Асен Василев: Ако не се справя с Бюджет 2024, директно си отивам

Разговорите с партньорите са довели до определени компромиси, призна той
Обновена: 19 ное 2023 20:39 | 19 ное 2023 20:39, Анисия Иванова
188
Асен Василев: Ако не се справя с Бюджет 2024, директно си отивам
Снимка: БГНЕС

„Ако не се справя с Бюджет 2024, директно си отивам.“ Това заяви  финансовият министър Асен Василев в предаването „120 минути“ по bTV.

Разговорите с партньорите за бюджета са довели до определени компромиси, обяви той.

Партньорите на ПП-ДБ от партия ГЕРБ са изразили притеснение, че приходната част е била леко завишена и затова се е наложила корекция на сметките в последния момент, каза финансовият министър.

„Ако нямаме салдо 3% тази година и не постигнем салдо 3% догодина, това означава една основните заявки на кабинета за еврозоната да бъде провалена. Такова нещо ако се случи - аз директно си отивам, но аз лично не вярвам, че ще се случи.  Работи много усилено, за да не се случи“, каза Василев.  

Василев коментира и премахването на дерогацията за „Лукойл“, което също доведе до напрежение сред партиите, подкрепящи кабинета - ГЕРБ и ДПС.

„Основната роля на държавата трябва да бъде да премахне монопола на рафинерията „Лукойл“ на българския пазар“, смята той.

Василев очерта и какво следва.

„Има две цели на дерогацията - да не отиват парите при Путин и да не се увеличат цените, затова трябваше да е плавно. Намери се решение за двете цели. На първи януари - максимално кратък срок да се ограничи износа за трети страни, и на първи март вече да се спре и ползването на руски петрол за вътрешния пазар“, добави финансовият министър.

Асен Василев потвърди, че има информация, че „Лукойл“ се продава и тя циркулира и сред парламентарните групи.

„Държавата не участва в продажбата. Цената се определя от възможностите за бъдещите печалби. Дерогацията така или иначе си отива и новият собственик трябва да си осигури неруски нефт“, коментира още той.

Очаквам ръст на приходите за догодина с 22%, обобщи Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То и колаиция с ГЕРБ нямаше да има ама ... има.
29
4
 
9
 
! Отговори
проверихте ли преди 9 месеца
Така ка ровите у дупката " Лукойл " да не изскочи нещо друго , а не Путин ?
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наишете статия за най- великият тенисист за всички времена- Новак Джокович. Преди малко спечели турнира на най-добрите 8 в света за рекорден 8ми път. 98-мааа титла! НАЙ-ВЕЛИКИЯ!
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
директно си отивам... към САЩ с накраденото и бонуса!
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този плаши ли ни ? Хахахахахахаха
25
2
 
1
 
! Отговори
а путин кво мисли преди 9 месеца
Амебите много му одат на тоя . Много ми е интересен с тия дето ги кроят на Путин , а Путин седи в ступор докато тия го гласят , ама дали е така кой ще ми каже .
24
1
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
Браво бе..този ако лАже и за бюджета както лАже,че парите от Лукойл отиват при Путин ..то може ли да му се вярва.Защо Лукойл не го затварят от Брюксел,защото имат нужда от него и те получават техните продкти,а акционерите са американци..ей ама лАже като стар българрин))
23
4
 
19
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 месеца
Гледах интервюто и слушах Асенчо внимателно и мога да кажа, че този човек е зле прикрит лъжец. Той излъга за състоянието на банковата ни система, която по думите му е свръх капитализирана от една страна, а от друга той продава облигации на чуждите банки при лихви над 5% вместо да ги продаде на уж свръхликвидните родни банки на 3% и така товари бюджета със стотици милиони ненужни плащания за лихви. Да не говорим че той въобще не може да обясни спада от приходите от ДДС за тази година.
22
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво......мъжка приказка....
21
4
 
16
 
! Отговори
Долу парламента преди 9 месеца
Ходи си от сега, че и без това държатава е в пълен колапс, че още една година направо ще е последния пирон в ковчега. Асенчо, бая открадна, уреди си и внуците, време е съвеста ти да проговори и да помислиш и за нашите деца. Ако не го направиш, ти пожелавам всичко най-гадно в този свят!
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доходите растат и купуваме все по малко все повече заприличваме на големия брат с 4 хиляди долара месечно живееш като скот в боксониера под наем за 1500 в най мизерния квартал с голяма престъпност , ток вода отделно переш се в обществена пералня срещу петарка
19
3
 
6
 
! Отговори
за отиването преди 9 месеца
А ега , ама надали .
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С цялостното си поведение досега напомня изключително на организатор на финансова пирамида, в никакъв случай не на министър.
17
2
 
10
 
! Отговори
Това преди 9 месеца
Са ти последните сто метра
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само виж този път дали ще може да вземеш някакъв сорс да идеш да го продадеш на китайците като си тръгваш, щото така като гледам май няма.
15
1
 
6
 
! Отговори
Таа преди 9 месеца
Па пьтувай то плешива мас тия последни 100метрс
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аре чао, аз вече данъци не смятам да плащам, аз съм най-честния програмист 20 години съм на максимални осигуровки и пак ме сурваката, баста ***!
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кокорчо, направо си тръгвай още от сега. Няма какво да чакаш. Пълен провал си. Провал си само с това културистче в НАП дето щяло да бори корупцията.
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Директно трябва да отидеш в затвора доживот заедно със простото Киро и мъжът ти Спецов.
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Асенчо очаквал ръст на приходите 22%. Поне вече знаем колко ще е инфлацията през 2024г

Спонсорирани публикации