Патриарх Даниил: Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност

Дядо Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх
30 юни 2024 17:45, Нели Христова
260

Дядо Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. "Той е Достоен!", заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия, предаде БГНЕС.

Жезълът, който беше връчен на Даниил, е жезълът, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е възстановена Българската патриаршия.

Новият патриарх беше поздравен от най-възрастния член на Светия Синод митрополит Йосиф, чийто викариен епископ е бил самият Даниил до избирането му за Видински митрополит. Той заяви, че патриаршеското служение е трудно и отговорно.

В отговора си патриарх Даниил приветства всички гости, дошли да го уважат – политици, представители на поместните църкви и на другите вероизповедания.

"Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност. Той ще ми бъде помощник. В днешното объркано време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие", подчерта патриарх Даниил.

В храм-паметника "Свети Александър Невски" се провежда церемония по интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил.

За него гласуваха 69 от делегатите на Четвъртия църковен събор, а за неговия опонент Врачанският митрополит Григорий – 66. Три бюлетини бяха обявени за невалидни. Така видинският митрополит бе избран за четвъртия български патриарх от 1953 г. насам.

След като бе обявен официално избора на патриарх, той с литийно шествие от Светия Синод беше изпроводен до катедралата "Свети Александър Невски".

Там Даниил бе посрещнат с възгласи „Достоен!“, след което започна самата церемония. От амвона мелнишкият епископ Герасим произнесе слово, разказващо за историята на Българската православна църква от нейното създаване по времето на Първото българско царство при княз Борис Михаил и цар Симеон Велики, за Охридската българска архиепископия – наследник на Преславската и Плисковската патриаршии след падането ни под византийска власт, за Търновската патриаршия и ролята на патриарх Евтимий, за Българския Великден и създаването на Екзархията през 1860 и 1870 г., както и за възстановяването на патриаршията през 1953 г след вдигането на схизмата.

Патриарх Даниил прочете пасажа за Добрия пастир от Евангелието на Йоан Богослов. Той се поклони пред мощите на светците, които бяха специално доставени в храма за неговата интронизация, включително мощите на Свети патриарх Евтимий. Над мощите, на които се поклони Даниил беше застанал представителят на руската православна църква митрополит Нестор.

В храм-паметника "Свети Александър Невски" присъстват представители на поместните православни църкви – руска, грузинска, румънска, сръбска и др. За пръв път на интронизацията на български патриарх присъства и Вселенският патриарх Вартоломей, който е начело на църковна делегация, който пристигна за събитието начело на църковна делегация. Пред БГНЕС вселенският патриарх изрази пълната си подкрепа за Българската православна църква.

В катедралния храм присъства и много български политици, общественици и обикновени лица, дошли да приветстват новия духовен водач на България.

Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че държавата не би трябвало да се бърка в работите на църквата. „Макар че в източното православие е малко по-особено, но аз съм на мнението, че държавата не трябва да се бърка в църковните дела“, каза той преди да влезе в храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Президентът Румен Радев пожела здраве, дълголетие и благополучни дни на Даниил начело на Българската патриаршия. Според него „вярващите се нуждаят от единство на църквата, на православието и от водачество към духовен възход“.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян отбеляза, че Българската православна църква винаги е правила достоен избор.

Изборът на български патриарх бе отразен в репортаж на Агенция Франс прес от София. "Българската православна църква, която традиционно е близка до Русия, избра нов патриарх днес. 52-годишният Даниил зае позиция в полза на Кремъл след руската инвазия в Украйна", предаде Франс прес. Тя припомня, че Даниил подкрепи руската инвазия в Украйна в дълго видеопослание, излъчено през 2023 г., посочват анализаторите. Той също така остро критикува решението на българското правителство от септември 2023 г. да изгони главата на Руската църква в София, архиепископ Василий, и двама белоруски свещеници, обвинени, че служат на руските геополитически интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от Спонсорирани публикации
LUXIMMO и Gravity Homes & Living събраха клиенти на коктейл по залез
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
1
 
! Отговори
ЕвроТоталитаризъм преди 21 часа
Чудно защо всеки който има визия за нещата, различаваща се от (Евро)Атлантическият наратив, веднага трябва да му се лепне етикет - КГБ, Путинист и т.н (според коментарите). Ми то това същото като през комунизма - изразиш различно виждане от линията на партията и ставаш кулак, враг на народа и т.н. Партиархът е нормално да гледа сибитията в дълбочина - всяко събитие има минало (предистория) и ще развива в бъдещето. Водачите трябва да бъдат далновидни, т.е. да гледат отвъд Ввтоатлантическият нос.
204
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Наистина след този избор:"Бог да пази България" ! Патриархът на нашата църква - слуга на Кремъл,защитаващ руската агресия , избиването на мирно население, включително и деца,разрушаването на градове!
203
1
 
2
 
! Отговори
Луцифер преди 1 ден
Лицемерно, но от сърце.!.
202
3
 
4
 
! Отговори
Като не си стремял преди 1 ден
Изчезвай. Може и при Киро Гундяев ....
201
3
 
