Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана

Кои са геополитическите грешки на американските президенти?
16 сеп 2023 11:21, Александър Попов
355
Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Дълго чаканото настъпление на украинската армия спрямо руските позиции в Източна Украйна беше твърде митологизирано. Сякаш Украйна е някакъв богатир, който трябва с лекота да отхвърли руската окупационна зона, която има много добри линии на отбрана, създадени в продължение на месеци. Фронтовата линия се простира на повече от 1000 километра. Подобно настъпление никога във военната история не е водило до главозамайващи успехи за броени седмици. Истината обаче е, че на Запад нарастват гласовете против оказването на масирана помощ на Украйна", заяви пред БНР политологът Огнян Минчев.

Според него причината за тези гласове санкциите срещу Русия, които не дават толкова еднозначни резултати, и тяхното негативно отношение за европейските страни. От друга страна в САЩ нарастват гласовете на изолационистката десница, отбеляза той.

Огнян Минчев акцентира върху геополитическите грешки на американските президенти от началото на 21 век.

"Буш затъна в Ирак и отвори много широки геополитически пространства за завръщане на Русия и излизане на Китай на международната сцена. Обама подари на Путин reset - желание за добри отношения без предварителни условия, а Кремъл много обича подобно подобряване на отношенията. Достигаме до Тръмп, който промени радикално концепцията за международното присъствие на Америка и постави твърда дата за изтегляне на американските войски от Афганистан, пак безусловно. Байдън спази тази дата. Всичко това в своята цялост ни води към извода, че през последните 20 години вместо да имаме засилване на ролята на САЩ, имаме процес на оттегляне на САЩ от техните международни позиции, вследствие от тези грешки или поредица от гафове."

Минчев очерта опасността от изтласкване на САЩ от Европа "в царевичака", както по думите му се изразяват в Кремъл.

"Ако спре помощта за Украйна, това ще означава разширяване на агресията на Русия спрямо Източна Европа като цяло."

От друга страна, ако неограничените въоръжени доставки за Украйна преминат определени граници, това ще доведе до много по-бурен водовъртеж на този конфликт, коментира Огнян Минчев. Това според него ще доведе до по-бързо падане на бариерите между Русия и Китай и този фактор играе възпираща роля.

Настоящото правителство у нас е направило много радикален завой по отношение на войната в Украйна, но България трябва да направи много други неща, за да защити своя национален интерес и да преосмисли своята роля в Източна Европа, заяви още Огнян Минчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руснята губи и грухти
277
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
282...Правиш опити да мислиш...Ако си настоятелен ,може и след някоя година да навлезеш в материята.Обаче без коментари.Начинаещ си .Първо гледай и се учи ...има време.
276
5
 
27
 
! Отговори
Жжээф преди 1 година
Само едно не мога да разбера, как може да има толкова @диоти в БГ. Всички казват как така наречената контра офанзива е пълен провал, но драскачите по-долу не спират да бълнуват как усраинците били млатели руснаците. Аман от ***.
275
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 82-ОМБР 265 - в Ирак срещу иракските танкове работеше главно авиация. Резултата беше предизвестен.
274
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 82-ОМБР 278 - 500 кв. км е площта на София, разпределена по фронт с дължина 1000 км прави по няколко крачки напред за сметка на огромни жертви. Доста крива ми се струва сметката.
273
17
 
3
 
! Отговори
гиркин преди 1 година
Най малкото контраофанзивата достигна поне една от стратегическите си ЦЕЛИ ...хванаха Главния а и Едитствен ЖП път снабдяваш московитите на Юг Под огневи контрол на почти цялото трасе ...Вземат ли и Тукмак ще го прережат и физически а от там.до морето са 40 км гола степ ...
272
17
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 година
Дори да се провали к.офанзивата(това може да кажем едва след нейния край),това не значи,че Русия печели,нито войната,нито битката,напротив това лято вторите по...,загубиха до днес 19 населени места и близо 500кв.км. Не е много,ако Украйна воюваше с Беларус,но срещу втората по...си е разгром!
271
17
 
4
 
! Отговори
гиркин преди 1 година
ссср е дялал 50 години мини и московските zoмбита са се заровили като картофи около тях Трябва си време Артилерията и Касетките да ги изровят или заровят хм ами се тая дето паднат парчетата им паднат и в двата случея руснята обогатява чернозема
270
12
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 година
Е понеже,нали блатните са доказани безспорни моралисти,нещо повече,тях без двусмислие може да наречем"спасители на света"! Всеки който не им угоди е и/или неприятел или нацист!
269
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем нормално си върви офанзивата Артилерия и Касети смилат руснята на салата . Никой не очаква за ден до москва на втория до владивосток Но ВСУ и до там ще стигнат ако трябва
268
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците си знаят работата спукват медведа от бой
267
6
 
16
 
! Отговори
С две думи: преди 1 година
КОНТРАОФАНЗИВАТА СЕ ПРОВАЛИ, това е равносметката след 6 месеца кървави сражения и милиарди долари, похарчени за оръжия и боеприпаси, които изгоряха безсмислено на бойните полета. След 2 седмици започват есенните дъждове и големите сражения приключват до следващото лято. Само че тогава Зеленски вече няма да е президент на Украйна, господарите от САЩ казаха, че искат избори в Украйна през пролетта на 2024 година.
266
1
 
2
 
! Отговори
хахаххаахахха преди 1 година
брадатите дадоха фира.
265
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 82-ОМБР Спирай дрогата, млади момко!
264
0
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 1 година
Гроздето е кисело, а?
263
1
 
11
 
! Отговори
света се събужда преди 1 година
Света се събужда и истината излизс на яве: https://youtube дот com/shorts/_Xr8R2rjx5g?si=r6OqW_al4Nk9idRv
262
12
 
4
 
! Отговори
ВСУ СА ПРЕД ДОНЕЦК преди 1 година
И млатят руснаците....или не е вярно
261
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на журналиста з тази статия! Има надежда за журналистиката!
260
23
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 година
31 бр. Айбраимс получава Украйна този месец(19 от началото на "специалната"). За сравнение Кувейт получава 300 бр. от същия образец. Резултата с танковите бригади на Садам го знаем всички(руските Т-72 гърмят,като пуканки в микровълнова. Загубените А1М1 са равни точно на 0.
259
2
 
25
 
! Отговори
Укропитек Салдат преди 1 година
Есента идва и разни Льопарди и Брдалита ще бъдат зазимени в хангарите щото са скъпа стока и да не се цапат с кал че им се понижава бойната ефективност. За Патрьотите Зелето е поръчал чадърчета от НАТО по 300 хил долара бройката че ако раждясат ще започнат много лошо да скърцат ... само укро салдатите ще са на бойна нога и по цял ден ще клечат в храстите до нивите на поредното селце и ще ядат сух хляб с пестициди и пият водичка от близката локва .... Слава на Ууууууу... крайна.