Българка се завърна след 11 успешни години във Виена, иска да работи тук

Върнаха ме хората, които създават стартъпи от България, споделя Ирина Обущарова
12 яну 2023 09:51, Красимир Ангелов
263

В "Завърналите се" Петя Кертикова ви среща с Ирина Обущарова - успешна българка, изпълнителен директор и съосновател на англоезична платформа за истории и новини за иновации и бизнес от Югоизточна Европа - The Recursive.

Преди да положи основите на компанията, Ирина живее и учи във Виена в продължение на цели 11 години.

"През 2006 г., веднага след като завърших езиковата гимназия в Пловдив, се качих на един автобус с 20 кг багаж и 3000 евро кредит от майка ми, и заминах за Виена", започна разказа си тя.

Ирина завършва "Журналистика и масови комуникации" във Виенския университет, като си намира работа още докато следва. Фокусира се върху стратегическата комуникация, а първата ѝ работа е в списание за мигранти. Част от задачите ѝ включват комуникация с екипа на бившия австрийски канцлер Себастиян Курц.

След това я канят в голяма PR агенция, пробва се и като предприемач. След десетилетие навън решава да се завърне у дома. В София полага основите на платформа за иновации, където предприемачите и позитивните бизнес новини са на фокус.

"Ние разказваме за успешни и иновативни предприемачи, които се занимават с технологии, които пробиват на световния пазар от България, Румъния, Гърция и региона", обясни Ирина Обущарова.

Проектът стартира през февруари 2021 г., като Ирина печели наградата "Предприемач на годината", но не в България, а в Румъния.

"Мен ме върнаха хората, които създават стартъпи от България; които създават бизнеси тук; които вярват, че ние можем да сме място на иновации. Този пример на мен ми повлия. Аз исках да съм част от това движение, тази промяна, за мен това беше сигнал за промяна", сподели Ирина.

Гледайте цялата ѝ история в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, затова става въпрос! Не е дете на *** бачкер а на тате от ДС.
118
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наяхали са се швабите и са я захвърлили като мръсен марцал и сега се прибира разстроена и с разбити мечти да попалче на рамото на мама и тате. Такива златотърсачки сме ги виждали много.
117
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно Австрия ни спря подло за Шенген. Трябваше момичето да каже, че е възмутена от тази подлост и си идва в родината, а да не го усуква по килифарски и да дразни народа, щото, нали като беше гадно тук отишла там на хубаво, а сега май тук станало интересно и хайде да се не минем да се връщаме тук на оправеното... И като дойдат тук и искат признание веднага, че едва ли не оставили там хубавия живот и сега ще се жертват тук за нас! Длъжни сме им демек! Точно на Кики мошеничествата!
116
4
 
18
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Подлъгана е да се върне или нещо друго има. В Австрия и по на Запад , за това което е учила никои пари не дава. Тука дават за кухи работи . Леки и доходни. Затова сме най бедни и корумпирани
115
0
 
23
 
! Отговори
Социаглиcт преди 1 година
Айде холан, нищоправенето и разтягането на локуми можеше да си го правиш във Виена. Тука това всички го правят докато висят по кафенетата. Чудя се кой ли ти плаща за това.
114
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простият бачкер българин, като види някой, който месечно взима, колкото самият той за 1-2-3 години, и полудява. "връзкар е, нечии човек" и така нататък. Българино, погледни се в огледалото- по-функционално неграмотен от теб няма в цяла Европа. Радвай се на успелите, учи се от тях. И по-леко със злобата.
113
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Хайде да си припомним колко хора в България можеха ей така да извадят 3000 евро кредит все едно са джобни пари през 2006 година?" - 2006-а още даваха лесно кредити. 6000 лева, щеше да е кредит за 4 години, с по 180-200 лева вноски. Пак не бяха малк пари, ама не е точно невъзможно.
112
2
 
12
 
! Отговори
Ирино моме, Ирино! преди 1 година
Бягай обратно във Виена, докато някой не ти е заел хубавата позиция.Знам три случая на постигнали нещо на Запад и то в науката, но наивно завърнали се тук. Само едното от тези три лица преуспя и тук, защото е дете на бивш шеф от БАН - стана тук директор на институт. Другите двама хукнаха обратно с плач Йеремиев, след като с тях се подиграха. Единият случай също е от БАН описан от журналистката Моазеско, а другият е описан от проф. Хорозов в книгата му "Проектният бизнес и ограбването на науката"
111
1
 
14
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Работела във Виена по програма "да връща от България, Румъния и други от източна Европа." Чиста комунистка с розов живот от България. И то от Пловдив / най много са в Австрия/
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гз 112 - Заминала е 2006-а Предостатъчно време за образование, мотане, смяна на работи и изграждане на кариера.
109
2
 
12
 
! Отговори
Е. Е. 34 преди 1 година
Щом е решила да се връща да заминава,но.... Аз 25години съм в чужбина и чакам само пенсия. Не виждам какво да работя,като чета какви щуротии се случват в България.Тов *** ми доди ми ...наистина си е като сувалка и загуба на време и пари.Тя да си решава....
108
11
 
11
 
! Отговори
пенсионер на запад преди 1 година
Поредната дърта кoщрамба която не я щат там вече и идва да ни товари пенсионната система.
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нямат трудовата и религиозна етика на западния човек." - Ако говориш за протестантската работна етика, ще те разочаровм, но нещата се промениха сериоззно в последните 50-60 години. Спомени някъде, че имаш "религиозна етика" и веднага ще намерят, за какво да те изгонят.
106
6
 
12
 
! Отговори
гз преди 1 година
3 иляди кредит от майка си, бухаха. И аз работя за голяма международна верига хотели, мия чинии, курц яде при нас шницел, бухаха. поне 5 години е влачила за бакълавър, майчинство, за 3,4 години ква кариера бе , кът на киро кокичето. Ако е успяла във виена, щеше да отиде в сащ англия или швейцария. все едно успелият айнщейн да отиде в хърватска и да почне старт ап, а не да иде в сащ да се развива, майкооо. дъщеря ми още няма матура, а вече работи на виенската борса.
105
5
 
5
 
! Отговори
препоръчвам преди 1 година
на всеки който го е налегнала носталгия да влезе и да види сам кво става по форумите и до кво ниво е паднала чалгария
104
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изритали са я на запад и идва обратно на село да казва, че иска да работи в БГ, понеже си обичала страната...
103
5
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Няма нищо случайно щом ни я навират в лицата сигурно ще влезе при младите и успели да досьсипят бьлгария от - пп или ще основе нова под мьдрото ръководство на козяк
102
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой успял на Запад не се връща в България!Стига съчинявахте!На тази и готвят топло местенце.
101
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не става от тази. Затова се е върнала.
100
9
 
14
 
! Отговори
Свилен Воденичаров преди 1 година
Хайде да си припомним колко хора в България можеха ей така да извадят 3000 евро кредит все едно са джобни пари през 2006 година? Тя не е заминала, тя е била изпратена или скрита, за да се върне сега и да я инсталират някъде на височко да ни управлява животеца. Много ми е странно как ние българите се хващаме все на една и съща въдица със завърналите се които ей така от добро сърце ще ни направя тука живота рай.