Нивата на "работещите бедни" у нас не намаляват от 10 години насам

Русинова: 18 пъти е по-висок рискът за човек да влезе в капана на "работещите бедни", ако е без образование
4 мар 2024 10:14, Елка Василева
119
Нивата на "работещите бедни" у нас не намаляват от 10 години насам
Снимка: архив, БГНЕС

Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност - 18 пъти е по-висок рискът за един човек, ако няма образование, да влезе в капана на т.нар. работещите бедни. Това каза председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС)  Зорница Русинова в ефира на bTV.

ИСС прие анализ за причините, факторите и тенденциите за наличието и обхвата на групата на така наречените "работещи бедни", както и препоръки и предложения за законодателни промени за ограничаване на това явление.

Данните показват, че за последните 10 години се наблюдават растящи нива на заетост, но липсва намаляване на нивата на бедност при работещите. Например през 2022 г. в България има 10 на сто работещи бедни (спрямо 7,2 процента през 2013 г.)

Още по темата
По думите на Русинова проблем в България не са само работещите бедни, които са с доходи под линията на бедността, а и нископлатените работници.

Тя посочи, че и за двете групи има пряка зависимост между образователната степен и риска за изпадане в бедност – много по-минимален е този риск за хората със средно и висше образование.

Русинова подчерта и големите регионални различия в заплащането, въпреки че България е малка държава. Най-висок е относителният дял на бедните спрямо линията на бедност за областта в областите Стара Загора - 33.9%, Добрич - 27 %, Ловеч - 26.8%, и Перник - 25.5%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Шумен - 12.9%, Велико Търново - 15.8%, Силистра - 16.1%, и Търговище - 16.2%.  

Работещите бедни обикновено са най-вече в области с ниски средни заплати, самите те са със заплати, близки до минималната, като значение има и колко зависими членове на домакинството има, каза Русинова.

В анализа на ИСС се отбелязва, че рискът от бедност сред работещите се променя със структурата на домакинството. Наличието на деца, пенсионери и хора със специфични нужди в домакинството увеличава риска домакинство с работещи членове да попадне под прага на бедността.

Рискът от бедност е най- висок при домакинствата с един работещ и зависими деца (22 % работещи бедни в този тип домакинства). Висок дял на работещи бедни (с по 12,1%) се откриват и в българските домакинства, съставени от  сам работещ и  двама или повече работещи със зависими деца.

Най-ниска концентрация на работещи бедни в България се открива в домакинства с двама или повече работещи без деца (5,2%). Спрямо домакинствата от двама работещи, но със зависим членове на семейството, има два пъти по-високо ниво на отчетени работещи бедни.

Рискът от бедност при работещите на постоянен договор (8,6% през 2022 г.) е четири пъти по-нисък спрямо лицата с временна заетост (34,7% през 2022 г. в риск от бедност с временна заетост), се отбелязва още в анализа.

По думите на Русинова т.нар. работещи бедни са най-вече в сектора на услугите и в администрации в малки общини. Сезонно заетите също влизат в тази група.

Според ИСС трябва да се ускори процесът по транспониране на европейската директива относно адекватните минимални работни заплати в България. Директивата ще има пряко отражение върху работещите на минимална заплата, които съставляват близо 1/4 от наетите в страната. Делът на назначените на минимална основна работна заплата по трудов договор и пълно работно време устойчиво се задържат на тези нива за последните шест години и така засяга над 400 хил. души в България, пише в анализа.

Председателят на ИСС подчерта, че транспонирането на директивата ще даде предвидимост и за работодателите.  

Зорница Русинова посочи, че България е на предпоследно място в ЕС по отношение на дигиталните умения на хората, като е важно държавата да подкрепи малките и средните предприятия чрез различни инструменти – например европейски средства, за да се обучат хората.

