България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час

Най-голямо увеличение на разходите за труд има в сектора на услугите
356
България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час
Снимка: Dnes.bg, архив

България е с най-ниски разходи за труд в целия ЕС. Такива са изводите в изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие. В същото време друго изследване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г.

Още по темата

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

Квалифицираният персонал в Германия се превръща в един от големите проблеми. Разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Например, във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват, предаде bTV.

Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара тук. Според експерти дори и те да нямат нужната квалификация, могат да бъдат обучени тук на място.

В различни сектори вече се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията.

Има още недостиг на готвачите, персонал в детските градини и старческите домове, шофьори и така нататък, списъкът е дълъг.

В същото време Германия усилено работи за решение на проблема, защото той може да доведе до много сериозни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: заплатиработна ръка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
10
 
! Отговори
до 106 преди 2 години
Разбрах на какво отговаряш и ти го казвам защо е така. 90% от прованса НЕ СТАВАМЕ за НИЩО. Ама за нищо! Тотална функционална неграмотност. Ако над 50% от една група има едно качество, слагаме цялата група под общ знаменател. А в прованса 90% НЕ СТАВАМЕ за нищо. Аз и ти ставаме явно. Ама айде огледай се наоколо. Брутална простотия. Чалгата, ракийката, софрата. Това е. Умения и квалификация тотална, ама тотална нула. Разбира се 1 от 10 е изключение, както казахме. Казвам го като човек от прованса.
97
2
 
3
 
! Отговори
106 преди 2 години
Спри се с тея минусчета! Не ти харесва, какво казвам? Или лъжа? Или нешо такова? Ти си лош човек, който му е кеф, че е роден в позиция, от която може да мачка "жалки провинциалистчета".
96
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо хората бягат към Германия и има бежанци от Афганистан към Германия? Защото хората от България и Афганистан искат да станат 10 пъти по-производителни. Това доказва, че проблемът не е в човека и работника, а в бизнесмена работонаемател. Затова, икономисти, политици, социолози и анализатори от всички школи да оставят на мира работниците и народа и да обсъждат истинският виновник за бедността и ниските доходи - бизнесът и работонаемателите. Бедността и ниските доходи са една търсена бедност.
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега гледах предлаганите заплати от голяма верига супермаркети. За касиер-продавач заплатите започваха от 1250 лева в провинцията и 1600 лева в София. Това са разходи на работодателя от 1486,50 и 1902,72 лева за София. При средно 18 отработени дни в месеца, това са на час по 5,28 евро и 6,75 евро в София.
94
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 101 - Разбрах, че коментар номер 59 каза, че сме неграмотни, че не можем да работим дистанционна работа и *** не ставаме. Друго не е написано там. Аз отговярям конкретно на този елитистки коментар. Писна ми, да се налага да се извинявам, че не съм от София! Това е! Да се налага, да се "доказвам", все едно съм извънземен.
93
2
 
14
 
! Отговори
Albi преди 2 години
В чужбина се плаща на час и там където работих-пицария, може да се избира, кога да работиш. Сутрин, вечер, уикендите. Като ти е малко работата, отиваш на друга пица от веригата дс си правиш часове. Може и всеки ден, кой колкото иска. Имаше и хора 1 ден в седмицата работят-явно им е 2ра работа. Няма като тук денонощно да си на разположение.
92
3
 
14
 
! Отговори
Николай преди 2 години
Много малко са хората който получават такова заплащане.90% от хората работят за 3 евро на час,така че спрете да лъжете и манипулирате хората.
91
1
 
7
 
! Отговори
да преди 2 години
До хахахтака е и реално получаваш около 1300-1400лв или 4евро на час
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Albi - Някои хира не осъзнават, колко късмет са имали в живота, следователно си мислят, *** всички са като тях и ако не са успешни, значи са мързеливи. И ще те нападат винаги.
89
4
 
11
 
! Отговори
до 99 преди 2 години
Нещо не си разбрал. Аз написах, че с жена ми работим от село и изкарваме огромни за нашите стандарти суми. Да, от провинцията сме. Но съм обективен какво представляват 90% от хората в западналия прованс. Да, западнал е, защото хората са брутално ***.
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7.лв на час
87
0
 
1
 
! Отговори
85 преди 2 години
И какво? Не покрих ли условията? Или всички сме провинциални нещастници?
86
1
 
18
 
! Отговори
Albi преди 2 години
Не знам как е в другите градове, но в мов е тотална експлоатация.Да се хванеш на работа, значи да си им денонощно на разположение, не признават болнични, не дават отпуска. 1 почивен ден ако имаш е добре. Един човек работи за двама трима. Накрая хвърлят едни 800 лв. Ако си бил примерен може и 100 лв ваучери да вземеш. Ужас е.
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 85 - Интересно отношение. В чужбина се отнасят далеч по-добре с мен, отколкото някои хора в София.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През социализма хората в БГ казваха, че има "жизн и лайф". През капитализма този "жизн и лайф" се замени от "сървайвър и лайф"
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разходи за труд е различно от брутна заплата. При брутна заплата 1700 лева, разходите за труд са 2022 лева. Второ, отчитат се само отработените часове, без официалните празници, отпуските и болничните платени от НОИ. Това са около 210-220 работни дни в годината или средно на месец около 18 работни дни. 7 евро по 8 часа по 18 дни е 1008 евро или 1971,50 лева разход на работодателя. Това е брутна заплата от 1658 лева.
82
0
 
10
 
! Отговори
Да бе преди 2 години
Минималната заплата е 3 лева на час
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в класацията получаване пари на ръка сме първи ,ама на никой не му дреме
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 85 - Точно. Бил съм в офисите из чужнина, после из офистие на същите комоании в София. Работи се с поне 15 часа на седмица по-малко, храната е в пъти по-добра, служебните телефони и компютри са по-добри и ваканциите са по-дълги.
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машината на увеличаване на производителността на труда на един човек, е самолетът. Той излита от България в Германия и става 10 пъти по-производителен. Полетите към Африка намаляват производителността на труда на един и същи човек. Бежанците от Афганистан и Африка знаят тази дълбоко пазена тайна. Няма обяснение за този феномен, Васил Велев не може да го обясни, работонаемателите не могат да обяснят феномена. Васил Велев не иска високопроизводителни германци, а нископроизводителни африканци.