Производител продава марули по 80 стотинки, а на пазара ги намира за 1,60

За пореден път Елена се чувства ограбена от търговците
9 дек 2023 19:45, Нели Христова
110
Производител продава марули по 80 стотинки, а на пазара ги намира за 1,60
Снимка: БГНЕС

"Тази заран бях в 4,30 часа на борсата. Колата ми беше натоварена с 20 кашона марули собствено производство. Повече от 80 стотинки никой не искаше да ми даде за бройка, макар да са големи и да тежат над 600 грама. Примирих се. По-добре да ги продам, отколкото да ги върна. Прибрах се към 6 часа у дома и с дъщеря ми отидохме в Пловдив. И какво да видя – моите марули на един от пазарите се предлагаха по 1,60 лева бройката. Познах си ги по кашона и по начина на опаковане в найлона".

Това разказа производителката Елена Иванова от село Чалъкови. Но за пореден път се чувства ограбена от търговците.  Като нея са всички, които се занимават със зеленчукопроизводство.

"Имам две оранжерии – общо 5000 марули. Всяка коренче съм го отгледала от семка. 5000 пъти съм се навела и изправила, за да ги засадя в началото на октомври. И сега още толкова пъти се навеждам до земята, за да ги откъсна и да ги подредя. А търговците нито семена са купували, нито са садили, нито са давали пари за препарати, нито са поливали, нито са се навеждали и изправяли", огорчена е Иванова пред "24 часа".

Казва, че най-потърпевши са производители и крайни потребители. Според нея е редно, след като масово марулите се изкупуват в момента на 80 ст. бройката, на пазара да се продават неповече от лев, лев и двадесет.

"Никога няма да се оправим. Има договорка между търговците да не изкупуват за повече от тази цена, която те са си определили. Така е по борсите в Плодовитово и Първенец. Има обаче още по-нагли. Попитах ги, ако дойдат до село да ги вземат директно от двора, колко ще платят. Отговориха ми 40-45 стотинки за бройка. Представяте ли си", потресена е Елена.

Но какво се случило днес на пазара, когато извадила телефона, за да заснеме марулите си, които часове по-рано е продала?

"Търговката ми вдигна лют скандал. "Кой ви е разрешил да снимате? То така не може! Питали ли сте ме", викаше с все глас тя", разказа Иванова.

Тя се надявала да успее да си продаде стоката поне за левче. Тръгнала по борсите преди седмица. Само първия ден й изкупили 100 марули за лев, а останалите 100 – за 90 стотинки. От втория ден насетне търговците отсекли: 80 и нито стотинка нагоре!

В момента прясната салата от маруля е най-изгодна, защото хубав домат по-евтин от 4 лева няма, краставиците също са скъпи, показа репортерско проучване.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Аз съм виждала баби-купуват марули от Кауфланд на промоция. После ги продават, уж собствено производство от градината.
49
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези аграри кога най-после ще разберат, че производството е най-лесната част от целия бизнес, особено ако е субсидирано?
48
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е ти какво искаш, да ги продадеш на едро всичките за по 80ст. и да ги видиш на пазара за 40ст. ли? Ами транспорт, ами наем на сергията, ами заплата на продавача, ами данъци...? Накрая и търговецът трябва да има някоя стотинка печалба, че и той деца храни и колко става? Ами като изхвърлят половината, защото никой не купува марули посред зима? Продавай си ги сам на пазара като не си доволен!
47
6
 
3
 
! Отговори
това си е отровно!! преди 8 месеца
Само аз ли се чудя какви са тия марули през месец декември? Знам, че в оранжерии се гледат, ама това си е вмешателство в светлиния цикъл, отоплението и каквото се сетиш. Може да отгледаш нещо, ама ще има вкус на пластмаса. Не може почвата да се затопли и да си пусне коренчета растението. Другото е с хидро/аеропоника, ама то вече е брутална химия и без изобщо почва. Едни препарати само се впръскват. То и ананаси може да гледаш и да мрънкаш как от Аржентина ти подбиват ценатата на БГ "продукта".
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Демокрацията явно че не е за българите защото те по принцип за 1300 години едва последните 30 години имат демокрация. Първо са имали царе, след това султани, после руски господари, и това е нещо чуждо и криворазбрано тук. Демокрацията е само за цивилизовани държави като Гърция които познават тази система от хиляди години.
45
5
 
4
 
! Отговори
Ми продавай ги ти преди 8 месеца
за 1,6 - 2 лв.? Какъв ти е проблемът? Щом си разконспирирала мръсника? Ако можеш, затвори логистичната верига. Ако не мошеш и нямаш акъл за колкова - трай там...
44
2
 
3
 
! Отговори
Преживящи клиенти преди 8 месеца
Овцете обичат зелено, и 5лв да им искат, ще ги платят.
43
1
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 8 месеца
За това - купувайте си марулите от Мария. Ама за да си заслужава пътя 120км поне три щайги вземете.
42
4
 
3
 
! Отговори
Осман преди 8 месеца
Само османците бяхме вкарали тези конскоопашaти дивaци в правия път
41
7
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 8 месеца
Просто е - купува си бус (плаща първоначална инвестиция от няколко хиляди + поддръжка, данъци, прегледи, гуми, масло и пр. консумативи), товари ги, зарежда гориво, разнася ги по пазарите, плаща надник за шофьора, продавачи ... и тва е - продава колкото иска.
40
11
 
1
 
! Отговори
Картел,баце... преди 8 месеца
Така е демократично! И евроатлантическо! НЕма Шенген,нЕма евро стандарт,Интимната БКП коалиция е на власт!
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това се нарича модерна търговия, държавата ти прави реклама а ти набутваш потребителите с най-евтиния *** като - "сирене с повишено водно съдържание", "брашно тип 650 с повишено съдържание на пепел", ориз ама някакъв натрошен и това му слагаш 30% отгоре понеже държавата ти прави безплатна реклама, евала алабале, евала Кенефланд!
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оранжериините марули във веригите растат на нещо, като дунапрен!
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сигурно е щял да си купи, ако не беше ги познал!
36
12
 
8
 
! Отговори
Таня преди 8 месеца
И кое е странното? Като не ти харесва цената - не продаваш. Ако на мен не ми харесва - не купувам.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
8ни72
34
11
 
8
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 8 месеца
Пастьоризирано краве мляко 1 литър - 36 стотинки.
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На пазара няма марули! Това са салати!
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
марула взех за 69 стотинки тази седмица от лидл ...пише че е бг от оранжерия ( то е ясно )
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами ето ти идея за Васил Терзиев. Рязко разкарваш битака, и на негово място правиш огромен пазар за оригинална фермерска продукция от цяла България. Сергии на символични цени, паркинг с 500 места. Един два мотела на общината в близост. Ще избуши кочинатаа от печалби. Даже пазара може да е покрит и сградата е на известен архитект. Ще стане атракция.