Местният данък „сгради“ скача, оценката – на всеки две години

Без налог за жилищата с клас на енергопотребление „A“
Обновена: 24 ное 2023 16:25 | 24 ное 2023 16:05, Камелия Цветанова
274
Местният данък „сгради“ скача, оценката – на всеки две години
Снимка: БГНЕС

Данъчната оценка на имотите да се актуализира на всеки две години, реши парламентът като прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси.

Това означава и промяна на данък сгради, тъй като той се определя именно на база данъчна оценка на имота.

Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години, както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, са сред одобрените изменения и допълнения.

Предвижда се още размерът на данъка върху недвижимите имоти да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона.

Поправките в закона предвиждат още сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификати, издадени по реда на Закона за енергийната ефективност с клас на енергопотребление "A", ще се освобождават от данък за срок 6 години, считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата. Това решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси
За сгради, сертифицирани като такива с близко до нулево потребление на енергия, срокът е 10 години.
Сградите, получили сертификати с клас на енергопотребление "В", "C" и "D" по реда на Закона за енергийната ефективност, за които не е упражнено правото на освобождаване от данък върху недвижимите имоти.

Освен това заведенията с оборот до 100 000 лева на година ще плащат патентен данък, който остават в общините.

Данъкът, с който депутатите обложиха с поправки в Закона за данъка върху доходите на физическите лица, гъбарите и събирачите да диви плодове, също ще остава в общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нещо не мога да разбера-когато една сграда е изолирана за да се запази температурата вътре и за да е верен коефициентът на енергоспестяване то в нея не би трябвало да се отварят прозорци и врати трябва да стои затворена херметично. И да не работи нито климатик нито асансьор.Ако живеят стотици или хиляди жители в нея и отварят прозорци то тогава коефициентът отива по дяволите. От друга страна не могат да не отварят прозорци защото след 10 часа кислородът ще е на привършване. Поредната измама...
16
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как точно ми е помогнала общината да си взема жилище ? Има ли тротоар , пешеходна зона , велоалея , осветление , контейнери за смет и тн .Значи за да вдигат данъците , първо трябва да подобрят услугите и тогава . Колкото до цените на самите имоти , да му мислят ипокерите бих казал , закачиха ги за 20 годишни ипотеки и сега като се сринат цените , ще им остане само връщането .Див капитализъм , какво да се прави ,банкерите ще правят пари , а нашенеца ще връща !
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама и за ромите ли, ха-ха-ха...
14
3
 
39
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Честит ви Кокорчовден!!! Другият път пак изберете ППДБ-ЛГБТ-ДС-БКП.
13
4
 
40
 
! Отговори
Майора преди 9 месеца
Срам и позор за решението за данъците от НС! На обикновеният човек ще му актуализират ли заплати и пенсии и това ще надвиши ли инфлацията? С когато се либеризират и цените на тока и други такива ? Вие ли ще плащате това увеличение , слезте малко долу и кажете как с 580 лв мимимална пенсия и 933 лв минимална заплата човек ще си плаща данъци , лекарства , йрана и да живее! Останете 1 месец на такива стойностии да видим дали ще оцелеете!
12
4
 
16
 
! Отговори
Ресторантьор преди 9 месеца
Е няма как иначе. Не може ресторантьорският бранш само да страда. Нормално е на другите да се вдигнат данъците, а ДДсто ни да остане 9%. Няма откъде да намери държавата пари иначе.
11
1
 
45
 
! Отговори
1234 преди 9 месеца
Нещастници, срещу тези пари какво получаваме? Едно нищо! Липса на тротоари, дупки, кал и ***!
10
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С такива новини съвсем срутиха заспалия имотен пазар .Сега има два варианта , или имотите ще станат много скъпи заради данъците и невъзможни за покупка , или цените ще се сринат , пак заради данъците .Според мен ще е второто , защото през всичките тези години който купил -купил и няма да участва в пазара .Очаквам 500 евро на квадрат , да не кажа и по ниска цена , има над 40 % празни жилища .
9
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ококорения дебелак няма пари за бюджета си. Голям некадърник е. Не си спомням да сме имали по невеж министър на финансите
8
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И тука се разсмърдя на руски бот ферми, аман от рубладжии.
7
45
 
19
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Данък сгради е смешно символичен, крайно време е да се вдигне.
6
13
 
5
 
! Отговори
R преди 9 месеца
Юхуууу. Супер. Само така
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен1 Според мен няма да се дочака до избори, преди това ще е!!!!!
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как е възможно една сграда да няма потребление на енергия и в нея да живеят хора? Тия хора некви клошари ли са ,не се ли къпят? Не си ли светят? И след като потребява енергия то тая енергия нали се заплаща ?
3
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тъкмо се канех да взема един в Люлин изгодно за 150 000 евро и ипотека за 30 години , но сега направо ме отказаха
2
9
 
48
 
! Отговори
Кико преди 9 месеца
Тази хора ептен изплискаха легена!!!!! Тези от ПП ще ги свалят с преврат 100%!!!!!!
1
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нещо започнаха нещата да загрубяват...да не забравят управляващите че ще дойдат избори...