Нивата на "работещите бедни" у нас не намаляват от 10 години насам

Русинова: 18 пъти е по-висок рискът за човек да влезе в капана на "работещите бедни", ако е без образование
4 мар 2024 10:14, Елка Василева
119
Нивата на "работещите бедни" у нас не намаляват от 10 години насам
Снимка: архив, БГНЕС

Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност - 18 пъти е по-висок рискът за един човек, ако няма образование, да влезе в капана на т.нар. работещите бедни. Това каза председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС)  Зорница Русинова в ефира на bTV.

ИСС прие анализ за причините, факторите и тенденциите за наличието и обхвата на групата на така наречените "работещи бедни", както и препоръки и предложения за законодателни промени за ограничаване на това явление.

Данните показват, че за последните 10 години се наблюдават растящи нива на заетост, но липсва намаляване на нивата на бедност при работещите. Например през 2022 г. в България има 10 на сто работещи бедни (спрямо 7,2 процента през 2013 г.)

Още по темата
По думите на Русинова проблем в България не са само работещите бедни, които са с доходи под линията на бедността, а и нископлатените работници.

Тя посочи, че и за двете групи има пряка зависимост между образователната степен и риска за изпадане в бедност – много по-минимален е този риск за хората със средно и висше образование.

Русинова подчерта и големите регионални различия в заплащането, въпреки че България е малка държава. Най-висок е относителният дял на бедните спрямо линията на бедност за областта в областите Стара Загора - 33.9%, Добрич - 27 %, Ловеч - 26.8%, и Перник - 25.5%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Шумен - 12.9%, Велико Търново - 15.8%, Силистра - 16.1%, и Търговище - 16.2%.  

Работещите бедни обикновено са най-вече в области с ниски средни заплати, самите те са със заплати, близки до минималната, като значение има и колко зависими членове на домакинството има, каза Русинова.

В анализа на ИСС се отбелязва, че рискът от бедност сред работещите се променя със структурата на домакинството. Наличието на деца, пенсионери и хора със специфични нужди в домакинството увеличава риска домакинство с работещи членове да попадне под прага на бедността.

Рискът от бедност е най- висок при домакинствата с един работещ и зависими деца (22 % работещи бедни в този тип домакинства). Висок дял на работещи бедни (с по 12,1%) се откриват и в българските домакинства, съставени от  сам работещ и  двама или повече работещи със зависими деца.

Най-ниска концентрация на работещи бедни в България се открива в домакинства с двама или повече работещи без деца (5,2%). Спрямо домакинствата от двама работещи, но със зависим членове на семейството, има два пъти по-високо ниво на отчетени работещи бедни.

Рискът от бедност при работещите на постоянен договор (8,6% през 2022 г.) е четири пъти по-нисък спрямо лицата с временна заетост (34,7% през 2022 г. в риск от бедност с временна заетост), се отбелязва още в анализа.

По думите на Русинова т.нар. работещи бедни са най-вече в сектора на услугите и в администрации в малки общини. Сезонно заетите също влизат в тази група.

Според ИСС трябва да се ускори процесът по транспониране на европейската директива относно адекватните минимални работни заплати в България. Директивата ще има пряко отражение върху работещите на минимална заплата, които съставляват близо 1/4 от наетите в страната. Делът на назначените на минимална основна работна заплата по трудов договор и пълно работно време устойчиво се задържат на тези нива за последните шест години и така засяга над 400 хил. души в България, пише в анализа.

Председателят на ИСС подчерта, че транспонирането на директивата ще даде предвидимост и за работодателите.  

Зорница Русинова посочи, че България е на предпоследно място в ЕС по отношение на дигиталните умения на хората, като е важно държавата да подкрепи малките и средните предприятия чрез различни инструменти – например европейски средства, за да се обучат хората.

