Българка се завърна след 11 успешни години във Виена, иска да работи тук

Върнаха ме хората, които създават стартъпи от България, споделя Ирина Обущарова
12 яну 2023 09:51, Красимир Ангелов
263

В "Завърналите се" Петя Кертикова ви среща с Ирина Обущарова - успешна българка, изпълнителен директор и съосновател на англоезична платформа за истории и новини за иновации и бизнес от Югоизточна Европа - The Recursive.

Преди да положи основите на компанията, Ирина живее и учи във Виена в продължение на цели 11 години.

"През 2006 г., веднага след като завърших езиковата гимназия в Пловдив, се качих на един автобус с 20 кг багаж и 3000 евро кредит от майка ми, и заминах за Виена", започна разказа си тя.

Ирина завършва "Журналистика и масови комуникации" във Виенския университет, като си намира работа още докато следва. Фокусира се върху стратегическата комуникация, а първата ѝ работа е в списание за мигранти. Част от задачите ѝ включват комуникация с екипа на бившия австрийски канцлер Себастиян Курц.

След това я канят в голяма PR агенция, пробва се и като предприемач. След десетилетие навън решава да се завърне у дома. В София полага основите на платформа за иновации, където предприемачите и позитивните бизнес новини са на фокус.

"Ние разказваме за успешни и иновативни предприемачи, които се занимават с технологии, които пробиват на световния пазар от България, Румъния, Гърция и региона", обясни Ирина Обущарова.

Проектът стартира през февруари 2021 г., като Ирина печели наградата "Предприемач на годината", но не в България, а в Румъния.

"Мен ме върнаха хората, които създават стартъпи от България; които създават бизнеси тук; които вярват, че ние можем да сме място на иновации. Този пример на мен ми повлия. Аз исках да съм част от това движение, тази промяна, за мен това беше сигнал за промяна", сподели Ирина.

Гледайте цялата ѝ история в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
4
 
! Отговори
Румен преди 1 година
142. Страхотен коментар. Играе го Измамник. Ми тук е пълно с такива.
138
9
 
23
 
! Отговори
ялова кобила преди 1 година
Ясно, не е успяла да пристане на някой заможен чичко във Виена и и е минал срока на годност на катерицата, сега ще трябва да си кара старините в Пловдив. Де що българки успяха (омъжиха се) на запад, че и деца народиха, но има и такива които никой не ги ще
137
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Како мъх, не знаеше ли , че Виена е щаба на българските комунисти. Родителите ти не те ли посъветваха. Да се захванеш с нещо по отговорно и по спокойно / то е по на Запад от Виена/ . А се хвана с политика и то комунистическа.
136
2
 
13
 
! Отговори
Мефистофел преди 1 година
Ще отварят нов развъдник за зулуси и мароканци.!.
135
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо се връщат все такива - специалност - нищология .. Такива не са нужни на никоя държава.. Сега дошла тука да го играе измамник ..
134
1
 
19
 
! Отговори
Ся да каже преди 1 година
И какво са и обещали тия дето са я върнали
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 124 - Като знам как вървят новините там, това ще е било споменато, в малките буквички, някъдъ между съобщенията, че Ким Кадашиан е летяла до Дубай или че новият iPhone сe е продавал с 1.2% по-малко, спрямо стария.
132
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тате ти не е от ДС Ггерп , ще бъдеш омаскарена и унижена. Те възвеличават само тикви. Но щом си решила да се върнеш значи имаш кръвна връзка с тях, иначе трябва да си крайно заблудена!!
131
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сгафила е и бяга.
130
5
 
20
 
! Отговори
Върнали са я преди 1 година
Да разправя приказки от шипковия храст за англаезични балъци..
129
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мътна история.
128
2
 
19
 
! Отговори
Donc преди 1 година
Представям си как англичани или французи си правят интервюта със завърнали се от чужбина техни сънародници . Лъжа. Не си представям. И това е показателно за състоянието на България , за жалост
127
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Румен - Повечето "успели", са разни "юпита", дето са имали огромен късмет, да попаднат в добра комания с хубаво заплащане.
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Qwerty - Има и такива, ама го правят, защото са прокоспали за пенсия июе си бачка на ченро в БГ.
125
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не бяга от хубавото.
124
2
 
9
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До121. Успели са българите на Запад. Тук е съвсем друго , ако си в организиран крадлив колектив може да намажеш нещо . Макар и временно. Но в дългосрочен период само в самостоятелна бизнес и от 20 години нагоре , започнал да си от нулата
123
3
 
16
 
! Отговори
Тая сигурно преди 1 година
ще е Лената на новия ляв проект на Пеканов. Ега ти! Не ни стигат ДС татковците ами сега се завърнаха и чадата им!
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не е като на запад да са в старчески дом" - В САЩ са на старчески домове, осбено ако къщите им са в предградията, поради простат причина, че там няма нищо друго освен къщи. Трябва да караш с колата по 20 минути за всичко. Няма и една бакалия. Хляб не можеш си купиш. Представи си, че си на 80 години, а деца и внуци са на по 1 час път .. Не казвам, че е хубаво, ама системата им е прекалено смотана.
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гзИ къде и като каква работи дъщеря ти ? Или като каква ти казва, че работи. Да не я четем после по новините и нея.
120
1
 
16
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Така може, ама като прочета че се е върнал някой заварчик след десетилетие в чужбина, тогава ще кажа евала...