Ново 20: Дългоочакваният медицински хеликоптер нямал черна кутия

Освен това бил без отопление и вратите не се затваряли добре
Обновена: 8 мар 2024 09:27 | 8 мар 2024 08:31, Петър Бойчев
206
Ново 20: Дългоочакваният медицински хеликоптер нямал черна кутия
Снимка БГНЕС

Въпреки двете тържествени посрещания и куп командировки до базата на производителя, първият ни медицински хеликоптер се оказа с куп технически проблеми, при това доста сериозни, съобщи bTV.

Хеликоптерът е без черна кутия, с проблеми по вратите, лоши уплътнения, неработещо отопление и др., става ясно от показано в ефира писмо от дружеството "България Хели Мед Сървиз" до министрите на здравеопазването и на транспорта. Писмото описва резултатите от повторна проверка на хеликоптера в производствената база в Италия след техническото му приемане. Тя е извършена непосредствено преди пристигането на хеликоптера в България.

Проверката на експерти установява седем проблема:

- не е инсталиран и сертифициран CVFDR, система, популярна като черна кутия;

- лявата пътническа врата има проблем с механизма за отваряне и затваряне;

- системата за кондициониране на въздуха в кабинета не работи в режим "отопление";

- уплътненията на пилотските врати не са монтирани качествено - има отлепвания;

- не са монтирани халки за укрепване на багажа в багажното отделение;

- има дефекти по лакобояджийското покритие.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков скандално неглижира тези проблеми, когато авторите на тв разследването го засичат на публично събитие.

„Това не е доклад, това е приемо-предавателен протокол, при който са констатирани съответно някакви недостатъци, които, естествено, са отстранени към момента“, твърди той.

„Процедурите по сертификацията и на неговата летателна годност тръгват, след като той стане български. Така че тук закъснението е затова, че хеликоптерът е закъснял. Иначе, хеликоптерът е напълно технически изправен и оборудван“, обяснява и Димчо Добрев, изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз" ЕАД. Според него, черната кутия била опция и нищо не пречело хеликоптерът да лети без нея.

Експерти заявиха пред телевизията, че напротив - в протокола няма нито една маловажна забележка. „В никакъв случай това не са дребни неща, в никакъв случай. Тук имаме въздухоплавателно средство. Ако тази врата не се заключва, не се затваря и летим с 300 км в час - несериозно ли е?“, попита полковник Валентин Киров, доцент във Висшето военновъздушно училище.

„Лично аз не бих приел за нормално да експлоатираме вертолет, който ще лети и трябва да е готов за полети денонощно, във всякакви метрологични условия, във всякакви часови интервали - да лети без CVFDR. Аз лично не приемам това за нормално, но всичко зависи от това какъв договор е подписан“, посочва доц. Киров.

От министерството на здравеопазването пък прехвърлят въпросите към колегите си с аргумента, че регистрацията и лицензирането на хеликоптера е в компетенциите на транспортното ведомство.

Това не е първото разочарование от хеликоптера, който дава начало на спешната помощ по въздух у нас. Малко след идването му се разбра, че той няма да може да се ползва за планинско спасяване.

Въпреки проблемите, от фирмата оператор уверяват, че ще видим хеликоптера да лети още следващата седмица. Добрев твърди, че италианците са отстранили всички проблеми без един - черната кутия. Въпреки че уж не била толкова наложителна, тя все пак е поръчана, но софтуерът й ще се лицензира до края на март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
1
 
! Отговори
Рециклиран преди 1 месец
Като за българи . Бива.
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом няма черна кутия значи е катастрофирал и е бил поправян. Секън хенд, втора ръка, "достойна" придобивка като за ПП,ДБ некадърните нахалници.
140
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярно ли е , че нямал и двигател ? Признайте си
139
0
 
4
 
! Отговори
Няма страшно преди 1 месец
Хеликоптери падат по цял свят.
138
0
 
4
 
! Отговори
Да закупят манивела преди 1 месец
И няма да има проблем със запалването. Може и с бутане.
137
0
 
5
 
! Отговори
ПравителственЕксперт преди 1 месец
абе важното е зимата да пали, дори от втория-третия път.
136
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Момчета, 99процента от вас са за освидетелстване от психиатър.Спрете ги тези теории на конспирациите, и по малко пърцуца ако може.
135
0
 
9
 
! Отговори
kk преди 1 месец
Летците да носят тел и клещи.
134
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денков купи Фиат, за да ни е яд. Ще се обличате по-дебело, ще купите силикон от железарията, ще уплътните да не влиза дъжд и вятър, черната кутия е лоша прокоба и по-добре да я няма. Ще наредите иконки на таблото да ви пазят. Халките всеки домашен майстор ще ги сложи. Ще свикнете да затваряте и отваряте вратата с премерен удар. А за лаковобояджийското покритие ще си купите спрейче за 5 лева от същата железария.
133
14
 
3
 
! Отговори
Безпартиино сираче . преди 1 месец
Русия е в изолация. Нищо не излиза и нищо не влиза. Има епидемия от путинофилия. Няма ваксина. Разпостранява се и у нас.Лоша работа.
132
3
 
5
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 месец
До До Чичо Минчо 178 Тук става въпрос за медицински хеликоптери , а не да такива които гасят пожари.Влез в час.Ще ти пишем отсъствие.
131
0
 
4
 
! Отговори
Maнгу преди 1 месец
Язе ше ви монтирам кюмбе в хелиту и ше ви снабдя със стари гуми на парчета да ги палнитИ и да съ топлитИ и да споменаватИ със здраве баеви ман, хем кат летитИ отдалеч ше ви вижда цяла българия и ше ви маха. По един час дирята ви ше седи в нИбетУ и радарите си можти размонтира чо черната диря патък патък все ше стигнете обратнУ.
130
10
 
2
 
! Отговори
... преди 1 месец
Да не забравяме, че договорът за закупуване на медицинските хеликоптери, бяха подписване от служебния кабинет на радеф, и вместо да обвинявате редовното правителство, питайте президента радеф за далаверите му.
129
0
 
18
 
! Отговори
да преди 1 месец
сега щял да идва втори хеликоптер пълен с резервни части за първия!
128
1
 
20
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
гвоздейков се караше по бтв , че се случвали " леки забележки". За 12 млн. Случва се
127
2
 
13
 
! Отговори
4040 преди 1 месец
Едно време Ладите и Москвичите имаха по малко технически проблеми , а това ХЕЛИКОПТЕР. Тежко му , на който ще го возят в последни му полет към светлината.
126
6
 
4
 
! Отговори
и какво стана преди 2 месеца
поредната партенка на копейки ,калинки и тикви............. А Извинения,моля кога?
125
2
 
11
 
! Отговори
До Чичо Минчо преди 2 месеца
Я кажи чичовото, кой гаси пожарите в Гърция преди години след като половин Европа с помощта на САЩ не успяха? Кой тогава изпрати самолети и хеликоптери, които ги потушиха за няколко дена? А тази година като заради санкциите гърците не можеха да поискат помощ от тях, колко острова и колко хектара гори изгоряха?
124
0
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 месеца
Има ли парашут ?
123
8
 
1
 
! Отговори
Шопендар преди 2 месеца
Тия радевите убавци,как па едно нещо не свършиха като ората,до кога ще ги търпим да трошат държавата,и народна пара.на министъро вратите на мерцедеса дали се затварят