България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час

Най-голямо увеличение на разходите за труд има в сектора на услугите
356
България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час
Снимка: Dnes.bg, архив

България е с най-ниски разходи за труд в целия ЕС. Такива са изводите в изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие. В същото време друго изследване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г.

Още по темата

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

Квалифицираният персонал в Германия се превръща в един от големите проблеми. Разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Например, във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват, предаде bTV.

Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара тук. Според експерти дори и те да нямат нужната квалификация, могат да бъдат обучени тук на място.

В различни сектори вече се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията.

Има още недостиг на готвачите, персонал в детските градини и старческите домове, шофьори и така нататък, списъкът е дълъг.

В същото време Германия усилено работи за решение на проблема, защото той може да доведе до много сериозни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: заплатиработна ръка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
9
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До Без доходи до Коледа....прав си, повечето хора получават по 3 евро на час. Това са около 1000 лева.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ама не, 7 ? може в Сф, но това не е за цяла България
56
2
 
5
 
! Отговори
Игра преди 2 години
Интересна е и играта на HR компанийте. HR и те си препродават разни кадри за да вземат комисионни от сделката. И така един човек понякога ако се окаже в тази примка ...има да го препродават ...а той да се чуди защо се случва.
55
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро съвсем няма да има работна ръка за каквото и да било.
54
1
 
11
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Как се прави статистика. Взимаме 1 човек с 10 апартамента и 10 човека под наем. Накрая извод:всеки живее в свой апартамент! Евала.
53
2
 
12
 
! Отговори
Без доходи до Коледа преди 2 години
7евро * 8 часа * 21 дена = 1176 евро, което прави около 2300 лева. Ако е така аз съм ок!!!
52
11
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 2 години
Те името си не могат да напишат в провинцията, камо ли да говорят чужд език или да имат грамотност да си потърсят дистанционна работа в чужда компания. И ти нищо не каза...
51
6
 
4
 
! Отговори
дизайнер преди 2 години
Ужасс. Верно ли е това че в България плащате толкова много ? При над 85 % собственици ? Всяко семейство има по 2-3 коли. Цената на дизела най висока и пак колите не спират. И при това ще се оплаквате ?
50
12
 
5
 
! Отговори
до 60 преди 2 години
И какво ви пречи в загубения прованс да работите дистанционно за някоя чужда компания? Защото аз и жена ми работим от село за много сериозни пари. Ама като гледам колко са загубени всички наистина май долният коментар, че стават само за супермаркети си важи...
49
3
 
8
 
! Отговори
А преди 2 години
56 ойро на ден, 1000 на месец . Вие драскачите колко взимате?
48
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още от първите 3 коментара разбираш, че колкото и да ви плащат ви е много. Научете се да правите разлика между заплащане на час и разходи на труд. И ми е интересно тези от склада с 2500лв за колко часа седмично ги заработват. Празници отпуски...
47
6
 
8
 
! Отговори
до 75 преди 2 години
Ти изобщо дизайнер знаеш ли какво е? Очеизвадно си толкова загубен провинциалист, че не осъзнаваш, че има сигурно 100 вида дизайнери. Интериорни, на дрехи, на лога, продуктови, интеракшън, юзър експириънс и какво ли още не... По-загубен коментар не бях чел, сериозно! Иначе и аз имам един прЕател синиър мениджър на интеракшън дизайн тийм в ИТ компания и под 40к месечно не пада.
46
2
 
23
 
! Отговори
глупости преди 2 години
Тая дето е надраскала статията е много далеч от реалността.В провинцията 7 евро на час ,може само на сън!
45
1
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
България е като един потъващ кораб! Колкото и да ме нахейтите си е самата истина.
44
15
 
1
 
! Отговори
Чужденец преди 2 години
Бг също и с най-лошото качество на работа и най-ниска продуктивност.
43
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масово мрънкотене... В тоя супермаркет колко плащали- в оня колко плащали. Това са и възможностите на българите- супермаркети. Искам да чуя на този архитект колко плащат, на онзи програмист, на този дизайнер или на съседа инженер. Защото работиш ли в западна компания квалифициран труд е невъзможно да взимаш под 5000лв., ако си с 10 години опит. Айде да дойде някой и да ме обори. Не, не съм в ИТ сектора и взимам тамън 2.5 пъти по 5000. Жена ми взима 8000 като дизайнер. Покажете СВ да ви видим.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тарифа Козяк...колкото и от Русия...тарифите са еднакви...
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е някои взимат по 4000 лв. от Путин на месец. Само дето медиите не написаха кои са хората... А те се знаят... Докато има комунисти в България няма да има нормални заплати. Комуниста пари не дава.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то от 90-те 3 долара на час до 2022 година 7 евро на час. НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНИЛО. Освен Китай да по-скупа работна ръка
39
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обявите за работа са масово под 1000 лв. нето. 800 лв., и то говорим за София.