Ще поскъпнат ли още таксиметровите услуги?

Това прогнозираха от бранша заради рекордно високата цена на метана
28 авг 2022 21:58, Йоана Цонева
32
Ще поскъпнат ли още таксиметровите услуги?
Снимка: БГНЕС

Таксиметровите шофьори прогнозираха нов скок на тарифите на услугите им заради рекордно високата цена на метана.

В рамките на месец той е поскъпнал с 47%. Това доведе до бум в монтирането на газови уредби.

Стойо Стоев е шофьор с 22 години опит. Доскоро карал на метан. Макар, че е верен на професията, заради скока в цената на горивото, се замислил дали да не слезе от таксито. „Такова нещо не се е случвало през всичките години“, отбелязва той пред Нова тв.

За да продължи да работи на печалба, имало само една опция - да смени метанова уредба с газова. „Всеки един от колегите си плаща тази промяна. На мен лично ми излезе някъде около 1 300 лева“, обяснява Стоев.

Това се отразило на бюджета му. „След две години COVID криза може да си представите колко е трудно да извадите подобни пари. Справих се с кредит, нямах друг избор”, посочва таксиметровият шофьор.

Голяма част от колегите на Стойо минават на газ. Причината е, че пропан-бутанът е поскъпнал най-малко за последната година - едва около 5%. „Навсякъде, където това е възможно - нашите колеги го практикуват. Записват часове за октомври, за ноември, защото вече на метан не се издържа“, коментира Кирил Ризов от Съюз „Такси”.

Още по темата
Но не всички таксита с метанова уредба могат да я сменят. „Огромна част от автомобилите са заводски на метан и не могат да преминат на пропан-бутан - заради лизинги, заради отпадане на гаранцията“, посочи Стоев.

За да се компенсират високите цени на горивото, скоро се задавало ново повишение в тарифите на такситата. „Например 15%. Всичко това ще стане от 01.01.2023 година“, прогнозира Ризов.

Само за последния месец метанът е поскъпнал с 47%. За половина година - с 91 на сто, а спрямо година по-рано - с 213%.

„Паркът на градския транспорт и на София, и на Пловдив е на метан. Това е проблем. Ако един таксиметров шофьор просто спре да извършва тази услуга, столичният транспорт не може да го направи“, поясни председателят на Българска газова асоциация Пламен Павлов.

Сравняваме цената на метана в България с тази при нашите съседи. „В Сърбия е 1,76 за килограм. В България миналата седмица беше 5,20“, добави Павлов.

Експертите обясняват тенденцията с несигурните доставки на природен газ. „Това е в резултат на политизирането на икономиката. Пренесохме противопоставянето на политическата сфера в икономическата“, е мнението на председателя на Българска газова асоциация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вложат някоя пара в електрически таксита, като по цял цивилизован свят. Ама не- ще купим раздрания Хюндай или Дачиа за жълти стотинки, че да не се набутваме много. Кога ли тия жалки бакшиши ще ги изринат с лопатата и ще останат само тези с коли над 100к лв.?!
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нашия квартал си имам един таксиджия, бай Боян, човек на средна възраст, малко луд, хахахха, нарочно го дразним, много се дразни кат му кажеш, че таксито му е мръсно, гледаш пак излиза да го чисти, хахаха, бърше го, хахахах. Веднъж му викам нарочно, *** бай Боянчо, къде да седна, то е много мръсно, вика ми - на ку...ра ми ела седни! Хахахахахахаха
7
2
 
11
 
! Отговори
Гост преди 2 години
имам познат с такси каза,че при метан 5.5 лв 100км излизат към 30лв горе долу толкова идвало и на бензин доста от колегите му са махнали метана и са минали на пропан-бутан
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всякакви ненужни аутсайдери на метан и газ в сивия сектор изобщо не ме интересуват. Камо ли тиняци бакшиши.
5
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм на метан, тъй като цената стана 4 пъти по-висока за последната година а страшно много обичам да ходя до морето, за да компенсирам си купих едно апартаментче в несебър и от април не съм ходил до софия, сега въртя максимум 3-4км на ден за месец харча пак 30-40лв. Мисля апартамента да му избия парите само от разликата в парите за път от софия и обратно
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И мен така ме вози един, оплаква се от скъпотията, гуми бил сменял, парите не стигали и накрая ми тръсна двойна цена за возенето. По тоя маршрут често пътувам с такси. Та, тъй.....Иначе, повечето са свестни хора.
3
0
 
19
 
! Отговори
Аз веднъж хванах преди 2 години
такси. Ама гледам шофьора с едни петна под очите, ама да видиш кръгли петна, кат капачки. По пътя ми вика - брат, имах семейство, дете, голяма заплата, проиграх всичко на комар, живота ми се съсипа, задлъжнял съм. Дневни и нощни смени карам, за да изкарвам по някой допълнителен лев. Ама усещам как увеличава скоростта, думи нямам. Викам му - спокойно, бе човек, ша ти дам 10 лв. отгоре, намали, че тука ша вземеш да ме хвърлиш някъде. Лелее! Луди хора!
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък обичам да се возя с таксита. Заговарям се с шофьорите и си приказваме по разни теми, не усещаме как сме пристигнали до точката :))
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бакшишите не спряха да реват,някой да ви е бъхтал по празните кратуни да карате караджейките си на метан?