Сива икономика: Българинът силно я толерира, особено младите

Законите са пълни с вратички, които тикат хората към тази сфера
5 юни 2023 15:42, Анисия Иванова
159
Сива икономика: Българинът силно я толерира, особено младите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономиката в сянка в България съществува както заради натрупани през годините фактори, така и заради настоящата ситуация. В хода на прехода икономическата инфраструктура беше сериозно нарушена, с образуването на населени места с минимален брой "светли" предприятия. Това създава ситуация, в която хората не могат да намерят нормална заетост, коментира проф. Емилия Ченгелова, директор на Института по философия и социология - БАН, която представи резултатите от научно-изследователски проект на тема "Факторна детерминираност на "икономиката в сянка" в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Толерантността на населението към икономиката в сянка е доста висока. Ние конструирахме Индекс на толерантността на населението - това което мерим са психологически нагласи и настроения и ценностната ориентация и обществени настроения дали да бъдеш част от икономиката в сянка. При скала от 0 до 100, ние измерихме индекс от 74. Това е доста високо, очевидно над средното. По-фрапиращо е когато направим разрез по възрасти и разделим хората на три условни групи - от 15 до 35 години, от 36 до 55 години, и над 56 г. Индексът на толерантност сред младите хора до 35 години е 91, за средната възраст на населението е 72, а за възрастните е 54."

Оправданието за участие в сивата икономика е "няма друга възможност", каза Ченгелова, като държавата трябва да действа дълготрайно и целенасочено, за да прекрати тези практики. Не всяка политика може да бъде ефективна, предупреди тя.

Икономическата принуда, а не социално-психологически фактори, е основната причина хората да участват в икономиката в сянка. Други фактори са съществуването на работещите-бедни и възприятие сред 85% от анкетираните, че законите са пълни с "вратички, които тикат хората" към тази сфера.

Няма подобен индекс в цяла Европа, а в България действат други два, но те измерват обективни дялове.

От 2010 г. насам са приложени между 220 и 300 политики срещи сивата икономика "и ефект няма", каза Ченгелова.

"Нещо се бърка. Тези мерки са палеативни... Трябва държавата да се намеси и да създава условия за нормално развита икономическа инфраструкура във всички населени места.", добави гостът.

Има нужда и от създаване на финансова култура в населението, тъй като много хора не разбират понякога, че работят в сив сектор, добави Ченгелова. Около 40% от населението през 2021 г. е получавало заплащане в брой, а 28% остават на работа без договор.

Анкетата е била направена сред 1800 лица на възраст над 15 години

Какви са нагласите сред работодателите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
3
 
8
 
! Отговори
Nick преди 1 година
Че то 60-70% в БГ е в сивия сектор.Днес идваха да почистят терасата. 250лв взеха, познайте дали дадоха касов бон :)))
124
1
 
4
 
! Отговори
Някой към Бачкатор преди 1 година
Зависи от потребностите ти и имаш ли семейство и дете. Някой квартири са доста скъпи. Като член на ЕС не ти се полага нищо и да намериш квартира е като да спечелиш от тотото и т.н. Сега с инфлацията например ми увеличиха доста плащания.Интернет от 35 на 40. Гражданската застраховка също, тока поради връщаха сега доплатихме още 300. За наема 1000 евро доплащане за година в която нямаше война. Увеличение на наема 250 на месец и също изравняване не знаем защо и за миналата година, стоките двойно
123
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сивият сектор се бори лесно - просто трябва да се ограничат плащанията в брой, за всяка сметка над 100 лв да се снемат данни от личната карта, и после да се сумират разходите и да се сравнява с това, което е декларирано. За три месеца ще окапят, ама държавата няма воля за подобни промени, защото тези от които зависи това решение също имат фирми дето плащат "под масата".
122
1
 
18
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Аз работя в частна фирма и в свободното време ремонтирам някоя стая, шпакловки, плочки, ламинатче, ел. инсталацийка, да си докарам нещо допълнително. И за мен добре и за клиента по-евтино. Ако направят средната заплата в Бг колкото е в Германия- поне 11евро на час в свободното си време ще пия кафе в парка. Няма да пипна допълнителна работа.
121
0
 
6
 
! Отговори
Някой към 121 преди 1 година
Точно това е, че нито една служба по света не си върши работата по веригата. Нещо е тотално сбъркано при тях. На някой се плаща за определени неща си затварят очите, но то всичко е изоставено на течението. Ден да мине друг да дойде и да си лапнат готовата сигурна пара. Положението не е розово никъде в света. Хората се уядоха, овълчиха, надменни и всичко им се полага с минимум усилия много. Баланса във нито една сфера не излиза никакси.
120
0
 
