30 украинчета тръгват на занималня в Свети Влас

Ще им преподават доброволци
15 мар 2022 23:40, Красимир Ангелов
105

30 украински деца тръгват на занималня в Свети Влас. Преподаватели ще бъдат доброволци, както и педагози бежанци от Украйна.

Те са се организирали сами, след като не могат да запишат децата си в българско училище заради тромавата процедура за получаване на хуманитарен статут.

Още по темата
В Свети Влас и Слънчев бряг бежанците са вече близо 3500.

"Възникна такъв проблем, че децата няма къде да започнат училище, къде да посещават занималня. Родителите се притесняват и затова решиха, че трябва да се организират нещо за тях", сподели Дария Поворелко.
 
"Ние още нямаме хуманитарен статут, нямаме бежански статут. В процес сме на оформяне на документите, но това ще отнеме почти три месеца. И ако останем тук с нашите деца, те ще могат едва през септември месец да тръгнат на училище и детска градина в България", оплака се Оксана Молодан.

Децата са разделени на две групи в предучилищна и училищна възраст. Заниманията ще бъдат от понеделник до петък.

Оксана Слепова  е работила в Киев в Център за психологическа рехабилитация, сега ще работи с децата в Свети Влас. Ще преподава арт терапия.

"От войната децата са с повишено ниво на стрес и тревожност. Много силно преживяват и това, че са разделени от бащите си, които трябваше да останат в Украйна, за да защитават страната си", посочи Оксана.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Децата каква учебна програма ще имат? Ще им преподават ли,ще Свята Русия,която спаси Човечеството от нацизъм и прави същото и днес е лоша? Аз срещу тези дечица нищо лошо не питая,но ми се ще техните родители да изпробват правотата си,като се обадят в Посолството на Русия в София за хуманитарна помощ. Веднага ще им бъде оказана! Защото Руснаците са Човеколюбието на света!
29
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се възпитават по специална програма от възпитатели, които ще им четат цитати от Хитлер и Бандера.
28
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо Джон Три Волта лъже,че ЕС ще му даде пари за бежанците.Те от ЕС да не са паднали от Сатурн?ЕС на комунисти пари не дава. Запомнете го един път завинаги!Още по времето на Станишев ЕС спря финансиране на проекти.В момента България чупи рекорд по върнат план за възстановяване.Кокорчо и Кирчо развързаха кесията и раздават по 40 лв.за човек щото хотелите са на техни кумове,баджанаци,роднини и приятели. Голямото пране на пари те първа предстои.По време на война се краде наедро.Жалко за децата.
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народе давайте да се вдигаме и да се борим преди да е станало късно. Укрите са номер едно по СПИН в европа, доказани фашисти и нарккотрафиканти, а даже ше им плащаме хотелите и джобни по 1200лв на калпак.Скачайте на протести и да махаме кире....П.С . не харесвам бойко!!!!!
26
2
 
21
 
! Отговори
do 39 преди 2 години
А наркотрафикантите от Украйна и Русия ще се гърмят лятото за територии. Те вече нямат пазар в Украйна.Ще се настанят по морето.
25
3
 
23
 
! Отговори
Бачи Кико преди 2 години
Кире е време да си ходи. Махнахме баце слугата на меркелица , за да дойде тоя - слугата на байдън.
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом ще харчат парите на България да учат поне бг.език! Как така с украински учители? Българите ще станат малцинство. Те идват с по 3 деца. За 100 000 украински деца се подготвя МОН. Интеграцията ще е много трудна. Ако дойдат 2 милиона украинци по 40 лв на ден Кирчо от къде ще ги изкопае? В други съседни страни им дават по 8 евро на ден. Къде са 16, къде са 10 лв.? На българин работил 42г.му дават по 10 лв.да живее, тоест 300 лв пенсия. Мошеници!
23
3
 
