Ленин дава пенсията си за ремонт на Паметника на съветската армия

Мъжът редовно почиства монумента от графити
8 окт 2021 19:30, Анисия Иванова
131

Откакто е построен през 1954-та година Паметникът на съветската армия предизвиква полюсни мнения в обществото. За 67 години той устоя не само на споровете окупатор или освободител е съветската армия, а и на различни прояви - монументът беше боядисван, изрисуван, драскан. Протести също огласяха площада пред паметника с искане за демонтирането му, други пък не даваха монументът да бъде докосван.

След като устоя на полюсните мнения на обществото, както и на различните граждански акции, днес той се руши, според експертиза на областния управител на София, а за ремонта му са нужни близо 400 хиляди лева. От "Демократична България" призоваха той да бъде демонтиран.

И отново се разрази дебатът - да се ремонтира или да се демонтира.

"Първо е безсмислено да се дават 390 000 лв. за един рушащ се паметник, който на всичкото отгоре възвеличава армия, която е окупирала България, а не е освободителна армия, както години наред се опитваха да ни убедят. Ние не искаме да се разруши този паметник, в него има стойностни произведения - скулптурите, които са на самия паметник. Нормалното е той да бъде разграден и преместен в музея за социалистическо изкуство, където му е мястото", коментира Веселин Калановски от "Демократична България".

Други като Ленин Станоев са категорични - паметникът трябва да остане. Той е човекът, който лично и доброволно почиства Паметника на съветската армия в Княжеската градина след всяко негово преобразяване от графити майстори.

"Това е чувство за уважение, чувство на отговорност към загиналите жертви. Аз съм категорично за това паметникът да бъде отремонтиран и да не бъде демонтиран, да не бъде преместван, а да си остане, защото това е част от нашата история. Той показва част от истината. Това е неоценимо изкуство", разсъждава Ленин Станоев.

Той е готов да даде пенсията си за ремонта на паметника.

"Чувствам се много зле. Аз неслучайно се казвам Ленин! Преди 9 септември брат ми като малолетен е бил осъден на смърт чрез разстрел и е бил във Варненския затвор. Когато червената армия наближава Варненския залив, надзирателите са се разбягали и са разбили затвора и брат ми е имал късмет и остава жив. Така че не мога да си сменям името току-така", споделя още Ленин.

В Министерството на външните работи и Софийската областна управа са постъпили предложения за финансиране на ремонтни дейности срещу прехвърлянето на паметника и прилежащия му парцел на Руската федерация. Това става ясно от писмо на бившия областен управител на София до няколко институции, в които предлага да се приеме офертата, за да се спестят пари.

ДБ остро осъжда предложението. "Това аз бих го определил като национално предателство или поне опит за такова", коментира Веселин Калановски.

Областната управа на София е задвижила процедура за получаването на 390 000 лева от държавния бюджет. Дали и кога ще бъдат получени - не се знае. А кметът на район "Средец" Трайчо Трайков призова да се избягва преминаването край паметника, тъй като е опасен.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
8
 
! Отговори
Хъм преди 2 години
Прочетох в уикипедия какво пише за сградата на парламента. Направена е на мястото където преди Освобождението са се намирали т.нар. позорни гробища, където турците погребвали екзекутирани престъпници. Идеята там да ни е парламента е на русофила Петко Каравелов и неговото правителство от 1884г. Парламент на мястото на ПОЗОРНИ ГРОБИЩА!!! е имаме позорен парламент, където всеки се кара със всеки.
78
6
 
10
 
! Отговори
ДО "МНЕНИЕ" преди 2 години
Що се отнася до речта на САТРАПА Г. ДИМИТРОВ(заедно с В. КОЛАРОВ подписал смъртните присъди на сънародниците ни, а покрай тях Кл. Готвалд и П. Толиати са правели същото), тя е сътворена много по-късно и не е произнесена на Процеса. Димитров оборва Гьоринг, НО Гьобелс оборва Димитров по всички показатели! Димитров е хванат с пари на Коминтерна, като с част от тези пари е изддързал двете си любовници!Нужно ли е да ти казвам, че Руската революция е разработка на германские генералски щаб!
77
8
 
21
 
! Отговори
До Хемус! преди 2 години
ТЕ НЕ СА НИ ОСВОБОДИЛИ ОТ НИЩО! КОГАТО СА НИ ОБЯВИЛИ ВОЙНА - ГЕРМАНЦИТЕ ВЕЧЕ СА СЕ БИЛИ ИЗТЕГЛИЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ, ПО НАРЕЖДАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ! РУСНАЦИТЕ СА ОКУПАТОРИ И МАРОДЕРИ - ИМА ДОКУМЕНТИ В ДЪРЖАВНИЯ АРХИВ, КОИТО ГО ДОКАЗВАТ! ЕДИН ВОЙНИК Е МОГЪЛ ДА ИЗПРАЩА МЕСЕЧНО, КОЛЕТ ДО 5 kg, ОФИЦЕРИТЕ - ДО 10 kg, А ГЕНЕРАЛИТЕ - ДО 16 kg! МНОГО СКОРО ПО YOU TUBE ЩЕ БЪДЕ ПУСНАТ ФИЛМ, В КОЙТО ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ СЕ ЦИТИРАТ! ФИЛМЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПУСНАТ И ПО БНТ, СТИГА KPETEHЮГATA КОШЛУКОВ ДА ГО ПУСНЕ!
76
11
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Ето за това ще гласувам за ДБ !
75
3
 
