Радост под пагон: Вдигат заплатите на военните с 30% от 1 януари 2025 г.

Сега базовата заплата на войник е 1450 лв.
Обновена: 12 апр 2024 13:24 | 12 апр 2024 13:24, Петър Бойчев
211
Радост под пагон: Вдигат заплатите на военните с 30% от 1 януари 2025 г.
Снимка БГНЕС

Всички парламентарни групи са се подписали под предложение за вдигане на заплатите на военнослужещите с около 30%. Това обяви председателят на Комисията по отбрана в 49-ото Народно събрание Христо Гаджев по време на брифинг в парламента.

Последното увеличение на заплатите на военнослужещите беше от 1 януари 2024 г., когато основните им възнаграждения бяха увеличени с минимум 10%.

"Искам да благодаря на всички парламентарни групи за отговорното и национално отношение, тъй като Българската армия няма партиен цвят. Тя има само три цвята - бяло, зелено и червено", заяви Гаджев.  Измененията са заложени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Стана ясно, че в момента началната базова заплата за войник първи клас е 1450 лв.

Идеята е промените да бъдат приети до до 6 май, а възнагражденията да влязат в сила от 1 януари 2025 г., за да могат да бъдат планирани с бюджета за догодина.

Председателят на Комисията се надява на съдействие от страна на президентството с издаването на бърз указ. Мотивация за военните "Благодаря на всички парламентарни групи, които са подкрепили това решение. Единодушието показва, че парламентът проявява необходимото разбиране на проблемите на армията", каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Според него едно такова решение в навечерието на 6 май ще даде мотивация на военните, че държавата не ги е забравила. От своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също благодари на депутатите и на председателя на комисията по отбрана.
"За мен това решение е доказателство за държавност, но и за национално отговорно мислене", заяви адмирал Ефтимов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С това обявяване на увеличението толкова рано се цели да се спре неизбежното. Истината е, че нови няма да отидат в армията, а на старите им свършва времето.
176
0
 
8
 
! Отговори
До 166 преди 4 месеца
Ако България преди 89 е била на второ място по образование, сега едва ли щеше да е пълно с нискоинтелигенти така да го кажем.
175
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това зарибяване,е подготовка за фронта! Честито!В Българската армия масово напускат, заради вероятността да се озоват на източния фронт! Българи,не вдигайте ръка срещу Русия,нашата Освободителка!Грехота е!!!
174
0
 
6
 
! Отговори
NE преди 4 месеца
До ЧичовотоТо ако има война кадрите ще ги набират по друг начин.Виж как става в Украйна
173
1
 
7
 
! Отговори
Българинъ преди 4 месеца
Пушечно месо за границите на задния двор на ЕС. "Равниииис! Миирноо! За Шенген, Урааааааааааааа!"
172
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Подмамват ги с пари. Няма кой да им се върже. Не било заради мобилизация... а за красивите им очи. Хахахахахахахахахаха
171
3
 
4
 
! Отговори
До 174 преди 4 месеца
Какво е еничарин?
170
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еничерите с нужният за служба интелект ще бъдат впечатлени от увеличението . Ще са готови дари да умрат за сащ
169
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За да се запълни некомплекта първо трябва да се спре отлива като сегашните военни спрат да напускат. Като вдигнат достатъчно заплатите, това може да се постигне. После трябва да се убедят младите, че е хубаво в армията. Е това второто не знам как ще го постигнат. Да накараш млад човек, който може да работи навсякъде и в България, и в чужбина за много повече пари, да се откаже от свободата си, не ми се струва лесна задача.
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ззз -ти така би постъпил със сигурност, а?
167
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Чичовото - Ъхъ! Копейкин вече от две години ви "набира"! Що още не си получил повиквателна?! Ще го изкараш лъжец бре!
166
2
 
12
 
! Отговори
ззз преди 4 месеца
то тия ще минат и учителите по минимална основна заплата. Ако се наложи да се бият , чудя се колкото ли ще напуснат или ще си пуснат дългосрочен болничен
165
1
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 4 месеца
Демокрацията е най-добрата система, но комунистите вече 35 години и пречат да се развива.
164
1
 
6
 
! Отговори
Чичовото преди 4 месеца
Новината не е радостна. Предполагам очакват война и набират кадри.
163
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До полк.Николов 149 - това е състоянието на армията след 35 години управление на комунистически метастази наричащи се демократични правителства. Ясно ти е за какво говоря! Такива като Нинова всеки път когато се заговори за модерниза;ия "се сещат", че пенсионерите били гладни. Шумкари, като баба и дядо! Петата колона на Масква се раздаде на макс за да стигнем до тук! Непрекъснато опяват колко ни е скъпо ръждивото съветско железо! Загрижени! Провалиха всички проекти - като тоя за БТР.
162
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При Тодор Живков Народна Република България имаше една от най-модерните и силни армиии в Европа. По официални данни на ООН и ЦРУ България преди 89та беше на 26 място в света по качество на стандарта на живот, 6-то място по качество на здравеопазване, 2-ро място за образовение.
161
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
160
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Страните от ЕС създават сили за бързо разгръщане "Европейски легион"." - Това е стъпка номер 4 от превръщането на Европа, от континент със свободни и суверенни нации в конфедерация. Първото беше икономическия съюз, после бяха "общите политики" в ЕП, както налгането на обща монетарна политика, като еврото е само част от тази стъпка. Следващото ще е налагането на единни военни изисквания и правила, както и централизиран контрол.
159
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"И накрая пак обикновения работник плаща всичко..." Имаш предвид обикновения работник, който взема пари под масата и се осигурява на минимална заплата?
158
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 148 - Сигурно е гледал американските видеа, за набиране на нови доброволци в армията, кдъето всички са прекрасни и борбени жени, а мъжете са феминизирани палячовци с бръснати крака, които опасни, колкото домашна котка.