Божков: Не съм престъпник, готов съм да се върна в България

На 8 март Васил Божков е дал показания пред Европрокуратурата
Обновена: 24 мар 2022 12:24 | 24 мар 2022 11:41, Александър Попов
239

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Готов съм да се върна в България, ако прокуратурата махне червената тока в Интерпол, ще се върна още на следващия ден, заяви бизнесменът Васил Божков по време на пресконференция пред българските медии чрез видео връзка.

Европейската прокуратура ме намери и ме разпита. Там не съм казал нищо по-различно от това в сигнала. След това полицията ме намери и ме разпита, заяви Божков във връзка с неговия сигнал и обстоятелствата, довели до ареста от миналата седмица на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

На 8 март Божков е дал показания пред Европрокуратурата, а после е дал сведения и пред дирекция на полицията.

Той не каза къде и от колко прокурори е бил разпитан с мотива, че това е информация, която ще оповести, когато получи такова позволение от разследващите органи.

Нямам нищо общо с всички действия, които протекоха в България. Подадох сигнал още преди две години, посочи Божков.

По думите му няма 500 млн. лв., загубени за хазната. Политиците се обслужват с тези 500 милиона, каза бизнесменът, който се намира в Дубай.

По думите му той е давал 20% от печалбата на компанията му на бившия финансов министър Владислав Горанов. Давал е и суми на пиара на Бойко Борисов Севделина Арнаудова по заповеди на самия Борисов.

Той допълни, че в неговия сигнал са намесени и още имена, сред които Валери Симеонов, Дани Кирилов и Кирил Домусчиев.

Аз съм се оплакал, ако иска прокуратурата да разследва. Аз съм обвиняем по едни дела, по други съм се оплакал - да ги разследват всички. "Гешев предварително ме направи престъпник", заяви той.

Никой не ме е търсил от българското правителство. Кирил Петков не го познавам. Бойко Рашков може и да го познавам, но не съм го виждал последните 25 години, каза още Божков.

На въпрос във връзка със списъка Магнитски, той каза, че това е тотална заблуда на американското правителство. „Под Магнитски попадат лица за нарушаване човешките права, за рекет, за корупция. Аз не съм бил в позиция да отговарям на тези условия, нито съм имал власт, нито съм бил прокурор, нито съм бил генерал, нито съм бил премиер министър. Така, че всичко това работят адвокати, мисля, че нещата ще бъдат изяснени. Аз ще бъда изваден от списъка Магнитски”, каза Божков.

Той бе категоричен, че за протести не е плащал въобще. По думите му те са въникнали спонтанно.

Междувременно в Специализирана прокуратура постъпиха по компетентност от Върховната касационна прокуратура материали от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, както и медийни публикации, касаещи Васил Божков - привлечен в качеството на обвиняем по 4 досъдебни производства на СП и един от санкционираните български граждани по глобалния закон "Магнитски", съобщиха от спецпрокуратурата.

От ведомството посочват, че материалите са събрани в рамките на водена от ВКП проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт относно предоставен списък от министър-председателя г-н Кирил Петков, сочещ евентуално извършени престъпления от общ характер от 19 лица, сред които и Божков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още по темата: Васил Божков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав си Божков, че не си престъпник, същото казаха и Кирил Петков и Бойко Ташков на една специална пресконференция. Даже и оснвателката на твоята партия Български лято беше шеф не пресцентъра на МВР.
13
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този вместо да тъне в затвора и в забрава, дава брифинги, като национален герой.И журналистите го разпространяват в услуга на пияницата Рашков.И радост за празноглавите умопомрачени индивиди в българското общество , живеещи от скандали, платени митинги , фалшиви новини и герой като Божков.Жалки сте!
12
3
 
6
 
! Отговори
Иван пилето преди 2 години
Гешеф и аз ще пращаме самолет с агнешко, шейха ще връща фурми, мой да ползваш полета.
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В затвора ли череп мръсен.Стой си у Дюбай *** ***.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Деградирала страна .Крадеца вика дръжте крадеца и той крадец .32г евроатлантическите ценостти затриват страната .Позора е пълен селянина от велинградските села и *** от Банкя спорят .Пу
9
2
 
20
 
! Отговори
въпросче преди 2 години
как един мушмурок се събуди милионер ? а и не е само той .
8
3
 
32
 
! Отговори
CM преди 2 години
По първата теза, че не е престъпник - Американците (със списъка Магнитски) смятат друго! А по втората, че е готов да се върне в България - да заповяда! Какво го спира - както върви Рашков и МВР нищо няма да му направят!
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахаха Аман от клоуни.
6
1
 
18
 
! Отговори
Добре дошли преди 2 години
Ошгелдин бат Божков, като се върнеш ще има ли талончета да търкаме... искам и аз да стана милионерче...Чок поздрави..
5
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам, че Божков не е престъпник. Дор и да го оправдаят всички възможни земни съдилища, пак няма да ме убедят.Просто съм поживял в силните му години и съм наясно какъв вид схеми са единствено възможни за позицията в която се намираше.Наложи се да му резнат крилата, защото осен пари, реши че може и държава да води. А тези времена отминаха. И не е само Гешев в тази игра. Бизнеса за бизнесмени, държавата за политици.
4
13
 
38
 
! Отговори
21 преди 2 години
Череп, ти си крадливо черво! Проклинам те, до 9 коляно, целият ти род, уродливо-крадлив, да плаща за твоите престъпления, а ти да умреш в жестоки мъки, жив да изгниеш! И, после да установиш, че пари и власт не ще ти помогнат, ще плащаш, во веки веков, череп скапаняшки, за това, че унищожи България, раздели българите и доведе на власт Фигуранта, простото кире, асен педерацията и лорел инфлацията..!
3
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХА-ХАААА тоя па не бил престъпник.Това вица на годината ще да е.
2
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХА-ХАААА тоя па не бил престъпник.Това вица на годината ще да е.
1
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ само престъпниците имат такива пари като него, как за 30 год. натрупаха богатствата си, а да, като не плащаш на държавата данъци от над 500 млн. евро.