Нивата на "работещите бедни" у нас не намаляват от 10 години насам

Русинова: 18 пъти е по-висок рискът за човек да влезе в капана на "работещите бедни", ако е без образование
4 мар 2024 10:14, Елка Василева
119
Нивата на "работещите бедни" у нас не намаляват от 10 години насам
Снимка: архив, БГНЕС

Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност - 18 пъти е по-висок рискът за един човек, ако няма образование, да влезе в капана на т.нар. работещите бедни. Това каза председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС)  Зорница Русинова в ефира на bTV.

ИСС прие анализ за причините, факторите и тенденциите за наличието и обхвата на групата на така наречените "работещи бедни", както и препоръки и предложения за законодателни промени за ограничаване на това явление.

Данните показват, че за последните 10 години се наблюдават растящи нива на заетост, но липсва намаляване на нивата на бедност при работещите. Например през 2022 г. в България има 10 на сто работещи бедни (спрямо 7,2 процента през 2013 г.)

Още по темата
По думите на Русинова проблем в България не са само работещите бедни, които са с доходи под линията на бедността, а и нископлатените работници.

Тя посочи, че и за двете групи има пряка зависимост между образователната степен и риска за изпадане в бедност – много по-минимален е този риск за хората със средно и висше образование.

Русинова подчерта и големите регионални различия в заплащането, въпреки че България е малка държава. Най-висок е относителният дял на бедните спрямо линията на бедност за областта в областите Стара Загора - 33.9%, Добрич - 27 %, Ловеч - 26.8%, и Перник - 25.5%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Шумен - 12.9%, Велико Търново - 15.8%, Силистра - 16.1%, и Търговище - 16.2%.  

Работещите бедни обикновено са най-вече в области с ниски средни заплати, самите те са със заплати, близки до минималната, като значение има и колко зависими членове на домакинството има, каза Русинова.

В анализа на ИСС се отбелязва, че рискът от бедност сред работещите се променя със структурата на домакинството. Наличието на деца, пенсионери и хора със специфични нужди в домакинството увеличава риска домакинство с работещи членове да попадне под прага на бедността.

Рискът от бедност е най- висок при домакинствата с един работещ и зависими деца (22 % работещи бедни в този тип домакинства). Висок дял на работещи бедни (с по 12,1%) се откриват и в българските домакинства, съставени от  сам работещ и  двама или повече работещи със зависими деца.

Най-ниска концентрация на работещи бедни в България се открива в домакинства с двама или повече работещи без деца (5,2%). Спрямо домакинствата от двама работещи, но със зависим членове на семейството, има два пъти по-високо ниво на отчетени работещи бедни.

Рискът от бедност при работещите на постоянен договор (8,6% през 2022 г.) е четири пъти по-нисък спрямо лицата с временна заетост (34,7% през 2022 г. в риск от бедност с временна заетост), се отбелязва още в анализа.

По думите на Русинова т.нар. работещи бедни са най-вече в сектора на услугите и в администрации в малки общини. Сезонно заетите също влизат в тази група.

Според ИСС трябва да се ускори процесът по транспониране на европейската директива относно адекватните минимални работни заплати в България. Директивата ще има пряко отражение върху работещите на минимална заплата, които съставляват близо 1/4 от наетите в страната. Делът на назначените на минимална основна работна заплата по трудов договор и пълно работно време устойчиво се задържат на тези нива за последните шест години и така засяга над 400 хил. души в България, пише в анализа.

Председателят на ИСС подчерта, че транспонирането на директивата ще даде предвидимост и за работодателите.  

Зорница Русинова посочи, че България е на предпоследно място в ЕС по отношение на дигиталните умения на хората, като е важно държавата да подкрепи малките и средните предприятия чрез различни инструменти – например европейски средства, за да се обучат хората.

