Украйна дава зор на САЩ, иначе има "голяма опасност" да загуби войната

Конгресът на САЩ бави отпускането на спасителна помощ
251
Украйна дава зор на САЩ, иначе има "голяма опасност" да загуби войната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски каза днес, че забавянето на помощта от САЩ за Киев, която се обсъжда в Конгреса, би довело до "голяма опасност" Украйна да загуби войната, започната от Русия с инвазията през февруари миналата година, предаде Ройтерс.

Агенцията определя изявлението на Андрий Ермак като едно от най-откровените на високопоставен представител на украинските власти в контекста на витаещата несигурност около бъдещата спасителна помощ за Украйна от страна на САЩ и ЕС, като се има предвид, че не се вижда краят на бушуващия конфликт с Русия.

"Ако помощта, която сега се обсъжда в Конгреса, бъде просто отложена,... това предполага голямата опасност ние да останем в същата позиция, в която се намираме сега", каза Ермак на английски пред аудиторията си във Вашингтон. "И, разбира се, много голяма е вероятността да бъдем неспособни постоянно да отвоюваме територии, като съответно съществува голяма опасност да загубим войната", добави той.

Вчера представители на Белия дом казаха, че изтича времето и се изчерпват финансовите средства за подпомагане на Украйна.

Правителството на американския президент Джо Байдън поиска през октомври от Конгреса на САЩ близо 106 милиарда долара, за да финансира амбициозните военни планове на Украйна и Израел, както и за подсилване на сигурността по границата с Мексико. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, макар и с малко мнозинство, обаче отхвърлиха пакета от помощи. Представители на администрацията на Байдън все пак още се надяват, че основният пакет от средства ще бъде одобрен, отбелязва Ройтерс.

Ермак посочи, че спирането на пряката помощ от американския бюджет би било проблем.

"Естествено, без тази пряка подкрепа от (американския) бюджет ще бъде трудно да удържим... същите позиции, на които сме сега, както ще е трудно и за хората наистина да оцелеят... в условия на продължаване на войната", отбеляза началникът на президентската канцелария. "Ето защо е от изключително, жизненоважно значение тази помощ да бъде гласувана, и то колкото се може по-скоро", каза още началникът на канцеларията на украинския президент.

Ермак направи изявлението по време на второто си посещение във Вашингтон в рамките на броени седмици, отбелязва Ройтерс. Той каза, че ще настоява пред американския Конгрес и правителство да обърнат внимание на жизненоважното значение на одобрението им за новия пакет помощи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тея на кой свят живеят?Урките загубиха войната още преди година и половина,а тогава ги засипваха с "вълшебни" оръжия и пари почти всеки ден!Загубиха тактическата инициатива,загубиха надъханите нацистки батальони,загубиха и въздуха!Сега просто пращат нещастници да ги размажат на фронта,за да не спре паричният поток!Русите,от своя страна,вече действат като машина-размърда ли се нещо по линията-изпаряват го!
162
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Войната зацикли ни напред, ни назад! Това не устройва амбициите и на двете страни. Ако армиите се завърнат на първоначалните позиции от 24 февруари да започнат отначало, тогава Русия няма да има никакви, ама никакви шансове, без да са крие по дупките!
161
0
 
13
 
! Отговори
До187 преди 8 месеца
Вас така ли ви оправят на редичката в посолството на козяк.
160
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой вярваше че укрите ще бият руснаците, за да си върнат голяма част от заграбеното? Вярвайте в победата на героичният украински народ! Видяхме вече, че чудесата се случват!
159
1
 
24
 
! Отговори
има ли наивници преди 8 месеца
които още сънуват, че Украйна и нато печелят, това няма как да се случи и в най добрите им сънища, абсурд пълен та ако ще и още сто пакета санкции да приготвите и всичките пари които печатат да ги стоварят в Украйна пак няма да им се сбъднат мокрите сънища да прилапат богатствата на братска Русия.
158
0
 
3
 
! Отговори
Другата истина преди 8 месеца
до 185: Гледш и ми виждаш мура.......
157
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е Александър, а Олександър! Не е Българка, а българка!
156
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна е руска!!!
155
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аааа, ясно! Путин великан!
154
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 168 - да, ама по ръст /физически/ зеленясалият е с около 3 см по-нисък от Путин -
153
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И защо руснаците са изкривили украинските имена? А?
152
31
 
1
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Гледам коментарите и виждам, че има доста коментари от проруски *** и всякаква друга ***, която "разбира" от политиките на Русия и САЩ и забравя, че най-вече в момента умират невинни хора. Искам да видя как ще виете, когато същата съдба ви застигне и вас.
151
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пфффф дайте ми няколко милиона за няколко години без да ги връщам след това само ме изгонете да не съм вече "политик":) Сега ясно ли е защо се скачаше толкова като се пита защо се раздават толкова материални и парични помощи от тази бедна държава. Имаше хора дето заплашваха и обиждаха, явно свързани със Силите на Доброто. Къде е компенсацията ни от САЩ и ЕС. Защо деца и възрастни хора умират в мизерия и по съсипани болници, а за нас топ приоритет е още Украйна. Спасявахме света,като Супермен!
150
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тръмп диша във врата на финансирането и демократите умнокрасавци отлично знаят това! Вече се започва процесът на спиране на крановете и в Украйна треперят...Хубавото е, че такива мъпети на конци, като наш Тагаренко ще изхвърчат и финансирането на умнокрасивата пропаганда ще спре...Свеж полъх на "проглеждане" ще има и в Европа и фин. потоци за тази откровена простотия ще спрат!
149
2
 
23
 
! Отговори
българин преди 8 месеца
Укропитеците не осъзнаха ли,че още с нализането на руските воийски,са загубили войната?А,бре укрофашисти,от 40 млн. население преди войната,10 млн.са руснаци от трите /вече руски/области,от останалото 30 млн. укаци,10 млн избягаха.Е,кажете как 20 млн. държава ще победи 160 млн.руска държава.Но има изпилени мозъци,които си мислят,че е възможно.
148
2
 
15
 
! Отговори
Жададык преди 8 месеца
При тия успехи, които жънат укрите на фронта, подозирам, че тагаренко още ги съветва....Безплатно.
147
2
 
16
 
! Отговори
силно учудЕна преди 8 месеца
Добре де, Бандерия или ФАЩ воюва с Русия?!
146
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега Путин ще започне настъпление по оста Естония-Украйна и Европа ще бъде сгазена от злите империалисти и фашисти. В село Камчия се готви руски анклав. Навсякъде където има по 20 зли руснаци човекоядци ще бъде обявена руска република. Нали това повтаряха в несвяст драскачите и разбирателите. Ако обаче не се случи и си останат само в тези територии, за чия х.. най-бедната държава в ЕС е в топ 3 от финансовите помагачи на Украйна. Тия помощи вече унищожени/откраднати ли са
145
1
 
18
 
! Отговори
Хе Хе преди 8 месеца
Май под турско е било 100 пъти по добре отколкото при американското иго на Промяната.
144
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Окрайна, та окрайна,.. а българите кучета ги яли. Заради тях цените отиват нагоре, няма лекарства, ...