3
 
! Отговори
Ритници за ПОП преди 1 ден
Който подкрепя Войната. Не сме с Русия
200
5
 
8
 
! Отговори
отличен избор преди 1 ден
за партриарх......................все още има надежда за България!!Бог да пази България!!!
199
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Нали си давате сметка, че разправиите с Константинополската патриаршия са за земи и пари, а не за кой какви политики подкрепял?
198
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Другаря Гундяев от КГБ го е назначил за партриах
197
6
 
9
 
! Отговори
спилий преди 1 ден
данаил ти не си се стремял, *** от кгб те напътиха :)
196
3
 
2
 
! Отговори
СИНИЯТ БЕЗКРАЙ преди 1 ден
ПОЯСНЯВАМ.............. ФРАНЦИЯ през 2024 още ЗАКРИЛЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ от престоя на СИНЯТА РУСКА ДЖЕНТЪЛМЕНСКА МОНАРХИЧЕСКА ХРИСТИЯНСКА АРМИЯ разгромила Наполеон Бонапарт и превзела ПАРИЖ.....................ЧЕРВЕНОТО ЗАВИСТЛИВО ЧОВЕЧЕ АДОЛФ ХИТЛЕР Е ЧЕРВЕНАТА БЪЛГАРИЯ НА БКП и сие са фактите.................червените джуджета от лилипутия стигат до КРАЯТ на света Берлин и там умират от ЧЕРВЕНАТА ПСИХОПАТИЯ на АДОЛФ ХИТЛЕР .........УИНСТЪН ОХРИДСКИ ЧЪРЧИЛ заяви ОБИЧАМ ДА ГУБЯ без мозъка RED
195
6
 
2
 
! Отговори
ЧЕРВЕН ЦВЯТ Е ХИТЛЕР преди 1 ден
СИНЯТА РУСКА ДЖЕНТЪЛМЕНСКА МОНАРХИЧЕСКА АРМИЯ превзема ПАРИЖ и във Франция още има СИНИ РУСКИ МОНАРХИЧЕСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ и ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ което било забелязано от завистливият ЧЕРВЕН съседен германец Адолф Хитлер и ТОЙ ДОШЪЛ .............. КЕМАЛ АТАТЮРК психологически ПРИЗНАВА:"ГЕРМАНЦИТЕ ТВЪРДЯХА ЧЕ ЦИРК БИЛО ПОДПАЛВАНЕТО НА МОСКВА ОТ ФРАНЦИЯ и РУСИЯ с цел Франция да капитулира пред РУСИЯ а НЕ пред ГЕРМАНЦИТЕ а ние Турците сме СВЕТЦИТЕ ОТ САУТХЯМПТЪН"......... ЯСЕН Е ГЛОБАЛИЗМА
194
5
 
3
 
! Отговори
СЕЙНТ ТУРЦИЯ преди 1 ден
УМИШЛЕНО ПОДПАЛВАЙКИ ИЗМИР и други градове в Мала Азия самият подпалвач КЕМАЛ АТАТЮРК се оневинява психологически цитирам: РИМОКАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА ИЗГАРЯШЕ С ОГЪН ЖИВИ ЧОВЕЦИ НА КЛАДАТА после дойде германският съюзник на Османската империя и ни забаламоса че от омраза към германците Наполеон Бонапарт нападнал Руската Империя за да избегне пълната безусловна капитулация на неговата Франция пред ГЕРМАНЦИТЕ и палежа на Москва е УГОВОРЕН ЦИРК между Франция и Русия
193
6
 
2
 
! Отговори
ЧИПА В МОЗЪКА преди 1 ден
Абсолютно всички германци са от МОНГОЛОИДНАТА РАСА защото АТИЛА е ГЕРМАНСКА ДУМА преведено БАЩАТА.............продължението го заявява публично ГЬОБЕЛС цитирам го опростено:"РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ НЯМА НИКАКВИ ИСТИНИ ПРИ НАС ХИТЛЕРИСТИТЕ А ИДЕЯТА НА АДОЛФ ХИТЛЕР БЕШЕ ЧЕ СЛЕД КАТО РАЗГРОМИМЕ ВРАГОВЕТЕ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИТЕ ХИТЛЕРИСТКИ ЛЪЖИ ЩЕ СТАНАТ ИСТИНАТА"
192
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Пак ли Путин ви виновен? Ако у така-добър избор.
191
14
 
4
 
! Отговори
Tенгри кан преди 1 ден
Готин брадат козел сте си избрали. Хубавото е, че аз съм Тенгри;)))
190
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Знаем знаем...една ТРИбуквена Организация те инсталира там...
189
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Саботаж на всички храмове, организирани събития и служби на Станата, която Путин прати да бъде назначен.
188
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
БПЦ, е клон на РПЦ, която е клон на КГБ.
187
6
 
12
 
! Отговори
Препатил преди 1 ден
ПС. Това че се гърчите , като змии от злоба, предизвиква само снизходителна усмивка.ППС. Не прекалявайте със злобата утре ще има новини за изборите във Франция. И за тях ще трябва да плюете.
186
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На мен друго ми каза!

Спонсорирани публикации