Рекордна скъпотия според индекса за цените на храните

Поскъпнали са кравето сирене, кашкавалът, маслото, яйцата
20 ное 2022 12:03, Елка Василева
190
Рекордна скъпотия според индекса за цените на храните
Снимка: архив, БГНЕС

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 1,58 на сто до рекордните 2,254 пункта. Показателят надмина най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта, постигнато в началото на май тази година.

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта - е от 2005 г.

Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 4,1 на сто и се търгуват по 3,28 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 6,9 на сто до 2,78 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 2,7 на сто и се продават по 1,87 лева за килограм, а червените скачат с 9,2 процента и се търгуват по 2,60 лв./кг в края на седмицата.

Картофите поевтиняват с 1,7 на сто и се продават по 1,13 лева за килограм, цената на морковите се вдига с 2,9 процента до 1,07 лева за килограм на едро. Зелето  се търгува по 0,93 лева за килограм.

Ябълките поскъпват с 1,5 на сто до 1,32 лева за килограм. Цената на лимоните пада с 1,1 на сто до 2,70 лева за килограм. Гроздето поевтинява с 5,9 на сто и се търгува по 1,91 лева за килограм. Портокалите намаляват стойността си с 1,3 на сто до 2,34 лева за килограм, а бананите се продават по 2,83 лева за килограм на едро.

Кравето сирене поскъпва с 0,5 на сто и се търгува по 11,55 лв. за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 2,9 на сто и се продава по 17,62 лева за килограм.

Олиото този седмица намалява цената си с 0,7 на сто до 4,50 лева за литър. Същевременно на Софийската стокова борса без успех за продан се предлага олио в бутилки по един литър на цена 6 лева за брой.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 2,5 на сто и се търгува по 2,87 лева. Пилешкото месо прибавя 0,2 на сто до 6,10 лева за килограм. Захарта поевтинява с 2 на сто и се продава по 2,48 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" отстъпва с 2,8  процента и се търгува по 1,39 лева за килограм.

Оризът поевтинява с 0,3 на сто и се купува по 2,86 лева за килограм. Яйцата поскъпват с 5,9 на сто до 0,36 лева за брой на едро в края на седмицата.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
2
 
! Отговори
Одринска чаршия преди 1 година
Ни са плашувайти кардашлар, вечи Одринската чаршъ бит пазар рахат кефли е в България! Отворихме два магазина в Кърчаали и Филибе. Буйрунус, буйрунус, акназ, тек сют, чок гюзел, аферим машаллааааа
51
8
 
10
 
! Отговори
Hellseher преди 1 година
Това остана след Киро и Асен - предателите на България!
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мишо Не бе,направо са си цели 100процентови!
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време през ноември не сме яли нито домати,нито краставици,нито пресни чушки! Хайде не давайте примери за екзотични стоки по това време!
48
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Яница-седи си на село и не се излагай с тъ5и коментари.
47
8
 
14
 
! Отговори
Яница преди 1 година
С теэи санкции ЕС си нахлуэи сама ПРИМКАТА!!! Брюкселските эелки които спряха гаэа от Русия а сега и петрола!!! Давайте още милиарди на Украйна и оръжие!!! Докато иэтечем всички в КАНАЛИЭАЦИЯТА!!!
46
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 60 (ПП - Пълен Провал) ; -Колко ли неостър трябва да си ("Аз съм npocm u вие сте npocmu") да си мислиш , че като повтаряш едни и същи опорки до припадък и ще забравим за шкафчета ,кюлчета ,суджуци ,отнети бизнеси, апартаменти ,тераси , Барселони, КПП-та, джуджета ,бити демонстранти, огради по границата ,ремонт на ремонта на ремонта и още куп герберастки "благини",които ни върнаха в средновековието ! Ти ако помниш три минути , проблема си е твой , щото някои помнят повече ...
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа е много просст!
44
3
 
12
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
Толкова пари за произведен в България продукт с неизвестен произход наречен за благозвучие сирене и кашкавал не давам повече от година. Ако искат да го направят 40 лв./кг, не ме интересува.
43
7
 
9
 
! Отговори
@ @ @ преди 1 година
Репликата на Киро Простото " Аз Вас ще ви оправя..." на практика се оказа , че не била само към ДПС , а към всички българи...
42
10
 
30
 
! Отговори
Йордан Пенчев преди 1 година
To в цяла Европа е скъпо ,но у нас е непоносимо.БЛАГОДАРИМ ТИ , РАДЕВ! Благодарим на твоите другари от служ. правителство!!! Време е да си вървите. Свършихте ,,добра" работа!!
41
1
 
31
 
! Отговори
Боклици преди 1 година
Спекула на високи обороти и тотално затваряне на очите от държавата!
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до #1 ; - Стига с тия вехти опорки вече , стига с тоя "фигурант" ,много си изостанал бе , явно не си ходил скоро да централата на ГЕрП за надник , да разбереш ,че вече има годеж Боко - Румба и Стивчо Натовски им е кум ! Сега , като се оженят , ще те вземат за шаферка ...
39
15
 
5
 
! Отговори
ни Бойко преди 1 година
ни Петков ви докара до инфлаци Китайски вирус и затваряне на икономиката за 2 години а после и войната на Путин, странно точно като се дкротна вируса. Който приказва друго е гьон сурат с квадратна глава - демек полит активист
38
3
 
8
 
! Отговори
Не контролират цени- преди 1 година
контролират вас! Като останат 2, 3 милиона обслужващ персонал за новите господари, заличаването Ви рязко намалява.
37
16
 
28
 
! Отговори
БГ реалност преди 1 година
В България с проруски президент и голям брой русофилски партии като и некадърно управление на комунистически отрочета от вида на Киро-пр`ocт, какво да се очаква !!! Всеки път, когато комунисти се докопат до властта става все едно и също - инфлация, фалити и поредната огромна криза. Времето категорично го доказа - Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия !!!
36
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Благодаря ти Бойко!А сега като го няма Бойко от 2 години ще благодариш на Кирил Петков за инфлацията и за сегашната мизерия, до която ПП ни докара?
35
3
 
11
 
! Отговори
Грешен съвет даваш преди 1 година
колега. Наистина тарикати си заложиха имоти, но не отвориха мандри, а ресторанти! В кръчмите е сладката печалба...все още.
34
2
 
27
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Аз малко съм глупав и не разбирам! Уж казват, че овладели нещата, токът не постъква, горивото се закотви на едни нива и не мърна драстично от тях, МРЗ не е вдигната. От къде идва това увеличаване на цените постоянно?! Или май отново сме в ситуация "пир по време на чума", когато едни "бизнесмени" искат да са много богати на гърба на останалите!
33
8
 
22
 
! Отговори
ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК !!! преди 1 година
От Радев и неговите некадърни марионетки начело с ПРОСТо-Киро започна всичко. Омразата не е градивна. Заради този човек и болните му амбиции държавата ни върви от криза в криза.