Икономическият и социален съвет счита, че трябва да се обърне по- сериозно внимание на процеси от дигиталната трансформация и зеления преход, както и тяхното отражение на пазара на труда. ИСС отчита, че с навлизането на ИИ и новите технологии в пазара на труда ще бъдат закрити работни места и това ще доведе до още по- сериозни различия в заплащането.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 61 - Би ли ми обянсил, какво е "реалният сектор"?
62
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доста хора не могат да си осигурят добра храна и топло зимата, въпреки че работят! Да ви светна само това дори на робите е било осигурено, ЧЕСТИТА ПРОМЯНА!
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бърка се реалност с фантазии. От 34 години образованите в България са мнозинството сред работещите бедни.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Ако работникът подаде сигнал, налагат глоба на частника, плаща си я и продължава." - Много ми се иска, да беше вярно, но ако работникът подаде сигнал в малка община, вече няма да е работник, а може и да го пребият.
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 42 Тези, които се хвалят с големи заплати тук и твърдят, че в Бг доходите били високи са от ИТ. Стоят си по офисите или хоум офис към чужди компании, никога не са работили в реалния сектор, нямат контакти с реалния свят, живеят в някаква илюзорна своя нереалност.
58
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След 1989 година по-образованите първи загубиха работата си или ги сложиха на минимална заплата. Това промени нагласите я България за много години напред. Учиш или не учиш, ако не си мутра няма да сполучиш.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кое е това учебно заведение, дето ти дава квалификация и умения в БГ ? :)) Нали ги видех на студентския празник студентите чалгари, бъдещето на БГ :)))
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До оф 45 На работещите в дълбоката провинция никой не плаща на ръка. Престанете с тази лъжа! Плащането на ръка е било някога и то предимно в строителството. Днес не искат даже извънреден труд да платят. Ако работникът подаде сигнал, налагат глоба на частника, плаща си я и продължава. Преценил е, че е на печалба дори след плащане на глобата. Смятай за каква к р ажба на труд става въпрос!
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"...18 пъти е по-висок рискът за един човек, ако няма образование, да влезе в капана на т.нар. работещите бедни" --- Да де, но сега пенсионерите в България са на 12-то място в света по ниво на образованост сред хората на тяхната възраст от 120 по-развити държави , а младежите ни са на 89-то място в света сред младежите.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами избирателите ни като си избират все същите. То и *** да е, като го биеш 10 години ще избере нещо по-различно, само българинът си ги преизбира.
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То пък в Софето е различно, пълно е и там с комсомолци капиталисти :)))
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеления преход е кафяв преход. Всичко което сега се представя като зелено, след около 10г. ще се отчете, че реално е ос ра ло положението. Никой не казва какво ще стане с панелите като спрат да произвеждат ток, какво става с батериите на ел.автомобили и др. "зелени" неща. Нито пък колко се замърсява при производството им.
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 48 В дълбоката провинция квалификация и умения не значат нищо, ако не си партийно обвързан или нямаш чичо владика. Всичкото е връзкар до връзкаря. Без връзки можеш да станеш само куриер, сервитьор, складов работник, продавачка или шивачка.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Квалификация къде ще получиш, в смешните учебни заведения ли :))) Иначе си прав, трябва да го имаш вътре в себе си, и некой да ти даде шанс, което в БГ е почти невъзможно, пълно е с комсомолци капиталисти :)))
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В капана на работещите бедни влизат и хора с образование, но БЕЗ ВРЪЗКИ. Друг е въпросът, че МРЗ отдавна трябваше да е поне 1300-1500 лв. Бизнесът в Бг не е беден, а е алчен. Бизнесът в Бг иска да краде и експлоатира, така както беше в зората на демокрацията.
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като нямаш квалификация и умения как ще получават по-високо възнаграждение?
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки див селянин вече си е взел диплама за висше, това прави ли го интелигентен и образован ? :)))
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Bulgaria ON AIR е първата телевизия у нас, която започва да работи с аватари от изкуствен интелект" - Чета тази статия от "партньорската медия" и направо - как да не се кефи човек. Няма да има истински хора, ами ще са все "аватари". ТО не, че не го правиха с магарета и не знам си какво, преди 15. години, но както и. да е. Ако някой се издъни или него. харесват, ще го сменят. След време, ще направят аватар, който ще е персонален за всеки, така че по-есно да ни лъжат.
45
7
 
3
 
! Отговори
оф преди 2 месеца
Не, че няма бедни, но положението не е толкова лошо колкото се показва официално. Реално доходите са много по - високи. На работещите са плаща на ръка. А 99% от майстори, бакшиши, фризьори, маникюри и др. изобщо не отчитат доходи.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига бе?! Еврочленството не помогна ли поне малко? Дори и с 0,000001% пак е нещо