Икономическият и социален съвет счита, че трябва да се обърне по- сериозно внимание на процеси от дигиталната трансформация и зеления преход, както и тяхното отражение на пазара на труда. ИСС отчита, че с навлизането на ИИ и новите технологии в пазара на труда ще бъдат закрити работни места и това ще доведе до още по- сериозни различия в заплащането.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От 42 - И говора за комапния в Северна Европа, не в София.
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Няма работещи бедни. В частния бизнес всички получават купони за храна на стойност около 1000 лева" - Работих в доста заможна. фин. тек компания и ваучера, който получвахме, да си поръчваме храна през Ковид, беше около 500 лева на месец (то грубо една хапвакна ти беше 25 лева тогава ... сега е по-скоро 35 ... за 3 годин ... пффф). Не знам кой в родния бизнес би давал двойно повече, но се надявам, че ти ще ми дадеш пример.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 40 - То се отнася за работещите с хубави доходи ... другите ... не точно.
40
11
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 2 месеца
Заведенията са пълни, народа пътува в чужбина и си кара западните коли по магистралите.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ти като взимаш кредит, също си беден, после требва да им се изплащаш до живот с лихвите, просто игричка на банките :))) А за образованието, какво да си говорим, то го няма в БГ :))) После се чудиш защо всички висшисти почват от нулата в реалния свят, щото нищо не са научили :)))
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Baжнoтo e oбaчe geтo зageлямe милиapgи зa чepтeжитe нa cтpaтerичeckия napтньop, зa opъжиe нa Уkpaинaтa, зa 3eлeнaтa cgeлka, зa мacpaфитe и nopaзиитe нa швaбckитe rocти и зa rлoбитe нa EK...
37
8
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Западът и САЩ има технология за превръщане на покорили се и завладени земи в цъфтящи провинции. Но в България русофилите пречат страната ни да се превърне в цъфтяща провинция.
36
9
 
8
 
! Отговори
и най-вече преди 2 месеца
не намалява безсрамието и наглостта на този народ,да краде,да укрива доходи,а в същото време обикаля света,магазини и курорти ще се пръснат,не си знае имотите,българина не е беден,алчен е,безбожно алчен
35
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Благодарение на САЩ и ЕС днес ние българите можем всеки ден да ядем банани, а не само на Нова година.
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 33. Щом си рекъл...
33
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма работещи бедни. В частния бизнес всички получават купони за храна на стойност около 1000 лева , което е допълнително към заплатата, а половината заплата я получават в кеш , за да могат фирмит да плащат по-малки осигуровки за пенсия , здраве и 10% данък. А в държавните структури над 50% са пенсионери, т.е. заплата и пенсия.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Cлaвa Cтpaтerичecke napтньopcтвe!
31
5
 
3
 
! Отговори
ВЕСЕЛИНЪ 7112136860 преди 2 месеца
До 22 (Василев). Не под контрола,а един от лидерите на хазарската мафия е Путин.Зеленски е от същият отбор. Не бива обаче тази сефарадо-иберийска мафия да се бърка с достойните Ашкенази в Израел. И нещо друго.Вече снемам доверието си от Доналд Тръмп,защото разумът ми не побира как може да бъде приеман за алтернатива на Байдън,при положение,че под негово командване Тексас,вместо да стреля и изхвърля в посока Мексико пернатите,ги извозва в дълбочина на САЩ. Хазарите,а не Израилтяните са виновни.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дано да станем като Запада, да ни храни държавата без да работим, а да ползваме некакви мигранти да ни работят и изхранват, че образование нямаме :)))
29
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демократично е да си беден
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да си работмик преди беше чест а сега позор
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обаче пък ни остава гордостта , че правим неработещите богати .
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честит капитализъм
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Висшисти, дето не знаят да пишат на български, кифли които карат мерцедеси, подарени от некой чичко...това ли значи образование :))) Да не говорим за мутрите, че ще стане страшно :)))
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Василев 23. Мозъкът ти е под контрола на много силни вещества.