Нивата на "работещите бедни" у нас не намаляват от 10 години насам

Русинова: 18 пъти е по-висок рискът за човек да влезе в капана на "работещите бедни", ако е без образование
4 мар 2024 10:14, Елка Василева
119
Нивата на "работещите бедни" у нас не намаляват от 10 години насам
Снимка: архив, БГНЕС

Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност - 18 пъти е по-висок рискът за един човек, ако няма образование, да влезе в капана на т.нар. работещите бедни. Това каза председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС)  Зорница Русинова в ефира на bTV.

ИСС прие анализ за причините, факторите и тенденциите за наличието и обхвата на групата на така наречените "работещи бедни", както и препоръки и предложения за законодателни промени за ограничаване на това явление.

Данните показват, че за последните 10 години се наблюдават растящи нива на заетост, но липсва намаляване на нивата на бедност при работещите. Например през 2022 г. в България има 10 на сто работещи бедни (спрямо 7,2 процента през 2013 г.)

Още по темата
По думите на Русинова проблем в България не са само работещите бедни, които са с доходи под линията на бедността, а и нископлатените работници.

Тя посочи, че и за двете групи има пряка зависимост между образователната степен и риска за изпадане в бедност – много по-минимален е този риск за хората със средно и висше образование.

Русинова подчерта и големите регионални различия в заплащането, въпреки че България е малка държава. Най-висок е относителният дял на бедните спрямо линията на бедност за областта в областите Стара Загора - 33.9%, Добрич - 27 %, Ловеч - 26.8%, и Перник - 25.5%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Шумен - 12.9%, Велико Търново - 15.8%, Силистра - 16.1%, и Търговище - 16.2%.  

Работещите бедни обикновено са най-вече в области с ниски средни заплати, самите те са със заплати, близки до минималната, като значение има и колко зависими членове на домакинството има, каза Русинова.

В анализа на ИСС се отбелязва, че рискът от бедност сред работещите се променя със структурата на домакинството. Наличието на деца, пенсионери и хора със специфични нужди в домакинството увеличава риска домакинство с работещи членове да попадне под прага на бедността.

Рискът от бедност е най- висок при домакинствата с един работещ и зависими деца (22 % работещи бедни в този тип домакинства). Висок дял на работещи бедни (с по 12,1%) се откриват и в българските домакинства, съставени от  сам работещ и  двама или повече работещи със зависими деца.

Най-ниска концентрация на работещи бедни в България се открива в домакинства с двама или повече работещи без деца (5,2%). Спрямо домакинствата от двама работещи, но със зависим членове на семейството, има два пъти по-високо ниво на отчетени работещи бедни.

Рискът от бедност при работещите на постоянен договор (8,6% през 2022 г.) е четири пъти по-нисък спрямо лицата с временна заетост (34,7% през 2022 г. в риск от бедност с временна заетост), се отбелязва още в анализа.

По думите на Русинова т.нар. работещи бедни са най-вече в сектора на услугите и в администрации в малки общини. Сезонно заетите също влизат в тази група.

Според ИСС трябва да се ускори процесът по транспониране на европейската директива относно адекватните минимални работни заплати в България. Директивата ще има пряко отражение върху работещите на минимална заплата, които съставляват близо 1/4 от наетите в страната. Делът на назначените на минимална основна работна заплата по трудов договор и пълно работно време устойчиво се задържат на тези нива за последните шест години и така засяга над 400 хил. души в България, пише в анализа.

Председателят на ИСС подчерта, че транспонирането на директивата ще даде предвидимост и за работодателите.  

Зорница Русинова посочи, че България е на предпоследно място в ЕС по отношение на дигиталните умения на хората, като е важно държавата да подкрепи малките и средните предприятия чрез различни инструменти – например европейски средства, за да се обучат хората.

