Божков: Не съм престъпник, готов съм да се върна в България

На 8 март Васил Божков е дал показания пред Европрокуратурата
Обновена: 24 мар 2022 12:24 | 24 мар 2022 11:41, Александър Попов
239

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Готов съм да се върна в България, ако прокуратурата махне червената тока в Интерпол, ще се върна още на следващия ден, заяви бизнесменът Васил Божков по време на пресконференция пред българските медии чрез видео връзка.

Европейската прокуратура ме намери и ме разпита. Там не съм казал нищо по-различно от това в сигнала. След това полицията ме намери и ме разпита, заяви Божков във връзка с неговия сигнал и обстоятелствата, довели до ареста от миналата седмица на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

На 8 март Божков е дал показания пред Европрокуратурата, а после е дал сведения и пред дирекция на полицията.

Той не каза къде и от колко прокурори е бил разпитан с мотива, че това е информация, която ще оповести, когато получи такова позволение от разследващите органи.

Нямам нищо общо с всички действия, които протекоха в България. Подадох сигнал още преди две години, посочи Божков.

По думите му няма 500 млн. лв., загубени за хазната. Политиците се обслужват с тези 500 милиона, каза бизнесменът, който се намира в Дубай.

По думите му той е давал 20% от печалбата на компанията му на бившия финансов министър Владислав Горанов. Давал е и суми на пиара на Бойко Борисов Севделина Арнаудова по заповеди на самия Борисов.

Той допълни, че в неговия сигнал са намесени и още имена, сред които Валери Симеонов, Дани Кирилов и Кирил Домусчиев.

Аз съм се оплакал, ако иска прокуратурата да разследва. Аз съм обвиняем по едни дела, по други съм се оплакал - да ги разследват всички. "Гешев предварително ме направи престъпник", заяви той.

Никой не ме е търсил от българското правителство. Кирил Петков не го познавам. Бойко Рашков може и да го познавам, но не съм го виждал последните 25 години, каза още Божков.

На въпрос във връзка със списъка Магнитски, той каза, че това е тотална заблуда на американското правителство. „Под Магнитски попадат лица за нарушаване човешките права, за рекет, за корупция. Аз не съм бил в позиция да отговарям на тези условия, нито съм имал власт, нито съм бил прокурор, нито съм бил генерал, нито съм бил премиер министър. Така, че всичко това работят адвокати, мисля, че нещата ще бъдат изяснени. Аз ще бъда изваден от списъка Магнитски”, каза Божков.

Той бе категоричен, че за протести не е плащал въобще. По думите му те са въникнали спонтанно.

Междувременно в Специализирана прокуратура постъпиха по компетентност от Върховната касационна прокуратура материали от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, както и медийни публикации, касаещи Васил Божков - привлечен в качеството на обвиняем по 4 досъдебни производства на СП и един от санкционираните български граждани по глобалния закон "Магнитски", съобщиха от спецпрокуратурата.

От ведомството посочват, че материалите са събрани в рамките на водена от ВКП проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт относно предоставен списък от министър-председателя г-н Кирил Петков, сочещ евентуално извършени престъпления от общ характер от 19 лица, сред които и Божков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още по темата: Васил Божков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гръм от Рая .Болен Лидеров Сидеров в ефира на тивито си ,каза аз познавам Васил Божков от над 30 г.Доноснико и крадец познава другия доносник и крадец.Сидера да излезне и да каже как и защо го познава ????
33
4
 
25
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Защо забравяш Прокопиев, братята Бобокови, Арабаджиеви, Баневи, Домусчиев...или партийно го пишеш? Да не забравиш и тези от ДБ, сегашните ПП...Има много и не ги защитаваЙ!
32
2
 
30
 
! Отговори
fact преди 2 години
е как да не си прастъпник? 30 години преход *** и убива.Върни се, ше те погребем.
31
2
 
15
 
! Отговори
паф преди 2 години
интересно е как ще докаже тоя рекет...само със.."ама вярвайте ми"...няма да стане
30
14
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
Божков,може да дойдеш в България,след като си отиде каскета.
29
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Череп ти що не подаде сигнал срещу Боко преди да те подгонят? Някак си ми е по лесно да ти повярвам ако беше го направил.
28
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом американците потвърдиха че е престъпник няма повече какво да се коментира, те рядко правят подобни изявления!
27
5
 
19
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
И да започне отново като ченчaджия на черно пред "Магурата" от велинградско!
26
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахах Божков не бил престъпник ХАХАХАХАХАХ. А тези 500 милиона данъци които не си платил? Ще ги върнеш ли на държавата?
25
8
 
35
 
! Отговори
dtu преди 2 години
Цялата схема се изясни!!! Чашков, Пинокио и просто Кирчо атакуваха Гешев и прокуратурата с единствената задача-поставена им от Черепа- да окепазят Прокуратурата като цяло и да върнат на бял кон Черепа. Който щедро заплащаше всичките им разходи, "протестите" и масрафа на НЕкрасивите, НЕумните и НЕинтелигентните!!! Черепа ги изигра и се подигра с тях, защото те са глу.пави и народа е още по-глу.пав!!Тази държава вече деградира напълно, който още не се е усетил е време да го направи и да бяга.СРАМ
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Бойко и Гешев, трябва и Пеевски да се види как се правят милиони за кратко време в най-корумпираната държава.
23
0
 
20
 
! Отговори
ах!!! преди 2 години
бистра вода ненапита!!
22
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че Васил Божков беше основният спонсор на кампанията на Румен Радев. Другият спонсор беше Бобоков, който уби единственият свидетел стещу себе си за делото за отравянето на земята край Монтана.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един престъпник иска да уличи друг престъпник. Всичките са в кюпа, но защо не са в затвора?
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички сте престъпници! В България нещата са така направени, че ако не си престъпник се чудиш как ще си платиш тока в повечето случаи.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе не си вярваме ти чист си като момина сълза както и гербаджиите дпс т.н ,баца ми е крадяла те са невинни
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пиян залянТака е, върнете му незабавно запорираните имоти и пари и го направете министър-председател!
17
4
 
21
 
! Отговори
Бати Рашко преди 2 години
Как не е престъпник. Давал е пари за корупция. Това е престъпление. Божков е част от ОПГ-то. Това, че сега е решил да "пее", не го оневинява. Само може да му намали присъдата значително.
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върни се е череп. Направи пак лотария. Направи народа щастлив. Ти вече си друг човек. Излежал си присъдата в дубай и се поправи.Да си жив и здрав!
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пиян залян - от тези двамата кой е с списъка със санкциите Магнитски? Другото са селкси-кръчмарски приказки...