19
 
! Отговори
Христина преди 2 години
Да се махат откъдето са дошли !!!!! Не ни трябват тука, крадливо, лъжливо племе са , освен това и деца на престъпници, а знаете, че крушата не пада по далече от дървото. По добре е и за сигурността на нашите дечица !
22
22
 
8
 
! Отговори
Лалала преди 2 години
И аз да уточня. В 40 милионна Украйна убийците и фашистите са в пъти по малко от озверелите няколко милиона българи или по скоро жители на България защото не можете да се наречете Българи.
21
11
 
20
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Ако ги видя някъде на Влас ще ги изхвърля като мръсни кучета ! Нямат място тук и НЕ СА ДОБРЕ ДОШЛИ ! Нашите дечица нямат какво да ядат, ще приемаме деца на фашисти и убийци !
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26 ..какво ни интересува колко езика говориш папагал ..еаб..
19
0
 
15
 
! Отговори
До Ерген преди 2 години
:D Халал да са ти всичките! Ама после да не виеш като вълк? Щото съседа преди десетина година домъкна една и за няма и три години му стопи лагерите. Роди едно момиченце.Детето български не даваше да говори.Бабата българка я караха на руски да му говори.Детето няма вина, ама един ерген като теб от 7 етаж аджамия взе, че се излъга- прибра я.Започна един украински сериал.Всеки ден джангър правеха. Прогониха съседа на село. Сега го съди за апартамента. Опасни са.
18
14
 
7
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Говоря няколко езика сред които украински и английски. Откакто започна войната в Украйна все по често ме изумява българина. Налага ми се да чета доста и често чета коментари под статии от чуждестранни медии и за жалост единствено на български може да прочетеш злобни коментари и омраза просто ей така. Семейството ми е в Украйна и Русия. Може би заради това тази тема ми е по болна но бога ми ме разбирам как може да завиждаш на някой избягал от ада че ще му дадат някакви пари.Тези хора нямат нищо
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България идват хора с пари. На границите дават по 10000 евро да напуснат Украйна с мъжете си. Който няма пари остава в Украйна да го мобилизират. Сега им помагате, но хиляди украинки влезли без мъжете си в Б-я скоро ще ви отнемат съпрузите. Украинка гладна няма да остане. Една от горния етаж съседа я досурна от Украйна, ама намери един по-млад от нея с 12 год.и паряса съседа. Замъкна му и пералнята. Сега го съди за жилището. И него ще му вземе. Тея са напаст. Без мъж не могат да виреят.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е в Свети Влас е хубаво някак по малко кално от Украйна
15
2
 
21
 
! Отговори
морски преди 2 години
Наистина са богати и търсят да наемат сейфове по Банки. Нагли са повечето. Промити мозъци с мантрата за висша раса. Скоро ще се случват случки...
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо точно в Свети Влас, бе aбдалиии? Що бе отивате в Стрелча,а? Що не отивате в Левочево? Що не отивате в Карлуково? Аман от тарикати с претенции. Места в детските градини няма за данъкоплатците българи и ги записват в частни детски градини, те претенции имат веднага да започнат да учат. Ами български език няма ли да учат първо или ще им търсим учители на украински? Малко ли ви се вижда учителите да учат турски и ромски в етническите училища, та сега и украински? За нищо я нямате тази държава.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1.6 МИЛИОНА ДОЛАРА носи всяко украинско мсемейство в багажника на колана джобни.
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управляват ни неадекватни клоуни
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинските деца нямат нужните имунизации, за да ги настанят в български детски градини и училища. Това, че нямат бежански статут сами са го избрали. Украинците влизат като туристи в България. Гледах репортажи, в които украинци казват, че не знаят дали ще могат да напуснат България когато пожелаят ако имат статут на бежанци. Освен това кой ги праща само в най-скъпите курорти по черноморието? Защо не се настаняват в Нареченски бани, в Хисар, в Павел баня или на други места с бази за санаториуми?