България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час

Най-голямо увеличение на разходите за труд има в сектора на услугите
356
България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час
Снимка: Dnes.bg, архив

България е с най-ниски разходи за труд в целия ЕС. Такива са изводите в изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие. В същото време друго изследване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г.

Още по темата

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

Квалифицираният персонал в Германия се превръща в един от големите проблеми. Разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Например, във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват, предаде bTV.

Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара тук. Според експерти дори и те да нямат нужната квалификация, могат да бъдат обучени тук на място.

В различни сектори вече се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията.

Има още недостиг на готвачите, персонал в детските градини и старческите домове, шофьори и така нататък, списъкът е дълъг.

В същото време Германия усилено работи за решение на проблема, защото той може да доведе до много сериозни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: заплатиработна ръка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
5
 
! Отговори
Стоянов преди 2 години
Фалшива жълта новина , също като своя автор.
77
0
 
9
 
! Отговори
хахах преди 2 години
в статията пише че разходите за труд са 7евро на час, а защо не обясните дали има разлика между разходи на работодателя за труд и заплатата която получава работника и защо подвеждате хората че получават по 7 евро на час, моля ако обичате не бъркайте домати с краставици
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук има и хора пенсионери рекордьори които могат да започвнат семинари и трейнинги за всички европейци как се оцелява с 200 еврака на месец, та да са готови са бъдещето.
75
0
 
4
 
! Отговори
до 82 от Беден, Софи преди 2 години
Факт, не е ли поне 30 евра на час, пиши го провал за София. Аз лично се провалих! ФАКТ!
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 59 - Работя за чуждестранна компания, докато съм си в провинциятя. Комуникираме основно на английски. Благодаря, че ми напомни за това, какви лоши хора има. "София срещу провинцията" е най-голямата простотия, която може да ни дели.
73
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
С най-ниски заплати сме, защото ЕС има нужда от персонал за "ишлеме". Не че сме по-глупави или по-непродуктивни. Работя в ИТ сектора с доста хора от западна Европа. В нашия случай голяма част от висококвалифициранат работа я вършим в България. Работим и доста повече като часове на ден. И все пак заплатите (без да се оплаквам) са двойно по-ниски тук.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите и шофйорите в Германия вземат малко пари и няма желаещи. Пазарна икономика.
71
5
 
1
 
! Отговори
до 78 преди 2 години
Ами 3600 нето, колкото взимаш, е крайно ниска заплата за София. Нормално е едвам да свързваш двата края... По толкова плащаме на студенти втори курс в технологичния сектор.
70
1
 
7
 
! Отговори
Абе, нормално е... преди 2 години
Бу наци които немогат да се пазарят и не ценят труда си--ВИНАГИ СА ГУБЕЩИ!По глупава поговрка от тази: "Залудо работи- залудо не стой"--не съм чувал!
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 евро по скоро на ден, не на час !Алоу в коя България живеете !
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия плащат малко, защото няма работна ръка.
67
2
 
9
 
! Отговори
Беден, София преди 2 години
Аз вземам по 9 евро / час нето и едвам вземам двата края! Трябваше преди 10 години да остана в САЩ да мия чинии и да чистя стаи - повече вземах!
66
1
 
8
 
! Отговори
ввв преди 2 години
и принципно българина обича повече да хленчи от колкото да работи. Един международен шофьор взима около 4-5 хиляди лева, няма нищо срамно да се работи. Ама онзи седи на 800 лв и псува,че "тук нищо не плащат". Ако не ви се кара по чужбина, има вътрешни курсове за 2500-3000лв. Ама пак българина,ще каже как "на запад дават еди колко си".Ама не отива,че и там искат хора да работят, а не да философстват.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има сектори, в които за 1100 евро разходи за труд не можеш да намериш никой и всеки ще ти се изсмее. Там разходите са по толкова, ама на ден, два. Стряскащото е, че има квалифицирани образовани хора, за които разходите за труд наистина са толкова. Младши учители, млади лекари. Малко е обидно. Вече как някой канцеларски плъх или касиерка взима 2200лв. изобщо не ме интересува. Интересуват ме кадърните хора. Доста от тях взимат повече от прилични за Европа заплати и то у нас, но доста и мизерстват.
64
5
 
3
 
! Отговори
Фин преди 2 години
до 57 Ами те нали заради такива *** като теб, се изнесоха хората извън България. Навън, колкото и да си необразован и невеж ти дават поне 1500-2000 евро. Жълтопавиран ***!
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хем средно, хем брутно, и данните са взети от отчета за "растеж". Обаче няма катастрофална промяна вече 33 години. Което говори за стабилност.
62
5
 
0
 
! Отговори
москва преди 2 години
Да излизаме от ЕС и станем вилает на русия. Ще вземаме по 3 евро на час.
61
4
 
2
 
! Отговори
ввв преди 2 години
Няма да ви влезе в главите, но ми писна да прочета една и съща простотия - за как един взимал 100, друг 1 лев и дредно 50. В статистиката има нещо наречено медиана, то не е средно аритеметично ,както вие си мислите, а обхваща най-големия процент от хора, да кажем 50% от хората взимат 1000 лева, 25% 300, 25% 2000лв. Така че спрете с хленчето,ако сте на дъното на всяка класация,може проблема да е при вас.
60
1
 
14
 
! Отговори
Д2 преди 2 години
Ех да взимах и аз по 7евро на час нямаше да е лошо.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депутатите ли вземат по толкова на час и прокурорите.