Добър улов на лефер във Варна - една от най-вкусните и най-скъпи риби

Един есенен риболов никога не си прилича с друг
22 окт 2023 22:05, Нели Христова
35
Добър улов на лефер във Варна -  една от най-вкусните и най-скъпи риби
Снимка: БГНЕС

Започна есенният риболов. Варненските рибари се радват на добър улов от лефер. Това е една от най-вкусните и най-скъпи като цена черноморски риби. Изкупува се на 25-30 лева за килограм и се продава на борсата за 40-45 лева. Рибарите казват още, че в мрежите им има и много хамсия и зарган.

Очакват скоро да се увеличи и улова на чернокоп, който ще се продава на цени от 5 до 15 лева.

Стефан Стефанов е рибар повече от 25 години.Той разказва, че рибарлъка не е за всеки, рибата не влиза във всяка мрежа и не кълве на всяка въдица. Всичко в рибарството е свързано с упорит труд и опит, но е нужна и немалка доза късмет.

„В морета има изобилие от лефер. Хубав и като количество и като размер. Проблемът е че това е хищна риба, бърза, изключително бърза риба. Ако днес е на петия метър, утре е на петнайстия, в други ден на осемнайстия.Търсим я и в брега и на дълбокото.Толкова е бърза,че ако сега е тук, след два часа е в Бяла или в Обзор“ , каза рибарят.

Според рибарите един есенен риболов никога не си прилича с друг.

"Преди три години беше годината на чернокопа. Даже вестниците писаха, варненци вместо трушии, запечатват чернокоп в буркани, но всяка година е различно“, каза Стефанов.

Да си рибар днес е не само поминък, но и предизикателство. Дните са дълги, работата никога не спира, а „дъх солен в косите“ не е само куплет от песен.

„Рибарлъка е много тежък изнурителен труд.Ранно ставане, вълна, студ или слънце. Ние сме като парашутистите -стефираш си мрежите, за да можеш на другия ден, като ги пускаш , сами да текат“, каза рибарят.

А в края на дългия работен ден, рибарите с усмивка и леко намигване признават, че независимо от това какво се е хванало в мрежите, най-хубавата риба си остава продадената.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Рибар преди 11 месеца
Много добра статия.
9
1
 
0
 
! Отговори
Рибар преди 11 месеца
Много добра статия.
8
0
 
6
 
! Отговори
Yerevan преди 1 година
Добре де братя не се кълнете тука грозно е. Нека да ви кажа - новината е глупост, лефера е вече долу към Царево и Приморско, на 20лв е бил ония ден паднал та който иска да отиде сутрин рано на кея. Лично аз съм рибар но се чудя дали Каховка и тукашните наводнения наистина не са се отразили на рибата?! Някой запознат да каже нормално информирано. А за сьомгата е ясно, наистина е истинска отрова и не я яжте. Тук говорим за дива риба все пак. Та моля за мнение, компетентно. Благодаря
7
10
 
4
 
! Отговори
Издънкова преди 1 година
Като знам какво е изяла тази риба от скъпите ни туристи през лятото,,,,Не Благодаря!!!Цената!!! пари да ми даваш няма да ям тази вмирисана риба
6
6
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Вярно е. За мен това е най-вкусната риба която съм ял някога, а съм ял доста риба, защото обичам. Заедно с шарана. Знам, че всички мразят шарана - костелив бил, миришел, мен пък ме кефи много. Даже преди няколко дена си направих пълнен шаран. Стана убиец вкусен. Но никога няма да забравя за онзи лефер, който ядох един обяд в стария Несебър в едно малко семейно ресторантче. Най-вкусната риба, която съм ял някога. Скъпа беше, но си заслужаваше всеки лев.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-хубавата риба е тази дето си я хвана и ми мърда в ръцете.Това е прясна риба!
4
3
 
16
 
! Отговори
Евро преди 1 година
Едно време рибата е била храна за най-бедните.Щом сега не можем да си я позволим,какви сме?И всичко това,при положение,че е от нашето море!Цените в евро,заплатите в шума.Евроценности и съюзници не ядем,но те ни погълнаха без дори да се усетим.
3
7
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
А ти си купувай украинишен зърно и мутирай в няколко направления...
2
3
 
6
 
! Отговори
Варна преди 1 година
Ве злета, гледайте само как ще ви ям лефера за 45лв. Чи то по добре октоподи да си купувам!? На същата цена, но по-вкусни!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за какво е тази статия?.?За да ни продават тази риба за 100 лв. ли????