Журналисти: Вотът беше протестен, идва краят на Прехода

Трудно ще се направи правителство, смятат Асен Агов и Валери Тодоров
6 апр 2021 10:30, Анисия Иванова
108

Световните агенции отразиха парламентарните избори в България и прогнозираха трудни преговори за съставяне на правителство.

"Много от гласуващите в чужбина заради пандемията се бяха прибрали у дома лятото и участваха в протестите. Те вероятно са гласували за "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Това са младите - студенти, които са започнали работа след следването си в европейските страни. Това е много положително", заяви журналистът Асен Агов в ефира на "България сутрин" .

Заедно с журналиста Валери Тодоров коментираха политическата ситуация в страната след провелите се парламентарни избори.

"Вотът определено беше протестен. Тези избори са характерни с това, че поставиха граница. От 2009 г. живеем в постоянна политическа криза с ниска интензивност - това са първите редовни избори през последните 12 г., и пак не дават решение на кризата. Много трудно този парламент ще роди правителство. Има 2 млн. българи в чужбина. Тази система не работи - тези хора внасят всяка година по 2 млрд. лв., тоест по една магистрала, според мерните единици на Борисов, плюс ДДС-то към тях - още 20% в държавната хазна. Очевидно ентусиазмът, който показаха на изборите, е протест срещу нехайството на управляващите спрямо тях", добави Агов.

Валери Тодоров смята, че хората са уморени от политическия елит и искат промяна, а появата на шоумени в политиката не е новост по целия свят.

Още по темата

"Вижте хора като Роналд Рейган, Володимир Зеленски, Бепе Грило, Доналд Тръмп, дори Борис Джонсън - това са хора, които говорят и се държат нестандартно. Избирателите търсят различното, те искат да видят други тип политици, които им изглеждат разбираеми и по-близки. Има един чисто емоционален вот - събаряне на фигурите. Какво ще стане след това, никой не го интересува. Ето това може да ни отведе до финала на този труден преход", заяви Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Асен Агов изрази подобно мнение.

"Съгласен съм с Валери. Плюс това, хората се умориха от месии. Те искат някой, който говори ясно, искат да разчитат на своето правителство. Управляващите са доверените управници на нашите пари. Ако те го правят неправомерно, те се превръщат от управници във властници. Съгласен съм, че идва краят на Прехода. Вратата към модернизацията ще се отвори на избори, които ще се проведат отново през септември", каза журналистът.

Тодоров смята, че няма нищо страшно в описаната от западните медии фрагментация на парламента след вота.

"Народът е мъдър и даде власт на всички, които си я поискаха. Колкото и да трае новата формация, тя ще бъде преходна. Необходими са нови форми, трябва да се излъчи нов икономически модел. Икономиката у нас стана твърде свързана с политиката, а трябва да бъде обратно", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
11
 
! Отговори
ГАБИТО преди 3 години
ПОМОЧКОВЦИТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ И ТЕ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ДЕТО НЕЗНАЯТ МОЙ ИМ Е ЛЕВ И КОЙ ДЕСЕН КРАК МИСЛЯТ ЧЕ СЛАВЧО ЩЕ ИМ КУПИ ПО ЕДНО ФЕРАРИ С ЦВЯТ ЧЕРВЕН И ТЕ САМО ЩЕ НАТИСКАТ *** И ЩЕ УБИВАТ ПО ПЪТЯ ХОРАТА ЗАБРАВИХА НЯКОИ ХОРА КОГА ЯДЕХА БАНАНИ ПОРТОКАЛИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ САМО НА НОВА ГОДИНА ДЕДО ТОШО 45 ГОДИНИ ЖИВЯ И НИЩО НЕ НАПРАВИ ЗА НАРОДА ДОЙДЕ БОЙКО И МЕТРО И МАГИСТРАЛИ НАПРАВИ ДА СЕ ИЗБИВАТ НА ТЯХ И ЗА ТОВА Е ВИНОВЕН ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВДИГНА ЗАПЛАТИТЕ НЯКОЛКО ПЪТИ ВЪВ ВСИЧКИ СЕКТОРИ
42
5
 
6
 
! Отговори
Shark преди 3 години
До ГАБИТО. Габииинце, ти държавен служител ли си миличка. Или *** на ГЕРБ!
41
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плачете ли гербави, плачете ли? Така ще стане и с тези, които избраха хората сега, ако нещата не тръгнат в правилната посока.
40
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави отгледа цяло едно чалга-поколение и сега то му се отблагодари.
39
13
 
