Слави за протеста: Миньорите и енергетиците са прави, моралът е на тяхна страна

Сегашният кабинет нагло пренасочи милиарди евро от ПВУ към собствените си фирми
1 окт 2023 18:58, Анисия Иванова
238
Слави за протеста: Миньорите и енергетиците са прави, моралът е на тяхна страна
Снимка: БГНЕС

Трети ден енергетици и миньори блокират пътищата в страната. Трети ден властта се гърчи пред тях. Трети ден управляващите се крият като мишоци. Веднага искам дебело да подчертая – миньорите и енергетиците са абсолютно прави. Истината е на тяхна страна. Правото е на тяхна страна. Моралът е на тяхна страна. Днес човекът, изпълняващ проформа функцията на министър-председател - Николай Денков, като едно мишленце изцърка с тъничко гласче – “Нека не политизираме протеста”. Напротив. Нека политизираме протеста. Защо? Защото именно некадърни политици докараха хората до безизходица. Ето ви причинно-следствените връзки, написа във фейсбук Слави Трифонов.

Първо: Асен Василев в първия кабинет на четворната коалиция, в която участвахме и ние, реши да наложи такива екологични изисквания, които неминуемо щяха да доведат до спирането на въглищните централи. Представителите на ИТН бяха против. Министерство на енергетиката беше против. Има официални документи по темата. Но Асен Василев, еднолично, не се съобрази с това и изпрати в Европа така нареченото ПВУ (План за възстановяваве и устойчивост) с ужасяващи условия за целия сектор. После лъга, че не го е направил, но сега истината лъсна.

Второ: Сегашният кабинет на ПП-ДБ най-нагло реши да пренасочи милиард и 700 милиона евро, повтарям евро от същото това ПВУ, към собствените си кръгове от фирми. Вижте за каква наглост става въпрос. Едната фирма да получи 180 милиона евро. 180 милиона евро са 360 милиона лева! Другата пък да вземе 450 милиона евро или 900 милиона лева!

Още по темата

Трето: Въпреки протестите, кабинетът Денков изпрати към партньорите ни в Европейския съюз именно този план за затваряне на въглищните централи. За какво? За пари.

Така че, въпросът е не просто политически, а ужасно, безапелационно политически. Защото 45 хиляди човека ще останат на улицата. Сега ги лъжат, че щели да им дават до 36 заплати. “До”! Тоест може и две-три. А и откъде тези пари? Няма ги в бюджета. Тепърва щели да мислят. Лъжат, няма да затварят централите. А как ще работят като трябва за няколко години да намалят емисиите от производството с 40% процента? Затварянето обрича регионите на цяла Стара Загора, Перник и Бобовдол на глад и безработица. Още ли не е политически въпросът, пита Трифонов.

1 милиард и 700 милиона евро, ако бяха насочени към очистване на производствения процес и имаше достатъчно дълъг срок, например до 2038 година, хората нямаше да бъдат заплашени от изхвърляне. Но не. Тези пари трябва да бъдат откраднати от фирмите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. А хората… Майната им на хората…

Само че, когато човек няма какво да губи, той става безстрашен.

Затова хората, които окупират магистралите са си в правото. И имат моята и на моите колеги безапелационна подкрепа.

Оставка на този вреден и крадлив кабинет, заявява още Трифонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 11 месеца
Куку-бенда да направи...сандвичи за енергетиците,блокирали Хаинбоаз и да им ги занесе. От приказки...файда няма,трябват...действия.
15
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако някой не ми гарантира, че до 2064 година ще взимам минимум сегашната си заплата ще блокирам магистрала Хемус.
14
5
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
Този се чуди по какво да се изкаже ,за да не го забравим
13
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бойко и Пеевски да си приберат Шоуто на миньорите.Това е тяхно дело. Слави се прави че не знае.
12
2
 
14
 
! Отговори
до 14 преди 11 месеца
а не забравяй, Кики ***, подписа и бебета в българия да се ваксинират с тоя бълвоч!
11
11
 
13
 
! Отговори
Тоз Сменик преди 11 месеца
Брюксел и Морал - те за Милиардите си НаДупчиха Населението със СмъртоНосна Ваксина - в Западна Европа толко Хора ОтГоре на Нормалното, т.е. ДоПълнителна Смъртност не е Имало от Времето на ВСВ война! И се Чудят - Защо и се правят на Ударени, във ВеликоБритания по 50 000 на месец Умират Отгоре - сега на 20 даже имат Дискусия насрочена в Парламента им, защото Млади и Здрави Хора Тупват и ВнеЗапно Умират - ами на всички Мислещи - им е Ясно - Защо!
10
4
 
8
 
! Отговори
Гербер преди 11 месеца
До 7. И ти ли си от тези, които дишат единствено благодарение на омразата си към Борисов? А преди "тиквата" що никой не направи нищо, та само него споменаваш?
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Плешо просто е искал да влезе в парламента да дрънка и да се прави на петриот,да му върви телевизииката.Той е винаги на страната на това което мисли че ще му донесе допълнително гласове.Никога няма непопулярно мнение
8
18
 
19
 
! Отговори
Изнервен преди 11 месеца
И за кое са прави бе, чалга популист? Че държавата иска да направи една полезна и модерна реформа, а ганььовците мрънкат и се дръвчат.
7
7
 
7
 
! Отговори
Славуне искаме песен преди 11 месеца
за миньорите, черна, ***, потна, каквато само ти и сценаристите ти могат да сътворят
6
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е първата реформа в България от падането на комунистическия режим .Никога нищо друго не е пипнато .Нито образование ,нито здравеопазване нито нищо .Тиквата клекна за абсолютно всичко и не реформира нищо .
5
5
 
23
 
! Отговори
И кой говори преди 11 месеца
За морал, моля ви ?! Същият, който беше сред редакторите на атомното Ку-ку, като се подигра с професионализма на всеки български енергетик и подлуди цял народ!!! После пък се задъхваше да обяснява как реакторите в Козлодуй били безопасни и не трябва да се затварят! Все още има хора с добра памет и живи да помнят!
4
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Слафчо, лкакво разбираш ти от енергетика бе... цял живот си бил музикант и шоумен (по-народному клоун)
3
16
 
17
 
! Отговори
Bai Dun преди 11 месеца
Оставка на продажниците от сглобката !!!
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Моралиста,отивай да им изнесеш един концерт.
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Моралът е на тяхна страна, ама парите са в отсрещната страна.