9
 
! Отговори
Хектор преди 1 година
Държавата работи ЗА чужди държави, какво странно има че Българинът я руши- ТЯ НЕ Е НЕГОВА държава.......
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко стотици милиони изпукахте само за "ваксини" - нежелани, ненужни, и по неописуем брой за всеки?? Това не е ли по-голям проблем от семкаджиите и бабите със сергийки, какви пари се хвърлят НА БО! КЛУ!! КА!!!
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предлагат ти да взимаш 300-400 лв повече, но да работиш без договор. за какво ти е пенсия, като няма да я доживееш?
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сива икономика" е че като дойде един пенсионер - водопроводчик да ми оправи нещо в къщи и му дам пари, той не си ги дели с държавата. Е, много кофти.
116
1
 
18
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Има голямо недоверие в хората към управляващата класа като цяло. Не сме сигурни данъците ни дали не се крадат и за какво точно се харчат. Плащаме за десетки хиляди фалшиви инвалидни пенсии, плащаме за ковид ваксини, които ще бъдат изгорени, и за какви ли не злоупотреби. Бих плащал всички данъци ако знам че има прозрачност и отчет. Публичен отчет приходи- разходи.
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е и аз искам да внасям мин осигуровки и то най вече здравни ама не мога всичко ми е по фактури така че не обвинявайте българина и не всички фирми са в сивата икономика Има проверяващи органи да си свършат работата Ако има сива икономика а то има значи някой от най високо ниво не си е свършил работата и това са депутатите Фирмите със сив сектор са техни Другите работят за държавата и за българите
114
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
21 век се оказва, че в цял свят законите са фалшиви. Престъпниците на свобода, жертви в затвора и тук там някой дребен кокушкар. Ако обикновен човек изтрещи и стреля той е престъпник. Президенти и политици заставят хора по закон да се избиват това не е престъпление...Целият свят е извратен. Във времето имаше що годе справедливост и нещо за всеки, но сега е към 90 процента накъде плюс минус абсолютна несправедливост. Дали в бизнес, политика, съд, работа и т.н. Просто е трагедия. Много несправедливост
113
0
 
4
 
! Отговори
Цоню преди 1 година
Ако Китай скоро ще свърши парите за пенсии - аз мисля че това ще важи и за България, Русия и още много държави. Догодина се очаква Голямата депресия 2. "Приземяване, приземяване, приземяване..." Много фалити ще има и ще гърмят бушони по цялата верига.
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е инспекцията по труда къде е НАП да види кой какво получава и с какво разполага работещите не толерират това а колко хара започват работа и после им я прекратяват без договори българинът ли е виновен или този който трябва да проверява фирмите ами по хотелите всички са на една заплата дали им дават друго под масата да го установят крайно време така че не обвинявайте тез които работят за тез мин заплати
111
2
 
1
 
! Отговори
гот преди 1 година
До АнонименКато си глупав мълчи не пълни главите на хората с дивотии!
110
1
 
0
 
! Отговори
Някой към 113 преди 1 година
Абсолютно същото е и в Германия. По веригата кой както намаже.
109
0
 
3
 
! Отговори
Кирчо преди 1 година
Философ коментира Икономика WTF
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам много хора които се занимават с частен бизнес и мога да ви гарантирам че в България няма нито един успешен и печеливш бизнес на който всичко да му изрядно и законно. Абсолютно всички които оцеляват през годините и не са фалирали си имат някаква далавера която да ги държи на повърхността. Дали ще е двойно счетоводство, дали дават пари под масата, дали източват ДДС, дали крадат пари по програми....схеми и варианти има много. Но всеки прави нещо. То иначе няма как да оцелееш.
107
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Проблемите са навсякъде не само в България. От къде мислите, че се учат те. Всички мушенгии са привнесени от вън във времето. България не е откривате на мафиотския живот сега. Идете и работете в чужбина и ще видите толкова несправедливост, че ви е бедна фантазията. Оказа се, че никой не знае значението на думата демокрация. Думата демокрация като цяло би изключила извращението дискриминация поради факта, че узаконя едни за сметка на други и това не е демократично-няма равни права и т.н.....
106
1
 
4
 
! Отговори
Какво се чудите! преди 1 година
Отгледахте си крив матрял.