Сива икономика: Българинът силно я толерира, особено младите

Законите са пълни с вратички, които тикат хората към тази сфера
5 юни 2023 15:42, Анисия Иванова
159
Сива икономика: Българинът силно я толерира, особено младите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономиката в сянка в България съществува както заради натрупани през годините фактори, така и заради настоящата ситуация. В хода на прехода икономическата инфраструктура беше сериозно нарушена, с образуването на населени места с минимален брой "светли" предприятия. Това създава ситуация, в която хората не могат да намерят нормална заетост, коментира проф. Емилия Ченгелова, директор на Института по философия и социология - БАН, която представи резултатите от научно-изследователски проект на тема "Факторна детерминираност на "икономиката в сянка" в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Толерантността на населението към икономиката в сянка е доста висока. Ние конструирахме Индекс на толерантността на населението - това което мерим са психологически нагласи и настроения и ценностната ориентация и обществени настроения дали да бъдеш част от икономиката в сянка. При скала от 0 до 100, ние измерихме индекс от 74. Това е доста високо, очевидно над средното. По-фрапиращо е когато направим разрез по възрасти и разделим хората на три условни групи - от 15 до 35 години, от 36 до 55 години, и над 56 г. Индексът на толерантност сред младите хора до 35 години е 91, за средната възраст на населението е 72, а за възрастните е 54."

Оправданието за участие в сивата икономика е "няма друга възможност", каза Ченгелова, като държавата трябва да действа дълготрайно и целенасочено, за да прекрати тези практики. Не всяка политика може да бъде ефективна, предупреди тя.

Икономическата принуда, а не социално-психологически фактори, е основната причина хората да участват в икономиката в сянка. Други фактори са съществуването на работещите-бедни и възприятие сред 85% от анкетираните, че законите са пълни с "вратички, които тикат хората" към тази сфера.

Няма подобен индекс в цяла Европа, а в България действат други два, но те измерват обективни дялове.

От 2010 г. насам са приложени между 220 и 300 политики срещи сивата икономика "и ефект няма", каза Ченгелова.

"Нещо се бърка. Тези мерки са палеативни... Трябва държавата да се намеси и да създава условия за нормално развита икономическа инфраструкура във всички населени места.", добави гостът.

Има нужда и от създаване на финансова култура в населението, тъй като много хора не разбират понякога, че работят в сив сектор, добави Ченгелова. Около 40% от населението през 2021 г. е получавало заплащане в брой, а 28% остават на работа без договор.

Анкетата е била направена сред 1800 лица на възраст над 15 години

Какви са нагласите сред работодателите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до БАЧКАТОР: Ставащ престъпник, когато продадеш продукцията си без да платиш данък. Разбира се, може да сложиш себе си като ЕТ и да си плащаш заплата по-висока от приходите. Тогава няма да плащаш данък печалба защото ще си на загуба. А държавата може са ти даде Евро пари да си подобриш фермара
84
0
 
1
 
! Отговори
Мара 3 преди 1 година
Чакайте благи вести от Москва свързани с пистолет и "случайно" самозастрелване.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към хората с високи доходи, не се хабете да пишете тук.Ще получите само завист, насмешка и презрение.Ще бъдете виновни на всички - че не плащате половината си пари в данъци, понеже това било прогресивно, че сте били такива и онакива, че по някакъв начин сте виновни на другите, че те не печелят добре и прочие.Големият процент хора в БГ са завистливи бацили-не мислят,как да подобрвт своето положение, как и те да печелят толкова.Вместо това мислят,как да прецакат вас и всички да се пържат.***
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То самото управление може да бъде характеризирано като "сива демокрация", какво остава за икономиката.
81
0
 
8
 
! Отговори
43 стаж преди 1 година
Щом разликата между осигурен и неосигурен се заличава с добавки и всякакви помощи, ще продължавам да поощрявам младите с получаването на пари в плик.
80
0
 
