Кабинет на малцинството е невъзможен, поведението на Петков е незряло

Политолог: Нито една партия няма полза от предсрочни избори, но са неизбежни
10 юни 2022 16:30, Анисия Иванова
111
Кабинет на малцинството е невъзможен, поведението на Петков е незряло
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имайки предвид историята на това управление вероятността за нов кабинет без избори е нищожна. Дори и да има избори обаче избирателната активност вероятно ще е много ниска и балансът на силите няма да се промени много. Това коментира политологът Христо Панчугов в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според него изтеглянето на ИТН не е изненада, тъй като напрежението е видно от месеци, а и партията на Трифонов генерира загуби от участието си в коалицията. Моментът е изненадващ, тъй като липсва външно сътресение. „Оправданието със Северна Македония е димна завеса, опит да се намери обществено приемлив повод за напускане и да се търси подкрепа от евентуални избиратели“, смята Панчугов. „Проблемите в коалицията обаче са много по-сериозни, те са свързани с липсата на обща управленска програма, невъзможността да се преодолеят различията и със сигурност е свързано с разпределението на средства в бюджета и актуализацията на бюджета“, убеден е той.

Според него поведението на управляващите е спомогнало за разпада на коалицията, тъй като те са антагонизирали повечето формации в парламента.

"Поведението на Петков е много незряло – той се държи сякаш сам произвежда добри новини всеки ден, а всички други му пречат. Всички са изненадани от тази ситуация и всеки говори глупости, за да не мълчи. За да се случи идеята с правителство на малцинството Петков и другите партии трябва да излязат с ясен политически план. Трябва да кажат ясно какви ще са политиките, за които ще търсят парламентарно мнозинство и как ще изглежда това мнозинство. Мантрата за това как те правят нещо фундаментално полезно за България и всички са длъжни да ги подкрепят, въпреки че направиха всичко възможно да антагонизират почти всички формации срещу себе си, няма да сработи. В тази ситуация кабинет на малцинството е невъзможен“, категоричен е политологът.

Още по темата

Той не смята, че обявеното изтегляне на посланика на САЩ Херо Мустафа има нещо общо с настоящата ситуация. „Ще чуем тази и други конспиративни теории, защото това е лесно и удобно обяснение за управляващите от ПП“, смята той. По негови думи назначението на новия посланик е свързано с предстоящите времена на нестабилност в България и на Балканите.

"Няма как големите ни партньори да не са загрижени предвид събитията в България последните месеци. Те не искат да се застраши стабилността на региона. Точно по тази причина вероятно сегашното назначение на посланик ще е свързано с конкретни приоритети на САЩ за региона. Те вече имат доста по-оперативен подход, който е свързан с конкретни заплахи. Видно е, че в региона има такава заплаха. Не смятам, че смяната на посланика има отношение към настоящата правителствена криза. По скоро е свързано с притеснения за развитието на кризата на Балканите“, казва той.

Според Панчугов при евентуални предсрочни избори няма да има големи промени с изключение на това, че ГЕРБ вероятно ще са първа политическа сила, а „Продължаваме промяната“ ще изгубят част от подкрепата си.

"Вероятността да имаме ниска избирателна активност е доста висока и шансът ГЕРБ да са първа сила е голям. Те обаче отново няма да могат да съставят правителство и сегашните формации ще останат същите, като има шанс партията на Янев също да влезе в парламента. Нито една партия няма полза от предсрочни избори, но те ще се окажат притиснати, както вече няколко пъти досега, и неизменно ще стигнат до това“, смята той.

Според него страховете, че „Възраждане“ ще спечелят много при евентуални избори, не са оправдани. Той отбелязва, те също нямат изгода от тях, тъй като сега „имат възможността да са креслива опозиция на това управление и да трупат точки и това ще им се отнеме“.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В случая Петков е единственият зрял политик в целия качамак който ни бъркат от ГЕРБ в сътрудничество със чалгарската партия на шоумена Станислав Трифонов.Именно той демонстрира най-детинското поведение на български политик изобщо (не знам в историята на България да има друг като него) с двата си отказа да състави правителство и третия удар под кръста с който де факто се кани да закопае България и да я подари на Путин! Има подозрения, че всъщност Г-н Трифонов изпълнява чужди заповеди...
35
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Мантрата за това как те правят нещо фундаментално полезно за България" - Киро Лъжата и шайката му НЕ СА направили НИЩО полезно за България. Факт.
34
23
 
5
 
! Отговори
Видя се, преди 2 години
че засега само поведението на ПП е в интерес на хората. Сега по сигнал от масква мафията се опитва да си вземе държавата. Ако успее, обръщайте си левовете в копейки, излизайте по терлъци от НАТО и ЕС и чакайте с китки зелените човечета на путин.
33
1
 
