Наши работодатели готови да осигурят заетост на украинци

Бизнесът се притеснява, че военният конфликт може да спре доставки
106
Наши работодатели готови да осигурят заетост на украинци
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обсъди с работодатели последиците за българската икономика от санкциите срещу Русия, евентуални контрасанкции и последиците от тях за България, съобщиха от министерството. 

Представителите на българския бизнес изразиха притеснения, че войната затруднява снабдяването със суровини от региона. Ако бъдат спрени доставките на газ, това ще оскъпи българските стоки и ще ги направи абсолютно неконкурентноспособни.

Работодателите заявиха, че имат нужда от работна ръка и са готови да приемат на работа украински граждани. Те изразиха желание да се осигурят коридори за внос на метали и други суровини от Русия и Украйна, както и износ на продукцията.

По време на срещата бяха обсъдени опасността от транспортни и логистични проблеми и неизпълнение на договори поради форсмажорни обстоятелства, както и продължаване на енергийните компенсации за април-юни. Българските фирми поискаха подкрепа за решаване на проблема с блокираните транспортни средства на границите на Украйна.

Вицепремиерът Нинова информира работодателските организации за мерките, които предприема правителството в подготовка на държавните резерви, приемане на украински граждани и осигуряване на логистична подкрепа на български фирми. Тя заяви, че е командировала търговския представител в Букурещ на границата с Украйна, за да оказва помощ на българските и украинските граждани.

Работодателите настояха за подкрепа за искането на бизнеса пряката помощ за българските фирми да бъде по-голямо от финансови инструменти в плана за възстановяване и устойчивост. Министър Нинова изрази пълна подкрепа за това.

"Българската икономика има нужда от директна подкрепа, а не от още кредити. ЕК е предоставила на българското правителство да реши какво да бъде съотношението и то трябва да е в полза на българските предприемачи и производство“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
16
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Пичове забравете за украинки!Мачонките са се преориентирали Турция,Гърция,Кипър и Италия!Братята косовари също имат набито око и бизнес план!Останалата *** дето го раздават националисти притежават и израелско гражданство!
41
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето украинците бежанстват в други държави, не в нашата. И децата даже са наясно защо.
40
1
 
34
 
! Отговори
Гарантирани преди 2 години
5 лв на час. Ще си счупят краката от бързане.
39
2
 
44
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Като ги опьнат да мькнат -10ч вьв лидьл за -800 лв и ще забравят на вторият месец каде е бьлгария
38
1
 
37
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Абсолютно си прав, че тези в Била се движат извън всякакви закони рамки, но никой не ги проверява. Наемат хората на определена позиция, но работят какво ли не, включително и почистване на тоалетни. Наистина са безобразни, но сигурно на хартия поддържат всичко в ред а действителността е друга. Касиерките ги държат на каса 8 часа и после се отчитат още 40-50 мин., които никой не им заплаща, което краде времето им. Инспекция по труда си чешат носовете, а на сигнал по телефон даже не ти дават инфо.
37
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натягат се заради компенсации. Сега ще ревнат да искат обезпечаване на всеки храноден и за всяка нощувка понеже хотелите са празни.
36
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският "бизнес" явно се надява, че украинците са отчаяни и ще дойдат да им бачкат по 12 часа за минималка. Затова изразяват готовност, не от солидарност хаха
35
2
 
38
 
! Отговори
Сирииците преди 2 години
За сирииците бяха по -1200 лв на месец имаше лагер в овча купел и орландовци но те избягаха
34
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дилемата е кой ще храним по напред украинците ли или джунгалите дали няма да бият украинците дето им вземат помощите хаха
33
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната в Украйна очаквано доведе до прогнози за отлив на туристи у нас. Нещо повече - отливът е вече налице.Чужденци масово отказват резервациите както в зимните ни курорти, така и по морето. Очаква ни тежка икономическа криза.
32
2
 
34
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Бас ловя от дошлите след -4месеца един няма да е останал в бьлгария
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бааа ще останат бе сирийците по 1500 лв им даваха и пак не щяха да, седят тук че дават мило и драго по микробуси се тъпчат *** вътре само и само да идат в Германия приказват приказки от 1001 нощ
30
11
 
1
 
! Отговори
ТролиТролевТролистия преди 2 години
Украинците ще бачкат и ще са доволни а *** ще трябва да се напъне, че ще му вземат лежа!
29
2
 
37
 
! Отговори
Самоков преди 2 години
Тука на Боровец бяха довели украинки за камериерки и що си отидоха на третата седмица ? Май щото едната ми казваше ,че са до 5 на работа а ги държали до 9 и искали и чиниите в кухнята да мият.
28
1
 
14
 
! Отговори
Чудя се преди 2 години
Чудя се мога ли да поискам украинско гражданство и да подпаля за там като почнат да се връщат заедно с тяхИмах приятели от години работят в русия и вече спряха и да се връщат
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропаганда искат в Германия хората си го казват по тв да не са по будали от сирийците и авганистанците никой не иска в България
26
0
 
24
 
! Отговори
ф преди 2 години
Бг работодател. Прави струва все по келепира. На хората светът им се видя тесен те някой да им работи.
25
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отидат в супермаркет Билу на Хиподрума, където една управител като си превишава всички права. Пише график в който си или само първа или само втора смяна, отпуск не си искал, но тя решава, че ще бъдеш всеки всички зимни месеци в отпуск и за лятото нямаш. Всякакви простоти далеч от законните. Дали ще искат украинците всичко това. Проверяващите къде са в човешки ресурси да проверят колко молби за отпуск има от работещите и на какво основание се работи така.
24
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХАХАХАХААХ видяха закъсали хора и да ги лапнат за 800 лв. бруто
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Робчета винаги са нужни ! Лицемерния запад има нужда от бели робчета негърите и арабите не са бачкьори. Искат лабут за да работят