Икономическият и социален съвет счита, че трябва да се обърне по- сериозно внимание на процеси от дигиталната трансформация и зеления преход, както и тяхното отражение на пазара на труда. ИСС отчита, че с навлизането на ИИ и новите технологии в пазара на труда ще бъдат закрити работни места и това ще доведе до още по- сериозни различия в заплащането.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
14
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
В София човек е работещ беден при 3000 и по-малко заплата. Семейство с две деца и общ чист доход от 8000 лева също се води в графата работещи бедни.
82
6
 
12
 
! Отговори
Nick преди 6 месеца
Сивата икономика в БГ е огромна; Стотици хиляди са с пари под масата и криещи/невнасящи осигуровки, или вземащи незаконно помощи.
81
1
 
12
 
! Отговори
частнИика фирмаджия преди 6 месеца
Ами да, частниците се оправдават, че нямат възможност да увеличават заплати!
80
19
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 6 месеца
Значи за да изкарваш добри пари трябва да си мутра или връзкар, така ли opъфляцu такива? Ами стойте си в мизерията и си измисляйте още оправдания да не опитате нищо, много ви отива и си го заслужавате. Защото ви мързи да четете!
79
0
 
9
 
! Отговори
Случаен потребител преди 6 месеца
С жестоката цензура се мотивира НЕ РАБОТЕНЕТО.Такава е истината за българските граждани.ДЕМОНСТРАЦИЯТА НА БЕЗИЗХОДИЦА.
78
0
 
11
 
! Отговори
еееее преди 6 месеца
За хората не знам, ама на политици и синдикални вождове, благосъстоянието със сигурност се е вдигнало, щом нищо не правят, но иначе често висят по студиата за безполезни тиради.
77
2
 
8
 
! Отговори
VladTepes преди 6 месеца
До АнонименИмаше, но официалната статистика не ги отчиташе. Имаше и над 30% скрита безработица - хора, които получаваха заплати без да ги изработват, но формално всички имаха работа.
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А 100 000 укри вече 3- та година на Безплатен олинклузив на ски ,спа,море и планина ,и ни са работещи ,ни са бедни !
75
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 74 Тогава бехме еднакво всички бедни, без елита на БКП :)))
74
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Интересно защо нямаше работещи бедни по байтошово време?
73
4
 
5
 
! Отговори
Виктория преди 6 месеца
Максим Каракаш, бизнесмена любовчия и любовницата му ли са работещите бедни. Любовницата му и има джип за 500 хилядарки.
72
5
 
6
 
! Отговори
Реален сектор преди 6 месеца
Икономиката на всяка страна е съставена от два основни сектора реален сектор и финансов сектор. И двата сектора са важни. Тук няма клатене на крака, както си въобразяват общите работници.
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От 30г. да си необразован е приоритет, но за сметка на това да си мутра е висша цел :)))
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 60 Има хора, които са смели и си търсят правата дори по съдебен път. Ти май си от страната на алчния бизнес и с такива заплашителни коментари целиш да всееш страх сред работещите и да не подават сигнали до Инспекцията по труда. Знаеш ли какво ще стане в малка община, ако частник си позволи да пребие работещ? Скоро никой няма да отиде да работи във фирмата му и ще потъне.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нормално! Как да намалеят, като постояно се увеличават нивата на НеРаботещите политици.
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 63 Реалният сектор е този, в който се работи наистина, а не по цял ден да си клатят краката под бюрото. Реалният сектор носи реален продукт и добавена стойност. Образовай се от другаде, а не от форуми!
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те затова кредитите се увеличават. Понеже бедните намаляват
66
2
 
20
 
! Отговори
Истината е преди 6 месеца
Че нещата не зависят чак много от образованието. Не си ли в мафията (тоест човек на някой) все ще си работещ беден. И да се осигуряваш на 1000 лева, а да прибираш още 3000 в плик, реално пак си беден. Какво като можеш да идеш два пъти в годината до Гърция с 15 годишната си кола? Не са бедни управляващите ни мафиоти и техните близки.
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 33 Пишеш, че в частния бизнес работещите получавали купони за храна за 1000 лв??? И как става това, след като МРЗ в Бг е 933 лв бруто? Или около 700 лв. нето.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Откакто Тиквата е на власт :)))