Честит празник! 136 години от Съединението на България

В цялата страна ще има чествания
Обновена: 6 сеп 2021 09:11 | 6 сеп 2021 07:30, Камелия Цветанова
165
Честит празник! 136 години от Съединението на България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 6 септември честваме 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

На този ден през 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

На този ден през 1885 година в Пловдив, след военен преврат се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Актът на Съединението получава дипломатическо и международно признание през 1886 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 85 По време на Съединението цялата руска политика е срещу него! Кремъл е имал свои планове за И. Румелия и те не са били- обединение с Княжеството, Русия губи България още 1885 г защото дедите ни не са били нито коварни сърби, нито двулични руснаци, а българи! И ако не беше черния 9.9 44 г сега щяхме да сме далеч, от това което сме!
40
7
 
19
 
! Отговори
хм преди 3 години
До Анонимен България е сред водещите държави на Балканите до 1939 година. Комунистическият преврат през 1944г. и масовите избивания на елита на нацията, включително генерали герои от войните, синовете на Райна Княгиня и баба Тонка Обретенова, свещеници и учители, унищожителната и неадекватна икономическа политика, разгрома на селското стопанство, тоталната бездуховност, ликвидирането на истинските български интелектуалци и подмяната им с бездарни плагиати-това е резултат на 45г. комунизъм.
39
7
 
12
 
! Отговори
Долу РУНДЬО преди 3 години
Долу РАЗЕДИНИТЕЛЯ НАБЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ!
38
11
 
5
 
! Отговори
До 72 преди 3 години
В Източна Румелия е имало руски военни инструктори обучаващи войската, руска полиция да пази българите и турска полиция да пази турците. Парите за съединението са руски. Толкова за ролята на Стамболов, който най-вече го бива да си приписва чужди заслуги. Него го няма нито в Стара Загора когато излиза четата, нито в Дряновския манастир, нито в Панагюрище и изобщо не фигурира никъде. Той е първообразът на ТЖивков - Полулегален - нито го търсят, но се крие...
37
2
 
13
 
! Отговори
Явор преди 3 години
Честит празник на всички нормални българи!Бъдете живи и здрави и носете България в сърцата си!Бъдете непримирими към тези които ни разделят,към тези с низки страсти ,които съсипват Рордината ни и нас!
36
2
 
7
 
! Отговори
азъ преди 3 години
Днес е денят на тържеството на българския дух и истинската българска сила съществували в годините на създаването на Третата Българска държава. Върховното проявление обаче на тази сила и този дух е последвалата война започнала след безпричинното нападение на младата българска държава от съседна християнска и православна Сърбия. Невероятния воински героизъм и патриотизма на българите проявени в тази война за съжаление днес са само повод за поредни показни акции на търгашите нарекли се политици.
35
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пaлячoто с юмручето, дали зубри, вече речта...? Горкият той... За 15 бона на месец... ще се напъне и днес.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 62 до 69Стамболов и З. Стоянов са последните двама Апостоли от някогашният Букурещки комитет, който взема решението за въстание в Бг през 1876 г! , предателите са убийците им- руския агент и престъпник Коста Паница който съсипа със сабя премиер а на България Стамболов, пред дома му, при това Стамболов е вече болен и стар човек и НЕВЪОРЪЖЕН!!! А убиеца на З. Стоянов е руснак, който има на сметката си и други отравяния във Франция!!! Това сте вие русофилите- престъпници, слуги на други престъп
33
5
 
1
 
! Отговори
Антивакс преди 3 години
Нека да празнуваме Съединението на българския народ като за последно. Въведат ли зелените сертификатчета настава време разделно, време за бунт и изпитания.
32
7
 
4
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Монокнижникът няма ли да поздрави целокупното българско население или пак Радев ще му е виновен?
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия винаги е била руска. Имат заложено нещо дълбоко в тайните ск книги. Най вероятно са руси. В помощта на Русия управляват едната част на България и са против всякакви обединявания. Искат да разграждат най старата държава . Това е нечувано... да имат претенции към половината България
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63 АнонименЯд те е , налиГендарчо ?
29
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е като измисления 3 март на който никакво освобождение на България не се е случило, а само договор за примирие между Турция и Русия !
28
3
 
5
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 3 години
Сърбия и до днес не признава Съединението. В учебниците им по история пише че сръбското кралство било принудено да влезе във война заради незаконното анексиране от България на Източна Румелия.
27
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49 Честит празник !ааа ха ха ха . Радев ще бъде пак избран от нас народа за президент защото е народния президент. Луко гледай да не ти стане нещо , я инсулт да получиш от злоба , я нещо херния, ковид нещо да та не хване.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епа какво съединение е това- русофилите убиха и двамата му Апостоли- Стамболов съсякоха пред дома му в София, а З. Стоянов- отровиха в Париж... Така е, патилата на Бг от Ru край нямат и днес!
25
2
 
3
 
! Отговори
Тигъра преди 3 години
А с Македония кога ще се съединим?
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едната част се управлява от Сърби . А на тях им е дадено от Русия. Още един мрачен период за Русия срещу България. Браво на Българските герои .. сега щяхме да сме Северна Корея и да ни палят фитила .Постоянно.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия не признава съединението на България през 1885 и къса дипломатическите отношения
22
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румен Радев разединява и краде нацията ни