Половината българи не очакват войната в Украйна да приключи през 2024 г.

По-скептични са привържениците на опозицията
145
Половината българи не очакват войната в Украйна да приключи през 2024 г.

Близо половината българи не очакват войната на Русия в Украйна да приключи тази година. Данните са от сондаж на "Галъп интернешънъл", специално за БНТ.

Две години след пълномащабната руска инвазия в Украйна 30,7% очакват войната да приключи до края на годината, но 49,9% не очакват край. Останалите се колебаят.

Демографският разрез показва, че при най-младите очаквано мненията се формират по-трудно. Същото важи и като цяло за групите с по-ниски образование и достъп до информация.

Според 43% от хората на възраст 26-35 години войната няма да свърши, а 38 на сто са на мнение, че краят й ще настъпи през тази година.

Половината от възрастните над 66 години не вярват, че краят на конфликтът ще е през настоящата година.

Привържениците на опозиционните партии са по-скоро скептично настроени относно край на войната през 2024 г. Привържениците на управляващите партии са по-оптимистично настроени.
 
Цели 63% от привържениците на „Възраждане“ не очакват, че краят на войната ще е през тази година. Скептиците при симпатизантите на БСП са 60%.

* Изследването е проведено за БНТ между 1 и 9 февруари 2024 г. сред 808 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: войнаукрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това ми звучи като наддаване хаха по скоро би звучало така кога ще се разтури Европейския съюз тази или догодина защото положението не е цветущо всичко отива, към рецесия
4
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Войната трябва да продължи, докато няма желаещи държавата им да е чужда военна база.
3
0
 
7
 
! Отговори
Бай Джо преди 6 месеца
Както казах, краят зависи от това кога ще свършат украинците.
2
1
 
3
 
! Отговори
Само да кажа преди 6 месеца
Юса е в договорни отношения, с предварително сключени договори за доставка с Украйна до 2026 та година. Без значение кой ще е следващият президент ок какви решения щф вземф в момента се доуточняват и приключват договори за доставки на боеприпаси до 2026 та година. Така, без значение, дали Тръмп ще спечели, Байдън се подсигурява до 2026 -та ;) Ферщеен Зи?
1
0
 
17
 
! Отговори
Аман преди 6 месеца
Стига с тази война! Всяка втора статия ви е форма на пропаганда за т.нар. война. Не може ли да има и някакви новини изнъв избиването на хора?!