16
 
! Отговори
пх преди 2 години
Плащането на гласове в Бг е анахронизъм, който не влияе кардинално на резултата от изборите. Родният ни политически елит не разполага нито с такива финансови възможности, нито с Медийни ресурси, които биха могли да повлияят на избирателният резултат! По-важно е кого ще предпочетат задОкеанските ни "партньори"! Скоро у нас ще "цъфне" нов посланик от САЩ, с богат опит в управлението на аборигените от Ррезерватите и със солиден "бакграунд" в службите!
32
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз където съм заклет антигербаджия щом вече тъгувам за Бойко значи Киро дивия *** е отчайващ случай.
31
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕЗ ВЪОБЩЕ НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ИДВАТ НА ВЛАСТ . Така и не разбраха че ние трябва да сме им началниците а не Брюксел и Вашингтон. Западняците си имат техните интереси но те трябваше да защитават нашите. Показателно е посещението във Вашингтон. Това беше извращение с народа ни . Как можаха да го допуснат ? С тия няма начин да сме съюзници . Демонстрираха откровено неуважение. Няма начин да има и американски бази в България . Трябваше ясен отговор на американците.
30
5
 
11
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Мнозинствата се образуват от вот с фалшиви хартиени бюлетини и плащане за гласове. избират управляващите ни и най_вече Герб и БСП
29
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков ви изглежда с незряло поведение понеже е поразен от Синдрома на Пинокио и Ефектът на Дънинг-Крюгер илюзия на превъзходството,което представлява когнитивна склонност, при която некомпетентни в дадена област индивиди страдат от илюзорно превъзходство и погрешно оценяват познанията си като много по-високи от действителното им ниво.Или с прости думи некомпетентните не разбират колко са некомпетентни.Невежествито поражда увереност.
28
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички знаем, че няма как да стане. Сега въпроса е друг. От Август започва поетапното изплащане на едни 6.3 млрд евро безвъзмездна помощ от ЕС за България заради КОВИД кризата и зелената сделка итн. Тия пари на Кирчо МНОГО, АМА МНОГО му се иска да ги докопа преди да си тръгне. Затова с ДПС и ДБ седят и се надяват някак да мине някакъв бюджет докато дойдат кинтите и после да ги изхарчат "правилно", а след това "Ех Канада"
27
5
 
15
 
! Отговори
Пич преди 2 години
А поведението на ИТН е изключително зряло. Вече трети парламент :) Като гледаш Славчо и направо си мислиш за "смирение" :)
26
5
 
15
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Избирателят е подготвил тоягата. Правителствата на олигархията трява да управляват кратко. След още пет-шест врътки ще започнат да се изчистват нещата
25
6
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Борисов няма жена. Може да е през час с различни жени.
24
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тошко и ИТН си свършиха работата като обслужващ персонал на ***. Очакваше се да ги задействат рано или късно. Доста парламенти провалиха, ама докато има балами да им вярват, така ще е. Добре, че в следващия едва ли ще минат чертата.
23
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане са лузери. Каква държава ще връщате на българите? С възраждане доходите ще спаднат до венецуелски нива. Кой българин под 60 години ще стои в България за 20$ заплата?
22
9
 
22
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Извинявам се, че се включвам в разговора ви, но е важно тъй като ние с нашите пари плащаме заплатата на интимната приятелка на Кирил Петков. Той я разкарва през ден в различни държави с Фалкона. Този Фалкон ние го зареждаме с гориво с нашите данъци. Хората са казали където си вадиш хляба не си го вади. Под прикритие, че е шеф на кабинета му Киро си урежда любовния живот. Ние им плащаме масрафа. така, че в важно. Най-малкото е за морала. Лъжата е по-важното. Той лъже жена си и децата си.
21
1
 
12
 
! Отговори
негласуващ преди 2 години
Никой не мисли за народа и България като цяло а всички си кроят планове къде има по голяма далавера!За това все летим към дъното!На нас не ни трябват организирани престъпни групировки наричащи се "партии"а ни трябва една живковистка диктатура!Пак няма да ви гласувам и никой няма да ви гласувам по измислените избори!
20
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кабинет на малцинството се избира с мнозинство. Няма да им излезнат сметките без кръчмар.
19
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който гласува за копейката е нискоинтелигентен антибългарин
18
5
 
8
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Ами срамувай си се. На мен не ми пука за теб. Нито за Македония.
17
9
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Ами може човека, прави го. Ти като не можеш, явно те е яд. Въобще не е важно кой, с коя спи. Важно е да си вършат работата.