16
 
! Отговори
да се премести преди 2 години
Паметникът на съветската армия да се премести в музея на комунизма далеч от центъра на София. Докато го има този паметник на съветската армия ще има проблеми и това е очевидно. Надраскват го и изцапват поне 15-тина пъти всяка година. Да сте видели някой да е надраскал поне веднъж паметника на апостола Левски вече повече от 140 години или паметника на цар Освободител. Отговорете си сами защо е така...Защото истинските неща не се надраскват и оскверняват.
74
4
 
11
 
! Отговори
Този паметник и преди 2 години
комплекса около него са ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ ЗА "Альоша", КАКТО И ЗА "ИЗМИСЛЕНИЯ" ВАРНЕНСКИ ПАМЕТНИК(в Морската градина)! ТЕЗИ ПАМЕТНИЦИ СА БЪЛГАРСКИ(С БЪЛГАРСКИ: АРХИТЕКТИ, СТРОИТЕЛИ И МАТЕРИАЛИ) - РУСНАЦИТЕ, ТУК НЯМАТ АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ПРАВА!МЯСТОТО НА ТЕЗИ ПАМЕТНИЦИ Е В МУЗЕИТЕ - НА ОТКРИТО! ДА СЕ ОБОСОБИ МУЗЕЙ НА ОТККРИТО, ИЗВЪН СОФИЯ И ТЕЗИ ПАМЕТНИЦИ ДА СЕ ПРЕМЕСТЯТ ТАМ - АКО ИСКАТ ДА НЕ СЕ УНИЩОЖАВАТ! ТОГАВА И КОМУНИСТИТЕ НЯМА ДА ИСКАТ ДА ГИ ВИЖДАТ!
73
2
 
9
 
! Отговори
Чук до илитерат 90 преди 2 години
То синът на Райна княгинята убива Стамболийски, ама то чукча требе да е читател, не само писател))))))
72
9
 
20
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Не мога да ви разбера от какво ви е освободила съветската пияна армия,че паметник и е построен!?И това в днешни дни е фашизъм
71
7
 
6
 
! Отговори
Жгмъц преди 2 години
Баш откак е построен да предизвиква противоречиви чувства е изхвърляне, еиж като изплуваха недобитите реститути и разни *** по- може
70
9
 
15
 
! Отговори
до 83 преди 2 години
Онзи окупатор който изби всички царски войници, сред които синовете на Райна Княгиня. Онзи който изтрепа всичката възможна опозиция и ни държа в тъмните времена на съветския съюз в които изостанахме технологично до недостигане на запада до ден днешен. Онзи които смаза средната класа и сложи *** за управници, такива каквито до ден днешен властват.
69
6
 
9
 
! Отговори
gosho преди 2 години
toya lenin da zaminava pri adasha si ,a geroyski zaginalite ruski soldati sa padnali v boy s nepodhodyasht spirt v pristanishteto na burgas.ot tursko robstvo ni e osvobodila tcarska rusiya,ne komunisticheskata natrapnitca.
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ядосах се:Не се ядосвай бе пролетар, а отивай да намажеш ямурлука, че утре ще вали цял ден, а ти ще си с добитъка на къра, докато ние началниците пием греяна ракия, ядем дебели пържоли и млади жени ни веселят край басейна!
67
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Некъв тука пише Бутай паметника на окупатора. Много се ядосах! Кой окупатор? " _______________________________ Окупатор е червената армия. Като ни обявяват война на 05.09.1944 г., Нахлуват, съсипват ни, грабят и изнасилват - по разкази на баща ми и дядо ми. Заставят ни като победена страна (така си е и било), да им плащаме всичко и са ни окрали историята чрез изземване на архивите, резерва, наличността в банките... Избиват елита и интелигенцията, също и заможни българи. Това е окупатора, н
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не да го съборим. Да го демонтираме и преместим в храма на историята т.е. в музея на тоталитарното минало.
65
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Но ние бяхме СЪЮЗНИЦИ на Нацистка Германия и СА имаше пълното право да ни срине със земята "-------------------------------------------- Ами те ни сринаха. Подкрепиха БГ комунистическа шайка тогава та избиха цвета на нацията. Грабиха народа, издържахме ги, заплати ние им плащахме, откраднаха държавата, вкл. и архивите, златния резерв и т.н. Та, и БГ народ бе заставен да плати и паметник на тези окупатори.
64
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е умно да се трие история - добра или лоша. Гледайте северномакедонците - те трият и пишат история. Като тях ли искате да станем?
63
20
 
11
 
! Отговори
Ядосах се: преди 2 години
Некъв тука пише Бутай паметника на окупатора. Много се ядосах! Кой окупатор? Ония дето ви оправи за 800 дни, продаде БТК за милион, Кремиковци за Един долар, Балкан също, открадна златния резерв, сви и 600 милиона от МОН, сложи етикетчета с парична сума на децата ви , затвори 800 училища че няма достатъчно роби с етикетчета за тях и наказа до ден днешен 15000 учители да работят повече часове за същите пари? Тоя ли окупатор? Ми ходете бутайте Царска Бистрица, Враня и всичките му имоти ...
62
1
 
4
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Долу ***!
61
7
 
21
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Импичмънт на проводника на руските интереси Грипен Решетников Радеф !
60
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите където се пишат големи русофили не издигнаха паметник на Съветската армия в Белград,въпреки ,че столицата им е освободена от Червената армия ..А градът им действително е бил окупиран от германците,и там може да се говори за освобождение за разлика от София и България.