Ваксинираните с "АстраЗенека" да се реимунизират с нея

ЕМА не съобщава за случаи на тромбози след втора доза
47
Ваксинираните с "АстраЗенека" да се реимунизират с нея
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксинираните с първа доза на „Астра Зенека“ е препоръчително да продължат с втора доза от същата ваксина, освен ако при първата доза не са получили усложнения. Това заяви пред Радио Пловдив проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

Тя посочи, че тромбозите като клинични изяви са добре познати - главоболие, задух, болка в гърдите, подуване в краката, объркване, замъглено зрение и кървене.

Още по темата

За момента ЕМА не съобщава за случаи на тромбози след втора доза на „Астра Зенека“, посочи проф. Мурджева.

Тя обясни, че е препоръчително втората доза на „Астра Зенека“ да се постави между 4-та и 11-та седмица след първата доза. На практика в нашата страна първите ваксинации с втора доза на „АстраЗенека“ трябва да се направят след 16 април. Хората, получили първа доза от „Астра Зенека“, да изчакат до края на месеца, препоръча проф. Мурджева.

В Европейския съюз няма консенсус за възрастта на жените, на които не е препоръчително да се слага от векторната ваксина.

Около 2/3 от съобщените случаи на тромбози, получени след ваксиниране с „Астра Зенека“, са на жени под 60-годишна възраст при над 34 милиона ваксинирани в ЕС и Великобритания.

В Обединеното кралство не препоръчват прилагането на „Астра Зенека“ на жени под 30-годишна възраст. Това е така, тъй като те най – често използват контрацептиви, които сами по себе си увеличават тромботичния риск. У нас Ваксинационният щаб препоръчва ваксината на „Астра Зенека“ да не се поставя на жени под 60-годишна възраст. Така е и в Германия, Испания и Италия, посочи проф. Мурджева.

Рискът от тромбози е многократно по – нисък от риска от заразяване. Съотношението полза – риск е положително. То е в полза на вакисната на „Астра Зенека“, отбеляза проф. Мариана Мурджева.

Това  не е единствената векторна ваксина, която носи риск от тромбози при прилагане. Такава е например и ваксината срещу ебола и това се знае от медицинската общност, подчерта клиничният имунолог.

За РНК-ваксините засега няма данни за поява на тромботични усложнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
12
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
Айде стига сте го ровили Коритаров вече, даже не е сигурно, че е починал от вируса... Да, изкараха го положителен, но той е бил с тежко сърдечно заболяване от доста време и такъв бърз фатален край, буквално за ден, като при него, е характерно именно при такива случаиВаксини, вируси... Има и други неща от които се умира и те са много повече
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз много искам да се ваксинирам, но ще чакам българска ваксина!
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това направо изглежда като заповед. От нас явно се очаква да отговорим "слушам" и да се затичаме към инжекциите
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо в статистиката за деня на умрелите не пише колко от тях са ,,ваксинирани ,,
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте даденото фото. Забележете изписването на буквата С. Забелязвате ли изписването на трите шестици... 666??После вижте емблемата на големият адронов колайдер. Виждате ли ГИ там??За патента под номер 666 на главата на клана Рокфелер да ви спомена ли?Просто тези престъпници си обичат нумерологията. Особенно теьи, стоящи зад клана на Рокфелер, който... Е до уши в бизнеса с ваксини
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете големи глупости! Коритаров, Бог да го прости, беше след първа доза с рнк ваксина, а не Астра Зенека. Проверявайте фактите, преди да поствате подвеждаща информация!
12
5
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
8...Русофил съм, но това, което става и ТАМ ме отвращава. Имам вътрешната увереност, че основната съставка при всички предлагсни "ваксини" идва от едно място... Интересен момент за размисъл-намерете фото на емблемата на спутник-v.
11
6
 
9
 
! Отговори
VAXZEVRIA преди 3 години
АСТРА ЗЕНЕКА СЕ ПРЕКРЪСТВА VAXZEVRIA-ВАКСЗЕРВИЯ. ИСКАТ ДА ИЗЛЪЖАТ ХОРАТА ЧЕ НЕ Е Б0KЛУKA ASTRA ZENECA VAXZEVRIA - ASTRA ZENECA VAXZEVRIA - ASTRA ZENECA VAXZEVRIA - ASTRA ZENECA
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да, ако са оцелели след първата доза значи, че на тях не им влияе и е по-добре на тях да им боднем втора доза пак Астра Зенека, та да не се хвърля.
9
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам какво съобщават от ЕМА , но аз знам няколко човека които си отидоха след инжекция с стра тромбозеника. .. Човека получава инсулт или инфаркт / тромб в кръвта/ след ваксина , умира и на другия ден го погребват и кой от властите го интересува от какво е умрял.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО КОГА ще търпите експерименти с физическото и менталното си здраве? Милиардите друг ги усвоява, вие дял нямате от тях. Ваксърите нинджи питам.
7
4
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
ЕМА и ЕК твърдяха, че щанелно са проучили действието на ваксината и че е БЕЗОПАСНА..ДВА пъти.
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коритаров почина точно от тази Астра. Беше се ваксинирал и след седмица трябваше да го боцнат с втората доза но не я дочака. Това не е ваксина това е убиец. На всеки организъм различно действа. В повечето случаи свършва трагично. Бог да го прости човека.
5
7
 
19
 
! Отговори
Виц преди 3 години
От Файзър заявиха, че до средата на юни ще са готови с ваксина против Астра Зенека.
4
3
 
19
 
! Отговори
Медик-подстрекател преди 3 години
Този призив цели ако при първата доза не сте се гутнали да го сторите поне с втората.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да видим след месец какво ще кажат за втората доза.
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината астра зенека се забранява за хора които имат кредит над 50 хиляди лева..
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ЕМА не съобщава за случаи на тромбози след втора доза"Единственото условие е да прескочите трапа след първа доза.