ГМО монополистите натискат да влязат в Европа: Ще ядем ли чиста храна?

ЕП с важно гласуване днес, позицията на страната ни е "въздържал се"
11 дек 2023 13:30, Анисия Иванова
174
ГМО монополистите натискат да влязат в Европа: Ще ядем ли чиста храна?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Подкрепила ли е страната ни тайно отпадането на регламента за ГМО храните? Този въпрос поставят парламентарно представени партии. Днес се очаква важно гласуване в Съвета на министрите и в Комисията по земеделие на Европейския парламент.

Д-р Светла Николова от сдружение АГРОЛИНК, която е и представител на коалицията "За да остане природа в България", заяви в студиото на "България сутрин", че позицията на България беше "Да", но в петък премиерът обяви, че страната ни ще гласува с "въздържал се".

"Бях на заседанието на двете комисии в парламента, един депутат ни нарече "кресльовци". Ние сме земеделски производители, учени и експерти, които знаят какви могат да бъдат последиците от приемането на този регламент. Нашите аргументи са сериозно обосновани", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Николова добави, че българският закон за ГМО ограничава разпространението им в околната среда. По думите ѝ отглеждането на ГМО продукти в Европа не се е случило и това не се е харесало на голямото агрохимическо лоби, което чрез ЕК е решило да предложи нов регламент, в който се изключва предварителна оценка на риска на новите ГМО.

"Избраха нов термин: "нови геномни техники". Промяната на генома се прави чрез генното инженерство. Каквито и термини да използват, това си е ГМО. Най-притеснителното е, че се създава категория, която се освобождава от всякаква отговорност. Ще се възпрепятства създаването на сортове, които да бъдат адаптирани към климатичните промени", обясни д-р Николова.

Тя посочи, че някои от страните са категорично против новия регламент. Хората няма да знаят дали в хляба се съдържа ГМО пшеница, това е крайно неприемливо, настоя представителят на "За да остане природа в България".

Според д-р Николова ние нямаме нужда от по-високи добиви, а всички обещания, че ще се намалят пестициди, не са се реализирали.

"ГМО са свързани с патенти, за новите геномни техники има над 1600 патента от 4 мултинационални гиганта, които искат да контролират цялата верига. Ако това предложение за нов регламент бъде прието, няма да има никакъв контрол по цялата верига. Това ще ги направи монополисти. Настояването ни е лабораториите да докажат, че е безопасно и едва тогава да бъде допускано до пазара. Преди това е повече от рисковано", категорична е тя.

Следващото гласуване е на 14 януари, когато още се разглежда точката за околната среда.

"Днешното заседание е наистина решаващо. След това ще бъдат евродепутатите. Надяваме се България да бъде в тази група страни, които защитават своите интереси - икономически и на хората", завърши д-р Николова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ГМО е полезно защото не се разболява житото и прасето - това е генно инженерство :)))
16
2
 
18
 
! Отговори
ГМО правителство преди 8 месеца
Ние сме нов сорт. Американски.
15
2
 
26
 
! Отговори
Овце, спите ли? преди 8 месеца
Искат да ядем СКАКАЛЦИ, че да спасим планетата. Елита ще си яде пържоли, само вие овцете ще плащате данък въглероден отпечатък. Гответе се овце.. Още от 2025г.
14
9
 
0
 
! Отговори
IT преди 8 месеца
Разбира се, че ще ядеТЕ ГМО! Да не сме луди да ходим се цапаме с кал и кокоши ***! Ние си плащаме и ще ядем био храна, ГМО-то е за плебса дето го мързи да бачка! Да на пускането на ГМО на пазара, който не бачка да го яде, ние с *** ще си ядеме качествената храна, ще си цъкаме напред назад и ич не ни е!
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези са много опасни, чак американци и канадски фермери се страхуваха от тях, ще ревете много, ама много, ако ги допуснете в ЕС и страната, да не дава Господ да се настанят в ЕС, тогава ще го разберете по трудния начин, индийците памукопроизводители, дори се самоубиваха от отчаяние, в Латинска Америка частни фермери бяха съсипани и разболявани, а в Германия животновъди бяха съсипани от тях.
12
2
 
30
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Хубави или лоши, още 2020г руснаците приеха закон за тотална забрана за внос на ГМО. Отделно ако в Русия отглеждаш ГМО продукти се причислява към тероризъм. Да не говорим за затвор. Те така, хората си пазят земята и здравето, ни гласуваме с "въздържал се"
11
5
 
2
 
! Отговори
Бъдещето преди 8 месеца
Утре гмо храни, или липса на храна
10
3
 
20
 
! Отговори
А КАКВО ЩЕ ЯДЕТЕ..? преди 8 месеца
НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРОИЗВЕДЕТЕ 1 КГ ДОМАТИ.... ИЗБЯГАХТЕ СИ ОТ СЕЛАТА В ХАРВАРД - АРТИСТИ И ПОЛИТОЛОЗИ ДА СТАВАТЕ... ТОГАВА ЩЕ ЯДЕТЕ ГМО ГУЩЕРИ И СКАКАЛЦИ...
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Таз на снимката ли е ГМО :)))
8
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
До Мун сан до - коментирай когато ти избие третата гърда
7
2
 
21
 
! Отговори
:( преди 8 месеца
Явно не се държи на здравето, за това и преработената храна навлиза с позволението на Народните представители !!! Те с потоянното си увеличение на заплатите , не им е проблем да намерят скъпа храна, но ние които си траем и не правим проблеми, да му мислим !
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Квото кажат ЕС и САЩ, нямате думата!
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скоро за да откъснеш дива ягода в природата ще трябва да плащаш на монсанто данък авторски права....ще научите по трудния начин какво означава корупция
4
21
 
3
 
! Отговори
Мун сан до преди 8 месеца
По-добре гмо, отколкото некачествени храни
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едно време на село дядо и баба гледаха чисти плодове, зеленчуци и месо. Сега и земята вече отровиха.
2
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Чиста храна само ако си я отгледал в двора...... но с ГМО-тата и тогава не можеш да си сигурен
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не, няма да ядете. Защото в ес няма място за не гмо храна.