Икономическият и социален съвет счита, че трябва да се обърне по- сериозно внимание на процеси от дигиталната трансформация и зеления преход, както и тяхното отражение на пазара на труда. ИСС отчита, че с навлизането на ИИ и новите технологии в пазара на труда ще бъдат закрити работни места и това ще доведе до още по- сериозни различия в заплащането.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 6 месеца
От две години наемам строители за къщата си. Дори през фирма се плаща на ръка. Фактурите са само за бетон. Това е. Всичко е в джоб каса.
22
4
 
4
 
! Отговори
Василев преди 6 месеца
До Веселинъ!!!Смяташ ли че Путин е под контрола на юдо-масонската интернационална мафия???Агент Неш Уйтакър!ЦРУ!!!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Когато говорим за работещи бедни или за неработещи богати,добре е да им видим къщите палати на много от тях и тогава да ги причисляваме към тази група.Защото наскоро едни такива,които иначе се водят безработни взеха на един "богат"човечец 40 000 лв.да му оправят покрива на къщата и изчезнаха.Такива ми ти работи.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"18 пъти е по-висок рискът за един човек, ако няма образование, да влезе в капана на т.нар. работещите бедни." мда, но те са природно интелигентни!
19
4
 
10
 
! Отговори
Public enemies преди 6 месеца
И големия проблем, огромна разлика в заплатите между работещите в София и малките градове и села, в София може да си намериш лесна работа в която почти не се натоварваш за 1 000 лв, в малките градове и села заплатите още вървят по 500-600 лв и няма начин да не си от работещи бедни.
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Обективно 15. Обективното ти няма нищо общо с реалността, но нали затова ви плащат.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 9. Явно нямаш никаква представа за света в който живееш - хората харчат всичко взето на заплата и карат на заеми само и само да се покажат, че не са такива каквито са. Затова е пълно в магазините и по улиците колони от таралясници.
16
4
 
3
 
! Отговори
ВЕСЕЛИНЪ 7112136860 преди 6 месеца
Разгледайте й фейса на тая хазарска. Наприличвс на Денков и паралелно с това напомня чрез изражението си на коза. Не са съвсем същите,но им е една породата на тая,Нинова и Митрофанова. Хазари вонящи еврейски!
15
4
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 6 месеца
Статистиката е неточна, защото масово хората работят с договорки за плащане на ръка. Работодателите пестят от осигуровки и данъци и така имаме толкова много работещи бедни. А истината е, че общ работник получава 100 лева на ден. На ръка. Майсторите - в пъти повече. И пак без договор. Или на минималната заплата. И всички получават помощи. Това е ситуацията.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сред една малцинствена група, ако с работа си изкарваш парите, не те уважават! Работещите бедни издържат и тях (множащите се тарикати)!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 12. Те "образованите" не вземат нормални заплати ти за 10-тях процента си се загрижил.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 9. Щом си рекъл...
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия 10% знаем от кои групи са.Ама как да ги накараш да учат,за да получават по-високи заплати.Даже и работата,за която не се изисква образование,а само умения,и нея не я вършат както трябва.Е тогава какви заплати искат?
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чуиш ли ma Зорнице - имитирате работа, нищо не вършите, само словоблудствате.
9
0
 
13
 
! Отговори
факт преди 6 месеца
това че имаш диплома не те прави образован
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма такова нещо!Крият се доходи и осигуровки,пари на ръка,точене на социалните системи чрез схеми за обезщетения от работили в чужбина.Какво виждам за Благоевград напр.-цени на имотите над 1000 евро,хипермаркетите пълни с хора с пълни колички,улиците задръстени от коли!Градът с най-ниски заплати в Европа според официалната статистика!Нещо не е така!!!Математиката е логична и точна наука!
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Започнат ли да гъгнат клишета и ми е ясно че това е поредното нищоприказване.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тъй като сме колония на САЩ и далечна провинция на новия райх, за нас плана им е упадък и деградация - културна, ценностна, материална, морална, всякаква. Американския модел е да работиш на 3 места и едва да ти стигнат парите да спиш в колата си на паркинга. За какво ти е дом, ако си се заробил 3 пъти на 3 робовладелеца? Преди хиляди гпдини робовладелците са осигурявали подслон, храна, лечение на робите си. Сега си роб на самоиздръжка. Ха честито ви работещи бедно
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе непрекъснато разправяте "ако е без образование". Кои са "без образование" в България ? Определено и не тия които работят.
4
10
 
6
 
! Отговори
и те така преди 6 месеца
работещите бедни са малък процент , големия процент работещи *бедни* са тези дето взимат заплата в пликче