13
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Сива икономика е много разтегливо понятие, дами и господа. Аз имам къща с двор на село и там отглеждам ягоди, сливи, грозде, малини и череши, доматите нещо не вървят добре, обаче произвеждам компоти, вино и ракия. Е това също минава към сивата икономика щото държавата печели нула лева от двора ми. Е престъпник ли съм?
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално. За какво да плащаш осигуровки - за скъсаната полиция, за пробитите болници, за скапаната инфраструктура, за един тон безполезни чиновници, дето ти се карат, като искаш да попиташ нещо ли?? Работя в голяма компания и няма как да не ме осигуряват на реална заплата, но напълно разбирам хората, които укриват осигуровки.
78
2
 
0
 
! Отговори
Някой към Мара2 преди 1 година
Колко е спечелил и загубил едва ли е твой проблем. Може би ощети джоба ти и с инфлация. Колко губи той и ти????? Смятай....Не заемам страна. Гледам реални неща.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Липсата на инициатива, навикът да се обвиняват другите, докато хвърляш салфтеки и въртиш кючеци напушен с евтин *** пълен със синтетика в дискотеката са причините хората да бягат от отговорност и да чакат държавата да ги отглежда.
76
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За младите хора има възможностти, никой не ви бие през ръцете - в интернет има всякакви книги и информация. Безплатно средно и висше на символична цена. Ако искаш да се потрудиш, има много варианти. Но ако чакаш някой да ти даде заради хубавите ти сини очи - най-добре на околовръстното. Дори продавачи взимат 2 хил. бруто. А с един английски, който също може са нуачите безплатно през интернет - лесно можете да се продадетв и за 3-4 хил и да си клатите краката.
75
1
 
0
 
! Отговори
Някой към 63 преди 1 година
Някой за пет часа може да изкарват повече пари от тебе и да са доста мултифункционални в смисъл докато пишат и да вършат и куп друга работа и моят работен ден приключи. Също докато пиша правя и други неща. Всеки според възможностите си..... За данъци и здравни и т.н. няма да говоря колко плащам и кко заслужавам....
74
5
 
3
 
! Отговори
Мара 2 преди 1 година
Путин загуби войната преди 6 месеца ама не смеят да му кажат че да не получи инфаркт. Ама накрая истината ще се разбере от всички. Даже и от руските ограничени мужици с 2 метра бради.
73
0
 
2
 
! Отговори
морски преди 1 година
Не само се изпраха много пари в строителния сектор, но и продължава...по стария начин. ДС командва, а мутрите са подставени лица.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак някой си приказва без връзка с реалността. Хората си искат да работят легално, на трудов договор.
71
0
 
4
 
! Отговори
Мадуро преди 1 година
Понеже частния сектор е удушен и смачкан от мафията в България и всеки гледа да иде на държавна работа където има "сигурност". Тоест мизерия и социализъм по Венецуелски.
70
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Нормално! При условие, че хората виждат, че с парите от данъците шепа търтеи забогатяват, а не се използват по предназначение нямат стимул.
69
3
 
0
 
! Отговори
Някой към Мара преди 1 година
Не се знае коя е и коя не е най-голяма. Доста в дълбок сън или разчитат друг да им върши работата. Гледайте реално и мислете с вашите мозъци без пропаганда. Колко нещо се изсипа в Украйна от цял свят най-модерното. Путин уж дефолт уж скапана армия...колко време мина от началото и кой колко загуби от цял свят като техника и колко от армиите са там физически. Когато се абстрахираш от пропаганда и пристрастия и видиш нещата реално до колкото можеш без да си във войната пиши пак....
68
1
 
2
 
! Отговори
Някой до Катя преди 1 година
Навън положението също не е розово.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът не я толерира толерират я политиците и контр органи защото не може в една фирма да работят само хигиенисти и работещите си траят не защото им харесва а защото ги е страх да не си изгубят работата
66
1
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Колко пари се изпраха в строителния сектор ви е бедна фантазията доста години назад и сменяне от фирма на фирма то страшно беше. А колко пари не се платиха в София на работници е друг въпрос......