14
 
! Отговори
ГАБИТО преди 3 години
НЕЗНАМ СЛАВИ ТАКА ЛИ ЩЕ СЕ ЛЕНЗИ ПРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ТОЗИ ЧОВЕК НЕ МИСЛЯ ЧЕ МОЖЕ ДА НИ ОПРАВЛЯВА НЯМА ВИЗИЯ И АКЪЛ ЗА ТОВА ДА СИ ГЛЕДА ЧАЛГАТА *** ЦИРКАДЖИЯ И САИРАДЖИЯ ГОЛА ВОДА НИНОВА ЛИ Е ДИБРА ДЕТО ПАРТИЯТА И Я НАПУСКА НО ТЯ ОСТАВКА НЯМА ДА ПОДАВА ТА КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА ИЛИ ДРУГИТЕ МАИЧЕТО И ХРИСТО ГОЛА ВОДА СА И ТЕ ПРАВЯТ СЕ НА ШУТОВЕ СМЕШНИЦИ ВИЖДАМ КАК СМЕ НА ДЪНОТО И ПОТЪВАМЕ БОЙКО ГО УВАЖАВАТ И УМЕЕЕ ДА ВАРИРА И ПРИКАНВА ЗА ПРАВИТЕЛСТВО ЗАЩОТО МИСЛИ ЗА НАРОДА А НЕ КАТО ДРУГИТЕ
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то тоя край на прехода все идва от 30 години, ама все не е дошъл, май хич не върви а си стои на едно място, пък ние го чакаме.... Ето сега пак мyтра си избра опpостаченият народ. Поне опростачването върви с пълна сила...
37
0
 
12
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Така наречения сериал "преходБГ" в никакъв случай не е свършил а продължава със "сериите" от..... ВТОРИ СЕЗОН!!!
36
2
 
6
 
! Отговори
Преходник преди 3 години
Какъв преход ви гони? Преходът приключи още миналия век.
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой дава думата на тоя спаружен нафталин Асен Агов? Скрийте го някъде тоя *** на Костов.
34
2
 
5
 
! Отговори
Дами и господа преди 3 години
Всичко е в ръцете надругарката Корни. Всички непияни, ненадрусани и неизкукуригали от чалга трели очакват дтугарката да закърпи нещо.
33
8
 
10
 
! Отговори
Протеста преди 3 години
Сега ши се осъзнахте че Това е КРАЯТ НА ДЕТЕТО НА БИВШИТЕ КОМУНИСТИТЕ ОТ БАНКЯ БМБ
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целият преход беше чалгата на Слави. Прехода тепърва започва на нов стар глас.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, а защо трябва някакви безмозъчни твари да ходят по студията и да констатират нещо коетого знаем? Вие купете ядене и пийене, пък ние ще викнем е6ачите и да сядаме да гледаме...
30
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли някой,който е гласувал срещу Борисов да назове няколко КОНКРЕТНИ променени неща,които очаква да му се случат в близко бъдеще.Искам цифри,фактологичност,акт,действие !Просто да ми посочи разликата и промяната,която очаква.В каква насока ще е?За да видим реално превъзходството на новите.Казвате,че Борисов краде.Ами ако нищо не се промени ? Какво ще означава ? Че Борисов не е крал или, че и новите крадат ?
29
8
 
4
 
! Отговори
Ще има ли преди 3 години
Еднополови бракове?
28
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости.Вотът само показа колко изпростя народа. И никакви "студенти от чужбина" не избраха Слави. Те са много малка част от избирателите.Избраха го ягодоберачи и миячи на задни части.Нито Слави, който цял живот е пял и е разказвал нецензурни вицове, нито Мая с Божков зад гърба си могат да оправят нещо в държавата.Нинова 4 години прави скандали и рева, сега падна сама в гроба, който копаеше на Борисов.7
27
4
 
4
 
! Отговори
Интересно ще е преди 3 години
Тошко да стане премиер.
26
9
 
6
 
! Отговори
Тошко преди 3 години
Премиер! Слави - Президент.
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави го активираха, когато Конят Бойко се измори....Шоуто трябва да продължи.
24
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоСамо гавазина на Тато нали бе потник, а бегай еж банани на пазара и се обърши с тоалетна хартия.че по време на Тато и говазина му и банани немаше. Може си спираш и тока на всеки два часа да се сетиш.