Намалява активността на жилищния пазар, но се отчита ръст на цените през 2023 г.

Данни за достъпността на жилищата в София на една от големите банки у нас възродиха опасенията за имотен балон
Обновена: 26 дек 2023 14:00 | 26 дек 2023 13:46, Екип на Investor.bg
58
Намалява активността на жилищния пазар, но се отчита ръст на цените през 2023 г.
Снимка: архив, БГНЕС

През 2023 г. жилищният пазар в България трайно отстъпи от достигнатите многогодишни върхове в активността през 2021 г. и първата половина на 2022 г. Сделките с имоти намаляват вече пет поредни тримесечия и на национално равнище през третото на тази година (последното, за което са публикувани данни от Агенцията по вписванията) достигнаха най-ниското си ниво от 2010 г. насам.

Спадът в търсенето е факт, който дори някои агенции за недвижими имоти признават. По данни на „Адрес“ през тази година за една нова оферта на пазара в София е имало един купувач, докато през 2021 г., когато сделките нараснаха значително, на един новоизлязъл продавач на пазара са се падали 2,4 купувачи. Други консултанти изтъкват факта, че сделките намаляват спрямо върхови нива в предишните две години и в големите градове като София, Варна и Бургас те все още са над нивата през предпандемичната 2019 г.

Въпреки намалялата активност от купувачите агенциите за недвижими имоти отчетоха умерен ръст на цените през тази година. По данни на Bulgarian Properties в София той се е забавил до малко под 6% на годишна база през третото тримесечие, а цените са останали почти без промяна в различните периоди на 2023 г. Така средната цена на жилищата към края на третото тримесечие е достигнала 1550 евро на кв. м по данните на компанията. От Националния статистически институт (НСИ) отчетоха ръст от 9,2% в цялата страна през третото тримесечие и със 7 на сто в София. България се озова на второ място сред най-бързо растящите жилищни пазари в ЕС през второто тримесечие, отстъпвайки само на Хърватия. В друга класация на консултантската компания Knight Frank страната ни беше поставена на шесто място сред 56 страни в света по най-бърз ръст на цените на жилищата.

Данни на Imoti.net сочат, че към ноември 2023 г. най-силен годишен ръст на цените на жилищата в София отбелязва кв. „Хладилника“ с 18% до 2091 евро на кв. м за двустайните апартаменти и 24 на сто до 2265 евро на кв. м за тристайните. Силни ръстове на цените има също в „Оборище“, „Кръстова вада“ и „Стрелбище“, а най-скъпи са жилищата в „Лозенец“ и „Изгрев“ – малко над 2900 евро на квадрат за двустайните жилища и над 3000 евро на кв. м за тристайните.

В Пловдив цени на жилищата под 1000 евро на кв. м има само в един от обхванатите 16 квартала, в централната част на града те надхвърлят 1600 евро на кв. м.

Във Варна цените са нараснали във всички 18 анализирани квартала, в 7 от които с двуцифрен темп. В най-търсените квартали в морската столица – „Гръцка махала“ и „Морска градина“ цените надхвърлят 2000 евро на кв. м.

В Бургас цени на жилищата под 1000 евро на кв. м има само в един от изследваните квартали – „Меден рудник“, в останалите те се движат между 1100 и 1600 евро на кв. м. Важно уточнение е, че данните отразяват само офертни цени, които може да претърпят изменения до реалното сключване на сделка. Брокери на недвижими имоти коментират, че в много случаи купувачите успяват да намалят началната продажна цена на имота и сделките се сключват след направен компромис от продавача.

„Интересът за разглеждане на имотни обяви значително се увеличи през втората половина на 2023 г.“, коментира Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net. В началото на годината тя отчита известно намаляване на интереса заради прогнозите за евентуално покачване на лихвите по ипотечните кредити и драстичен спад на цените на жилищата. Стойчева обобщава годината като по-спокойна и балансирана за жилищния пазар в сравнение с 2022 г., с по-висок брой сделки в сравнение с периода преди пандемията.

