ГЕРБ води с 4% на ПП-ДБ, желаещите да гласуват са все по-малко

Всеки четвърти не вярва да се стигне до предсрочни избори
138
ГЕРБ води с 4% на ПП-ДБ, желаещите да гласуват са все по-малко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Електоралните предпочитания на твърдо решилите да гласуват показват лека преднина за ГЕРБ (21.9%) пред ПП-ДБ (17.8%), Възраждане (12.2%), ДПС (10.8%), БСП (9.6%), ИТН (4.9%). Това сочат данните от национално представително проучване, проведено от Алфа Рисърч в периода 22 – 30 ноември 2023 г. И финансирано със собствени средства на социологическата агенция.

Всеки четвърти анкетиран обаче не е сигурен, че до едни евентуални избори ще повтори сегашния си вот. Това потвърждава тенденцията от местните избори за ерозия дори на твърдите ядра, която по всяка вероятност ще се задълбочава.

Проучването отчита, че все повече намалява делът на желаещите да гласуват на евентуални избори (до 36%) и респективно, спада подкрепата за всички основни партии.

При този финал на годината, за 2024г. остава предизвикателството не само България да запази основната посока на своето развитие, а партиите – демократичните механизми на влияние върху избирателите, но и институциите да покажат способност за ефективно управление и постигане на резултати, което е най-големият им настоящ дефицит.

*****
Настоящото изследване е проведено в периода 22 – 30 ноември 2023 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
9
 
! Отговори
До Емигрант преди 8 месеца
И аз съм емигрантка дето ти пиша тези неща затова не мога да протестирам в България. Но си прав, българите защо не протестират а се примиряват с унищожаването си незнамедни излезнат на протест, платят им да спрат протеста и това е..другите ги мързи!
103
11
 
10
 
! Отговори
До 111 преди 8 месеца
Какво ВЪЗРАЖДАНЕ бе гоvеdо ? Ти още по-голям иdioт можеш ли да бъдеш ?
102
3
 
8
 
! Отговори
Емигрант преди 8 месеца
До 110 "До емигрант" - ами тогава протестирайте срещи тези нечовешки правила в Конституцията ви, защо стоите пред компютрите и скимтите ? Къде по света го има това да не участва в избор на управление, в робовладелски СТРОЙ ли живуркате където се самоизбират робовладелците, а робите им ръкопляскат и само по домовете си реват ? Свободни сте, знаете ли това или НЕ ? Защо не са обедините и да загърбите партиите, те по-важни ли са от собствения ви живот ?
101
11
 
12
 
! Отговори
До 108 преди 8 месеца
Не всички партии са евроатлантически..има и алтернатива Възраждане..
100
1
 
12
 
! Отговори
До Емигрант преди 8 месеца
Ти не можеш да разбереш че по закон дори само 1% да гласуват ПАК ще изберат Правителство!Протест ще е само ако 0% гласуват ( а това е невъзможно, най малко Киро, Бойко и Пеевски ще отидат до урната). Закона не дефинира при колко процента минимална изборна активност са легитимни изборите..според мене при 30% трябва да ка НЕлегитимни но не е така виждаш..
99
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ГЕЙРБ имат около 3-4 % от народа. Главно шопи и софиянци са забогатели от прехода. Но и те имат нужда от армия и полиция която да пази имотите и парите им.
98
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е все едно да ти подредят една маса с 20 вида изпражнения и да ти кажат:"Избирай какво ще вечеряме" и гогато откажеш да избираш да ти кажат "Видя ли сега! Заради това, че не избра нищо, всички ще вечеряме изпражнение! Ти си виновен, защото отказа да избираш"..
97
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бай Тошо ви разглези онова поколение, за това за нищо не ставате и се кланяте на Кремъл като замаяни. Трябва да се кланяте единствено на Бай Тошо, защото той го направи въпреки Кремъл.
96
5
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 8 месеца
Вие не трябва да сте в ЕС, първо защото не знаете, че отказът от гласуване е демократичен и ефективен начин на протест срещу мафията и корупцията, второ се мислите, че сте единствените "умници" на тази планета и трето още не можете да разберете, че само проsтотията е основата на беднотията - "проsт народ, слаба държава" ! Ще си останете вечно най-бедни в ЕС от "знанията" които имате и "раздавате", но защо ли никой никъде не ви ги иска и взима ?
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 80% Трябва да се обединат в БКП както 1944 г. защото разделени са слаби.
94
2
 
4
 
! Отговори
Тулупа зя тези преди 8 месеца
4 нещастни процента се е бръкнал с 4 милиона-как ви се струва , ако бяха 10...., а?!!!!!
93
2
 
4
 
! Отговори
Това не са много преди 8 месеца
Като ке има предвид че само 20% гласуват..са достатъчни 4000 гласа ( две циг ански махали или един хеш код) да победи едната партия пред другата..
92
4
 
5
 
! Отговори
да преди 8 месеца
ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА!
91
2
 
3
 
! Отговори
Избирател преди 8 месеца
водят с 4 процента, надолу към дъното.
90
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хората се отказаха защоо демокрацията се оказа меннте и лъжа. При БКП беше в пъти по-добре живота. Сега само дигат цени а няма заплати и работа.
89
2
 
8
 
! Отговори
80% преди 8 месеца
От Българите които не гласуват са се предали и приели бедността и физическото си унищожение от Политическия така наречен Елит!
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тая мафия много пара има бре. Плаща на 80% от населението да не гласуват!!! Няма ли да им е по-изгодно да платят само на 50% да гласуват за тяхната партия? Или мафиотите не ги бива в математиката?
87
0
 
1
 
! Отговори
До 90 преди 8 месеца
Опита се да покажеш знания ли ? Говорих ти за държава не за столица !
86
1
 
3
 
! Отговори
Гласоподавател преди 8 месеца
И все по малко ще стават и същевременно остават
85
2
 
6
 
! Отговори
До Емигрант преди 8 месеца
По трудно се манипулират резултатите с Машини и Ала Бала когато повече реални хора гласуват!