойдоха и много други вируси. Отделно и тоталния хаос в държава и здравеопазване
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този и той са го возили на жипката, да чуе как шуми маркировката и пошляпат по баджака. Всички возили се при оня дето строи, гради, плаща и дето дрон му жужи в спалнята над евраците и кюлчетата, на мига стават ненадминати специалисти. Коварен вироз. Затова ваксинка първо на всички ушеви и висши държавни хрантутници, ако не измрат, да се направи и за лекари, учители и останалите хора.
12
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски каза, че яко ще се мре и затвори държвата, тези от другите държави дето не мислеха, че яко ще се мре постъпиха по-либерално и голяма част от хората се сдобиха със антитела при тях. Ние при втората вълна нямахме грам антитела. Е какво стана оглавихме ли челнитне класации в сравнение със тия държави дето не мислеха, че ще се мре яко.
11
4
 
33
 
! Отговори
Вирусът не е страшен преди 3 години
Страшното е, че здравеопазването в България е ГОЛА ВОДА!!!Мутафчийски просто си знае кирливите ризи...Яко се мре в България от всякакви болести!Надежда да ви излекуват всяка оставете...
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.е. слизаме надолу, но........ не се споменава, че се правят 3 пъти по-малко тестове ? ВЕроятно съзнателно, за да се създава впечатление, че мерките "работят"
9
7
 
13
 
! Отговори
681 преди 3 години
А бе гл,уп.ак с г.лу.пака ти научи, ако не знаеш, че болестите не учат и не четат учебници! Няма как да предвидиш развитието на епидемия или измислената ваша пандемия ако не е чиста лъжа!
8
9
 
9
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Тук пак два трола се вихрят и говорят за д-р Смърт. Сигурен съм, че ако ги налази вируса, също като Гошо чикиБОЕЦА ще скимтят да ги приемат във ВМА. Тогава няма да са толкова куражлии.
7
4
 
32
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Позна, защото знае,че здравната ни система не работи,който влезе в болницата,ако не е от нашите...умира. Позна, защото знае, че пожарникар управлява здравеопазването и дава указания на лекарите,дори и кога конкретни болни кога да бъдат изписани. Позна, защото знае,че за народът вместо легло в болница ще има стълби пред болниците,а за Тиквата и тиквичките лекарски екипи в скромните им палати.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчиев приказва за лятото, не за есента. Пуснаха учениците, въпреки че Израел доказа много важни неща за ходенето на училище.Естествено, виновни пак няма.
5
2
 
27
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Нюрнберг за вас прошляци..
4
5
 
23
 
! Отговори
D преди 3 години
Щабът да спре аерозолните пръскания с пневмонид!!!
3
10
 
44
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Как няма да е прав!Измряхме не от ковид,а от масовата психоза и отказът от здравеопазване!Из.роди,ще си платите един ден!
2
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Математик?!!! По-скоро ***, фен на генерал Смърт!
1
33
 
22
 
! Отговори
Бау преди 3 години
за жалост Мутафчийски позна, а колко псувни изяде милият ...