Явор Куюмджиев: Зимата ще бъде скъпа и студена

Трети месец се извършва брутално закононарушение, заяви той
24 юли 2022 18:04, Нели Христова
80
Явор Куюмджиев: Зимата ще бъде скъпа и студена
Снимка: БГНЕС

Енергийният план на Европейската комисия няма да реши проблемите с газа. Миналата година ЕС е внесъл от Русия 167 млрд. куб. метра, от които - 146 млрд. от тръбопроводи и 13 млрд. - втечнен газ. Дори да се откажем от тези 15% - около 40 млрд., остават над 120 млрд., които няма откъде да бъдат взети". Това заяви бившият енергиен министър Явор Куюмджиев пред БНТ.

"Имаме "Северен поток", имаме преносната мрежа през Украйна, имаме и "Турски поток". Там не се намалява нищо, обратното - увеличава се капацитетът заради по-високите заявки на Унгария. През украинската мрежа има два клона - Полша и Словакия. Полският клон е затворен заради санкциите, словашкият работи наполовина заради отказа на Украйна да използва половината капацитет."

По думите му европейците сами си причиняват мъки с газа, а логиката да сменим основния си доставчик на ресурси е лишена от смисъл.

"В днешно време "Булгаргаз" или който и да е друг регистриран търговец може да отиде при който и да е търговец и да си купи газ. Това се и случва - европейската солидарност доведе дотам, че всеки хукна по света да се оправя сам. В България с нашите 3.5 милиарда - милиард имаме от Азербайджан, другите два милиарда трябва да ги намерим отнякъде. Къде? Как ще се конкурираме с Германия, Италия

По думите му няма да има "общи доставки" на газ, тъй като свободният втечнен газ е много ограничен. Катар като най-голям износител има само 20 млрд. куб. метра свободно количество, уточни Куюмджиев.

"Няма как да се сключи обща сделка. Кой е този, който ще достави 120 млрд. куб. метра, ако се откажем от руския газ? Няма такъв производител в света?", попита той.

Кюуюмджиев заяви още, че в Азербайджан, Алжир, Катар и други големи производители вече няма свободен газ, след като редица световни лидери са се изредили да ги посетят.

"Ще цитирам Милен Керемедчиев - доскоро си мислел, че тази зима ще бъде просто много скъпа. Май започва да изглежда, че ще бъде много скъпа и много студена. Ще плащаме много при за почти никаква енергия и отопление."

"Трети месец се извършва брутално закононарушение - в средата на месеца цената на газа се определя със задната дата".

По негови думи остраняването на председателя на КЕВР е поредица от грешки не само на управляващите, но и на тези преди тях.

"В предишния формат на КЕВР имаше зам.-председатели, които можеха да заместват председателя, ако той не може да изпълнява задълженията си. Можеше да има сега зам.-председатели които да вземат законови решения, но няма. Съществува вариант да се назначи човек, който да е изпълняващ длъжността председател, но това вероятно ще породи нападки и съдебни спорове", каза още Куюмджиев.

Според него "Булгаргаз" ще поиска по-висока цена на газа за август, но не знае в какви граници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е вторият най-голям световен производител на силиконови пластини за чипове след Китай.
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС замества модела на производство със скъпо платен труд и евтини енергии ресурси с нов модел - евтина работна ръка и скъпи енергии и ресурси.
25
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците разбират само от студ, глад и смъртно наказание. За това ги дразни, че няма нито едно от тях в България. Всички руски и турски пионки облечени във власт ще бъдат вкарани в затвора до Коледа и ще ги посети дядо мраз с подаръци, за Гешев - каскет
24
8
 
5
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Иска да каже, ако останат Киро и мафията му. Да ама не, идват избори и те вземат 5%.Бойко ще върне тока от 1000 лв на 80, както беше по негово време. Крал не крал, не ме интересува. Трябва да се яде, а тая промяна, не виждам как ще ни храни. Това са чужди агенти на САЩ внедрени тук. Оказа се по вредни от бсп дори.
23
3
 
2
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Страхуват ни. По добре е да си свършат закъснялата работа.
22
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Що другарите забравихте Белене бре мушморок червен ?
21
11
 
9
 
! Отговори
П. П. Шариков преди 2 години
Още един руски агент, който плаши хората със студ. Само че забравя да уточни, че в България руският газ изобщо не е някакъв голям икономически фактор. Най-големият потребител е софийската ,,Топлофикация" и сега подработват софиянци как щели да мръзнат, ако... не слушкате Москва...
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като управляват *** комунисти така ще е.
19
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обче тези, които ви налагаха санциите са много загрижени за вас и сега е ви карат да носите намордници на 40 градуса и да се бодете с отрови. Да не забравяме, че загрижените пуснаха половин милон укри с кви ли не болести ного посериозни от грипчето да минат от тук, че и прегледи за наша сметка им правиха, амен ме затварят щот белите престилки да не земат да си вършат работата.
18
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За българите след 1944 г. всяка зима е студена и гладна. Хората поне сега могат да бягат на Запад, че преди 1989 г. и това не можеха.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям есперт е тоя това го казах още, когато налагаха санкциите.
16
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Нека е студена, ще покажа на Путин, че мога да издържа на студено.......а когато напролет цъфнат минзухарите, ще съм подготвен за Сибир.
15
2
 
5
 
! Отговори
Русобил преди 2 години
Какво се косите за зимата,Рогозин ни обеща до есента България да я няма.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15 Виж инфлацията на всичко от първа необходимост бе галлфон то да бежа газът ок, ама сиренето преди беше 12-13 лева кг. сега е 19-20 лева кг другите неща дане ги изброявам.
13
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То в България много малко хора са на газ, така че няма да има проблем. Нито икономика имаме, нито нищо. С България и без България, световната (и Европейската) икономика изглежда по същият начин.
12
7
 
12
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Зимата ще бъде нормална,Аман от *** които ни плашат,ние преживяхме Виденовата зима.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не и ако имотите на Борисов Пеевски Доган Мавродиев и Гешев бъдат направени като общински приюти за ограбени пенсионери
10
4
 
14
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
До Българин Значи предпочиташ да си с юргана на главата, но да не си роб?!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мина Вие нямата, ама милиони други имат проблем и това ще се види на изборите.
8
3
 
12
 
! Отговори
Османлията преди 2 години
До Българин Сигурен ли си, че си Българин?