Целия материал четете на
Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хахахах наши уж е свободен пазар принципа на търсене и предлагане? Как расте цената на стока която и намалява търсенето? Това само тука го има хахаахха
51
1
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
Всички, които коментират че цените на имотите ще продължат да растат през 2024 са свързани със строителството. Истината е, че много строители са притеснени, че инат сгради на акт 15, с 50% непродадени апартаменти. В същото време хиляди нови апартаменти ще излязат на пазара през 2024, което неминуемо ще доведе до спад на цените. За срив не можем да говорим, но 15-20% спад в следващите 12-18 месеца е много вероятен. Затова в момента покупката на имот е изключително рискова инвестиция.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зареждам се с пуканки и гледам сеира като почнат да скачат от тераси и покриви брокери и инвеститори. Повече ми е жал за кварталните кучета, отколкото за тях!
49
1
 
5
 
! Отговори
... преди 4 месеца
като цяло при 3000 ево квадратния метър в софия в момента и това е продажната цена! Реално ти излиза 2.5 пъти повече! Не за друго ами като се обречеш на 30г заем и ако си теглил 200к евро то след 30 г ще върнеш не по малко от 450к евро! Така, че реалната цена на това жилише на тебе ще ти излезе към 6000 евро квадратния метър! Тава е положението!
48
0
 
0
 
! Отговори
В този форум има преди 4 месеца
много начетени и знаещи неграмотни! Не различават заем от ипотека! Продължавайте да ръсите съвети! Но това е пробладаващата част на обществото т.е. каймака на българската мисъл! Каква е останалата част от обществото? Отговора го оставям на вас!
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Валенсия на крайбрежната 42 000 евро за 109 квадрата , добре ли е ?
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Иванами тъппчоаз вместо да ти давам на теб 1900 лева наемне е ли по-добре да си ги харча парите и нищо да не правяточно като тебнищо сега ЕС ще ни прати криминални емигранти и новия кмет ще ти настани у вас срещу символичен наем, дето няма да плащати тогава ще разбереш колко си тъъъп
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ами да ви кажа безплатно всички ще имат апартаменти и няма да имат пари няма да имат наематели, защото няма кой да им плаща наеми нито пък да работи за капиталистите Те се опитват да задлъжнеят народа, за да може да им работи и те да богатеят и държат властта Засега им се получава. Умните не си харчат парите държат си парите и си пазят здравето и не работят на капиталистите и не се оставят да бъдат експлоатирани
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами, то на всяко българче му се пада са наследи по 5-10 апартаминта и да живее, като рентиер. Но пък се раждат само индианци, а те прудпочитат в мaaлата и апартаментите ще стоят празни!
43
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Доходите растат със средно 20 процента годишно, само слабите играчи продадоха миналата година, тепърва цените ще растат а в момента в който влезнем в Шенген и Еврозона ще се изстрелят в космоса.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еее бабета време ви е да си продавате имотите и да си изживеете пенсията с круизи, за какво да ги оставяте на търтеи!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 38: Тоя па! Ами щом аз имам, аз си определям правилата бе! Мухахахах!!!
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То цените растат,ама не се купува на тях а поне с 10% по-ниско.Ще има задържане поне до пролетта.
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лъжеца, който твърди, че квадрата във Виена бил 8000 евро, сигурно е гледал двореца на Хабсбургите. Наем на голям двустаен в модерния квартал Нойбау (Нещо като Лозенец) е 1300 евро, а цената му е 295000 евро към наччалото на 2023 година, а сега сигурно е по-малко защото пазара в Австрия е в криза, особено в последните 2-3 месеца след фалита на най-голямата им строителна компания. За 295000 евро има 3-стайни апартаменти в Дървеница, какво да говорим?!
38
2
 
11
 
! Отговори
аз преди 4 месеца
Въпросът. Колко още ще издържат нашите банки да не дигат лихвите по ипотечните? От това зависи, кога ще рухне пазара. По-цял свят си ги дигнаха с 5 процента и нагоре вече. Тука паднаха. Тази неадекватност, подсказва турбулентност като дойде време да се плаща сметката. За някои това е добро. За други лошо. Лошото е за тия с хапартаментчетата, дето чакат от чучура мед да тече.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Балонът се надува, надувайте момчета, да стане на парчета!
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България не е нормална държава! Цените тук НИКОГА не падат. Може да остане само 1 баба и 1 младеж. Бабата да има 200 000 апартамента, младежа да има пари 100к евро. Бабата НИКОГА няма да свали цената на нито един от апартаманетите под 295к евро щото тъй! Няма търсене, цените растат! Това ако не е безумна страна не знам какво е!
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Твърде много се превъзнася закона за търсенето и предлагането, а той на практика не действа. За да действа трябва да има възможност за неограничено предлагане и неограничено търсене, а такова няма. Цените винаги се определят от Закона за максималната печалба и затова цените се вдигат най-много при силен спад на платежоспособното търсене.
34
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нискочелото население, много им се иска цените на жилищата в София, да са като в тяхното село Горно Нанадолнище и не могат да разберат защо цените в София гонят цените в големите градове в Европа. За нискочелите е неразбираемо защо се сравняват цените е София с тези във Виена, а не с цените в тяхното село.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БНБ не вдига лихвите, нито сваля лихвите. БНБ няма такива права.